Dynamika zmian stężenia insuliny (IRI) we krwi ludzi zdrowych zmienia się w ciąży, w otyłości i w okresie głodzenia. W ciąży wskutek przestrojenia hormonalnego, metabolicznego i aktywności łożyska typu insulinazy stopniowo rozwija się umiarkowana insulinooporność, osiągająca największe nasilenie przed porodem. Równocześnie zwiększa się wrażliwość komórek B na stymulujące działanie glukozy, co znajduje wyraz w przesunięciu w lewo sinusoidalnej krzywej wyrażającej zależność „dawka-odpowiedź”. Następstwem tego jest zwiększenie wydzielania insuliny i chociaż jej stężenia we krwi na czczo mieszczą się w granicach prawidłowych, to po obciążeniu glukozą w miarę trwania ciąży stają się coraz większe niż u kobiet nieciężarnych. Hiperinsulinemia jest częstym zjawiskiem w otyłości. Jest rezultatem hiperalimentacji (początkowo) oraz rozwoju insulinooporności (w późniejszym okresie). U ludzi otyłych podstawowe (na czczo) stężenie insuliny we krwi na ogół jest podobne jak u ludzi o prawidłowej masie ciała, natomiast przyrosty insulinemii po obciążeniu odpowiednimi bodźcami (glukoza, glukagon, tolbutamid) są znacznie większe aniżeli u osób nieotyłych. Także bodźce psychiczne powodują u osób otyłych większe przyrosty aniżeli u nieotyłych. Zwiększenie stężenia insuliny we krwi występuje także w cukrzycy typu 2 skojarzonej z otyłością, jednak wówczas hiperinsulinemia kształtuje się nieco inaczej niż u otyłych osób z prawidłową tolerancją węglowodanów. Chociaż osoby otyłe jako grupę cechuje hiperinsulinemia, to jednak w poszczególnych przypadkach różnice w wielkościach stężenia insuliny we krwi mogą być bardzo duże. Stwierdzono też prawidłowe wartości insuliny we krwi pomimo znacznej otyłości. Redukcja nadwagi powoduje z reguły zmniejszenie insulinemii do granic prawidłowych. Zwrócono uwagę, że normalizacja przebiegu krzywych insulinemi po stymulacji komórek B glukozą następuje często już po niewielkim ubytku masy ciała, a zatem u osób, które w rzeczywistości są w dalszym ciągu otyłe.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Czym jest alergiczny nieżyt nosa?
Alergiczny nieżyt nosa, znany również jako katar sienny, dotyka coraz większą część społeczeństwa, osobom cierpiącym na tę dolegliwość warto poznać przyczyny i …Rokowanie i zapobieganie encefalopatii cukrzycowej
Rokowanie. Jest ono w chorobie naczyniowej nóg nadal niepewne i mimo dużego postępu w leczeniu chorób naczyń u chorych na cukrzycę notuje …Zdrowe źródła tłuszczów: Klucz do lepszego zdrowia i diety
Dobre źródła tłuszczu w diecie to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Choć często niesłusznie postrzegane jako wrogowie, zdrowe tłuszcze pełnią wiele …Dermatozy złogowe
W cukrzycy skojarzonej z hiperlipoproteinemiami mogą w skórze występować kępki żółte (xanthomata). Są one utworzone przez komórki piankowate, których cytoplazma zawiera lipidy …Cukrzyca a ciąża
Dzięki wprowadzeniu insuliny do leczenia cukrzycy młode dziewczęta dotknięte tą chorobą mogą osiągać dojrzałość płciową, a młode kobiety zachodzić w ciążę i …Jak stworzyć zdrowy jadłospis dietetyczny? Przewodnik krok po kroku
Jadłospis dietetyczny to kluczowy element zdrowego stylu życia, który może znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie i kondycję fizyczną. Zbalansowany plan posiłków, dostosowany …Dlaczego śniadanie jest kluczowym posiłkiem w diecie?
Śniadanie, często nazywane najważniejszym posiłkiem dnia, odgrywa kluczową rolę w naszym codziennym funkcjonowaniu. To właśnie ono dostarcza energii potrzebnej do rozpoczęcia dnia …Surówki do obiadu – zdrowe i smaczne uzupełnienie posiłków
Surówki to nie tylko dodatek do obiadu – to prawdziwa eksplozja smaku i kolorów na talerzu. Wzbogacają nasze posiłki o cenne składniki …Choroby trzustki
Cukrzyca po całkowitym chirurgicznym usunięciu trzustki (co najmniej 90% gruczołu) należy u człowieka do dużej rzadkości. W związku jednak z doskonaleniem techniki …Dieta przy cerze naczynkowej: Jakie składniki wspierają zdrowie?
Cera naczynkowa to problem, który dotyka wielu z nas, a jej pielęgnacja wymaga szczególnej uwagi, nie tylko w sferze kosmetycznej, ale także …Właściwości zdrowotne dyni: składniki odżywcze i korzyści zdrowotne
Dynia, często kojarzona z jesiennymi dekoracjami i pysznymi potrawami, jest znacznie więcej niż tylko smacznym składnikiem kuchni. To prawdziwa skarbnica zdrowia, bogata …
Najnowsze komentarze