W tym typie nadwrażliwości pojawiają się — wskutek proliferacji limfocytów pomocniczych (TH) — uczulone limfocyty, które w dalszym kontakcie z antygenem (insuliną) uwalniają mediatory zwane limfokinami. Te z kolei „przyciągają” do miejsca reakcji granulocyty i makrofagi i indukują cytotoksyczne działanie tych ostatnich. Inne limtokiny zwiększają przepuszczalność naczyń, bądź też mogą wywierać nieswoisty wpływ cytotoksyczny. Zmiany te zaczynają się rozwijać dopiero w kilka godzin po podaniu antygenu i osiągają maksymalne nasilenie po 24—48 h. Ten typ reakcji nosi nazwę nadwrażliwości późnej (reakcji typu tuberkulinowego). Jest on charakterystyczny dla późnej alergii insulinowej. W skórze osób z tym typem alergii stwierdza się nacieki utworzone głównie przez małe komórki limfocytopodobne. Ponieważ podobne nacieki stwierdzano w wyspach trzustkowych we wczesnym okresie cukrzycy typu 1, przez pewien czas próbowano tłumaczyć przyczynę tej postaci cukrzycy nadwrażliwością typu komórkowego na endogenną (nieprawidłową?) insulinę. Obecnie jednak wiadomo, że w procesie autoimmunizacji, który doprowadza do zniszczenia komórek B wysp trzustkowych i do wystąpienia cukrzycy typu 1, odczyny nadwrażliwości, związane zarówno z obecnością uczulonych limfocytów T, jak i udziałem przeciwciał humoralnych, są skierowane przeciwko innym aniżeli insulina elementom komórek B. W celu rozpoznania in vitro odpowiedzi (nadwrażliwości) typu komórkowego wykonuje się test rozetkowy, test hamowania migracji leukocytów, test transformacji blastycznej limfocytów, zaś z pomocą przeciwciał monoklonalnych można określić wielkość poszczególnych subpopulacji limfocytów T. Obecność „uczulonych” na insulinę komórek T nie zwiększa zapotrzebowania na insulinę i nie powoduje insulinooporności. Dość często jednak w miarę ustępowania nadwrażliwości komórkowej i klinicznych objawów późnej alergii insulinowej obserwuje się podwyższenie w surowicy miana przeciwciał wiążących ten hormon.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Fitohormony: Kluczowe substancje w rozwoju roślin i ich zastosowania
- Ferrytyna i dieta: Jak poprawić poziom żelaza w organizmie?
- Dieta śródziemnomorska: zasady, korzyści i przykładowy jadłospis
- Pomarańcze – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie
- Dieta paleo – zasady, korzyści zdrowotne i przeciwwskazania
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Profilaktyka nadciśnienia: skuteczne metody zapobiegania zdrowiu
Profilaktyka nadciśnienia tętniczego to temat, który zyskuje na znaczeniu w obliczu rosnącej liczby osób dotkniętych tą chorobą. Czy wiesz, że regularne pomiary …Leczenie dietą
Przez stulecia dieta stanowiła jedyny środek leczenia cukrzycy, zaś na podstawie empirycznego doboru różnych sposobów żywienia chorych powstawały różne „szkoły”, przestrzegające jednak …Teoria genetyczna
Podług tej teorii zmiany we włośniczkach w cukrzycy są uwarunkowane genetycznie obecnością określonych konstelacji zmutowanych genów i są objawem towarzyszącym zaburzeniu tolerancji …Encefalopatia cukrzycowa
Encefalopatia cukrzycowa (encephalopathia diabetica). Tą nazwą określono zespół morfologiczno-kliniczny, występujący u chorych z długo trwającą cukrzycą typu 1, w którym zmiany dotyczą …Chleb orkiszowy – zdrowy wybór w diecie: właściwości i korzyści
Chleb orkiszowy to nie tylko smakołyk, ale także skarbnica wartości odżywczych, która zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia. Powstaje …Niskokaloryczne owoce: doskonałe dla diety odchudzającej
Niskokaloryczne owoce to skarbnica smaku i zdrowia, które mogą być doskonałym wsparciem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Zawierające mniej niż 60 kcal …Oznaczanie związków ketonowych w moczu i we krwi
W moczu mogą pojawiać się wszystkie 3 rodzaje związków ketonowych, z reguły w następującej kolejności: aceton-kwas acetooctowy, kwas B-hydroksymasłowy, jednak w praktyce …Salak – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Salak, znany również jako oszpilna jadalna, to egzotyczny owoc, który zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Pochodzący z południowo-wschodniej Azji, charakteryzuje …Satsuma: zdrowotne właściwości, witaminy i sposób parzenia
Satsuma, ta soczysta odmiana mandarynki, nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także kryje w sobie prawdziwe skarby zdrowotne. Bogata w witaminę C, …Białko na odchudzanie: Jak wybrać najlepsze źródła?
Jakie proteiny na odchudzanie – wybór i znaczenie Białko, często nazywane podstawą zdrowej diety, odgrywa kluczową rolę w procesie odchudzania. Nie tylko …Dieta rozdzielna: zasady, korzyści i wpływ na zdrowie
Dieta rozdzielna, mimo że może brzmieć jak kolejny chwilowy trend żywieniowy, ma swoje korzenie w starożytnych naukach o zdrowiu. Jej podstawową zasadą …
Najnowsze komentarze