Dyskusja na temat, czy chorym na cukrzycę należy zabraniać spożywania cukru, czy też — odwrotnie — powinno im się to polecać, rozpoczęła się już w połowie ubiegłego stulecia i z dłuższymi przerwami trwa do chwili obecnej. W Polsce stosowanie cukru buraczanego (sacharozy) w żywieniu osób z cukrzycą, ma szczególnie długą tradycję. Ten sposób leczenia dietetycznego w tej chorobie zapoczątkował w okresie międzywojennym Jakub Węgierki kontynuował go do końca swojej aktywności zawodowej, dążąc przede wszystkim do poprawy bilansu węglowodanów, która występuje w miarę wzrostu ich spożycia, w tym także cukru (mimo równoczesnego nasilenia się cukromoczu). Efekty te były niekiedy szczególnie widoczne. W swojej monografii „Cukrzyca (diabetes mellitus)”, wydanej przez PZWL w 1954 r. Jakub Węgierko pisze: „…. na początku ostatniej wojny, kiedy nie można było otrzymać insuliny, chorym, którym groziła śpiączka kwasicowa, podawaliśmy 300—500 g i więcej cukru trzcinowego lub miodu na dobę i w ten sposób wywoływaliśmy u nich dostatecznie wysoki bilans węglowodanowy (+300 g i więcej), co wystarczało, by uchronić ich na pewien czas od grożącej im śpiączki”. Jakub Węgierko nie był w stanie ustalić, czy przewlekłe podawanie dużej ilości cukru (w diecie niskoenergetycznej 50 g, w diecie wysokoenergetycznej bez ograniczenia) wpłynęło na losy leczonych w ten sposób pacjentów, gdyż wielu z nich nie przeżyło wojny, zaś w okresie bezpośrednio po jej zakończeniu nie było warunków do podjęcia odpowiednich badań prospektywnych. W świetle współczesnej znajomości przemiany glukozy i następstw hiperglikemii należy sądzić, że spożywanie większej ilości cukru i spowodowana tym hiperglikemia stanowią rzeczywiste zagrożenie wcześniejszym występowaniem i większym nasileniem późnych powikłań w zakresie naczyń i nerwów obwodowych. Z tych właśnie względów podejmowane są wysiłki zmierzające do uzyskania u chorych na cukrzycę trwałej normoglikemii za pomocą stosowania urządzeń do ciągłego wlewu insuliny, czy też przez rygorystyczny system samokontroli, którego podstawą jest oznaczanie stężenia glukozy we krwi przez pacjenta w domu. Gwoli ścisłości trzeba stwierdzić, że przyrost glikemii po spożyciu sacharozy jest o połowę mniejszy niż po spożyciu glukozy i że w krótkotrwałym badaniu porównawczym, przeprowadzonym u tych samych chorych, którzy na zmianę otrzymywali dietę bez cukru oraz z określoną ilością tego składnika pożywienia przy zachowaniu izoenergetyczności obu diet, różnice w przebiegu glikemii dobowej i cukromoczu były niewielkie i nieznamienne. Nawet nieduże zwyżki glikemii, utrzymujące się całymi latami, stanowią jednak czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wydaje się zatem słuszne traktowanie cukru (sacharozy) jedynie jako „środka słodzącego” i ograniczenie jego roli jako substratu energetycznego. W praktyce oznacza to ograniczenie jego spożycia wg wyżej podanych wskazówek. „Metoda Węgierki” wywarła bez wątpienia istotny wpływ na dalszy rozwój zasad żywienia chorych na cukrzycę w Polsce. Chociaż od ćwierćwiecza także w naszym kraju powszechnie ogranicza się spożycie cukru, to przecież stosowanie diety ubogotłuszczowej i bogatej w węglowodany (złożone) nastąpiło w Polsce o wiele wcześniej niż w innych krajach. Z „metody Węgierki” wywodzi się także coraz szerzej w święcie akceptowana zasada, że chory na cukrzycę może jeść wszystkie produkty, tylko we właściwej ilości i we właściwych proporcjach.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Dieta zachodnia: skutki zdrowotne i lepsze alternatywy
Dieta zachodnia, będąca powszechnym stylem żywienia w wielu krajach, wzbudza coraz większe zaniepokojenie w związku z jej negatywnym wpływem na zdrowie. Charakteryzuje …Ogórki kiszone – odkryj ich zdrowotne właściwości i korzyści
Ogórki kiszone to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również prawdziwa skarbnica zdrowia, która zasługuje na szczególną uwagę. Zawierają cenne witaminy, …- https://atelier103.pl
Rozwój dziecka chorego na cukrzycę
Poprawne leczenie cukrzycy zapewnia prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dziecka chorego na cukrzycę. W razie jednak wczesnego wystąpienia choroby wzrost tych dzieci …Dieta Allevo – jak działa, fazy i efekty proszkowego odchudzania
Dieta proszkowa zdobywa coraz większą popularność wśród osób pragnących schudnąć i poprawić swoje nawyki żywieniowe. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wygląda życie …Leczenie cukrzycy w przebiegu zakażeń
Zakażenia łagodne i przewlekłe, które nie pogarszają stanu metabolicznego, nie wymagają modyfikacji dotychczasowego leczenia cukrzycy. Natomiast zmiana — najczęściej przejściowa — uprzednio …Przyczyny uzależnień. Skąd się biorą uzależnienia?
Uzależnienie to jedna z najpoważniejszych chorób współczesnej cywilizacji. Problem dotyczy wszystkich grup społecznych i nie ogranicza się wyłącznie do alkoholizmu, narkomanii czy …Choroby trzustki
Cukrzyca po całkowitym chirurgicznym usunięciu trzustki (co najmniej 90% gruczołu) należy u człowieka do dużej rzadkości. W związku jednak z doskonaleniem techniki …Hormony gruczołu tarczowego
Hormony gruczołu tarczowego działają diabetogennie u zwierząt z częściowo usuniętą trzustką oraz pogarszają przebieg cukrzycy u ludzi i zwierząt. Jest jednak wątpliwe, …Właściwości i zastosowania Rambai: odkryj smak tropikalnego owocu
Rambai, znany również jako Phyllanthaceae, to wyjątkowy tropikalny owoc, który zachwyca nie tylko swoim orzeźwiającym smakiem, ale także bogactwem wartości odżywczych. Występujący …Komórki D
Komórki D są podobne do komórek A i dzisiaj uważa się, że są one identyczne z opisanymi poprzednio komórkami At. W odróżnieniu …Dieta 14 dni: Jak schudnąć i poprawić zdrowie?
Dieta 14 dni to intensywny plan żywieniowy, który obiecuje szybkie efekty w redukcji masy ciała poprzez ograniczenie kalorii i kontrolowanie makroskładników. W …
Najnowsze komentarze