Już bardzo dawno zauważono, że jarzyny wyraźnie poprawiają tolerancję węglowodanów przez chorych na cukrzycę i fakt ten był nawet powodem poszukiwania w nich ( i innych roślinach) swoistego czynnika przeciwcukrzycowego. Obecnie ustalono, że działanie to wywierają substancje resztkowe pożywienia, które nie ulegają strawieniu i absorpcji w przewodzie pokarmowym. Składają się na nie głównie celuloza i hemicelulozy (błonnik), pektyny, ligniny, w mniejszym stopniu gumy, żele i kleje roślinne. Z dotychczasowych badań wynika, że mechanizm korzystnego wpływu tych substancji na przebieg cukrzycy sprowadza się do hamowania (zwolnienie) jelitowego wchłaniania glukozy, a być może do hamowania samego procesu trawienia (np. przez nie zniszczone inhibitory a-amylazy). Głównym źródłem substancji resztkowych są jarzyny, pełnoziarniste produkty zbożowe, w mniejszym stopniu owoce. Z tych względów zaleca się spożywanie dużej ilości jarzyn (250—500 g dziennie), które mają niewielką wartość energetyczną, swoją objętością przyczyniają się do pojawienia się uczucia sytości, a ponadto są źródłem witamin. Z tego samego powodu przepisuje się w diecie owoce, co najmniej 250 g dziennie, z tym że należy pamiętać, iż zawierają one przeciętnie 10% węglowodanów (cukrów prostych).
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Mediatory peptydoweW ostatnich latach wyizolowano z komórek poddanych działaniu insuliny (komórek mięśniowych, adypocytów) krótkie peptydy, które działają na izolowane enzymy lub mitochondria w …
- InsulinaProces wydzielania insuliny przez komórki B podlega prawdopodobnie kontroli przez własny produkt tych komórek na zasadzie sprzężenia zwrotnego. Przemawiają za tym obserwacje …
- Oświata zdrowotnaNauczanie o cukrzycy powinno objąć także szersze kręgi społeczeństwa. Będąc chorobą społeczną i cywilizacyjną o coraz szerszym zasięgu, stanowi ona zagrożenie dla …
- Wirusowe zapalenie wątroby a cukrzycaCzęstość występowania wirusowego zapalenia wątroby (w.z.w.) u chorych na cukrzycę jest różnie oceniana, co zależy prawdopodobnie od ogólnej zapadalności na tę chorobę …
Jakie terapie można odbyć w ośrodku uzależnień?
W ośrodkach uzależnień można odbyć różne terapie w zależności od rodzaju uzależnienia. Niezależnie od tego, czego dokładnie dotyczy problem, kluczowe jest dobranie …- InsulinoopornośćPodług dawnej definicji insulinooporność rozpoznawano wówczas, gdy zapotrzebowanie na insulinę przekraczało 200 j.m. i utrzymywało się ponad 48 h, obecnie jednak większość …
Olej z pestek moreli czy olej słonecznikowy. Który wybrać?
Do własnej kuchni można kupić różnego rodzaju produkty. Zwykle ludzie przykładają do tego dość wielką wagę, ponieważ to co jemy ma wpływ …- RemisjaU około 30% dzieci w pierwszym okresie leczenia zapotrzebowanie na insulinę maleje w znacznym stopniu, dając obraz remisji. Ustępują wówczas objawy kliniczne …
- Epidemiologia encefalopatii cukrzycowejOblicza się, że choroba naczyniowa nóg, doprowadzająca do zgorzeli stopy, jest przeciętnie 20 razy częstsza wśród chorych na cukrzycę aniżeli w populacji …
- Praca pielęgniarki.Wielu z nas przebywając w szpitalu zastanawia się na czym polega praca poszczególnych osób spotykanych w tym budynku. Najczęściej do czynienia mamy …
- Oznaczenie hemoglobiny glikozylowanej i białek glikozylowanych surowicyW diagnostyce zaburzeń przemiany węglowodanów wykorzystuje się zjawisko glikozylacji białek, a w szczególności hemoglobiny i białek surowicy (albuminy). W krwince czerwonej dorosłego …
Najnowsze komentarze