Rokowanie. Jest ono w chorobie naczyniowej nóg nadal niepewne i mimo dużego postępu w leczeniu chorób naczyń u chorych na cukrzycę notuje się stosunkowo niewiele sukcesów. Główną tego przyczyną jest rozległość zmian naczyniowych, obecnych najczęściej także poza obszarem nóg. W cytowanych wielonarodowych badaniach nad chorobą naczyniową w cukrzycy, koordynowanych przez WHO, u około 70% chorych, u których wykonano amputację, stwierdzono zmiany typu retinopatii i nefropatii. Badania losów osób po amputacjach wykazały, że 3 lata po dużej amputacji przeżywa 65% chorych, a 5 lat już tyko 40% chorych. Ponadto podobne zmiany (zgorzel) tworzą się na drugiej, zachowanej kończynie; spośród tych chorych, którzy przeżywają dostatecznie długo, u 40% zachodzi konieczność amputacji drugiej kończyny w ciągu najbliższych 3 lat, a u 60% w ciągu najbliższych 5 lat. Zapobieganie. Ogólne zasady zapobiegania chorobie naczyniowej nóg są takie same jak w przypadku pozostałych powikłań naczyniowych u osób z cukrzycą. W przypadku zaawansowanych zmian zasadnicze znaczenie ma niedopuszczenie do powstania zgorzeli. Zalecenia są tu proste, a zarazem bardzo skuteczne, sprowadzają się bowiem do położenia dużego nacisku na staranną pielęgnację i higienę stóp. Obejmuje ona codzienne mycie nóg w letniej wodzie, dokładne ich wysuszenie miękkim ręcznikiem, natłuszczenie skóry, bardzo ostrożne obcinanie paznokci, umiejętne usuwanie modzeli i nagniotków, noszenie wełnianych skarpet i wygodnych butów, dokładne leczenie grzybicy międzypalcowej i grzybicy paznokci, unikanie urazów, skaleczenia, odmrożenia i oparzenia stopy. Należy też przestrzec przed intensywnym ogrzewaniem stóp, praktykowanym często w związku z uczuciem ich ziębnięcia, ponieważ występujący wówczas wzrost zapotrzebowania na przepływ skórny krwi (przy temperaturze skóry 40°C 10-krotny) może zwiększyć miejscowe niedokrwienie aż do wytworzenia się ogniska martwicy. Te zalecenia powinny stanowić stały element zdrowotnej edukacji chorych na cukrzycę.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Fitohormony: Kluczowe substancje w rozwoju roślin i ich zastosowania
- Ferrytyna i dieta: Jak poprawić poziom żelaza w organizmie?
- Dieta śródziemnomorska: zasady, korzyści i przykładowy jadłospis
- Pomarańcze – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie
- Dieta paleo – zasady, korzyści zdrowotne i przeciwwskazania
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Owowegetarianizm – co to jest i jakie ma zalety?
Owowegetarianizm to coraz popularniejsza forma diety, która zyskuje uznanie wśród osób pragnących ograniczyć spożycie mięsa, zachowując jednocześnie elementy odżywcze pochodzące z jaj. …Opieka nad ciężarną chorą na cukrzycę
Ponieważ prawidłowy metabolizm matki ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży i dla urodzenia zdrowego dziecka, optymalne wyrównanie cukrzycy jest naczelnym zadaniem …Chleb orkiszowy – zdrowy wybór w diecie: właściwości i korzyści
Chleb orkiszowy to nie tylko smakołyk, ale także skarbnica wartości odżywczych, która zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia. Powstaje …Longan – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
Longan, znany jako „oczko smoka”, to egzotyczny owoc, który zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia. Pochodzący z tropikalnych terenów …Inne leki
Spośród innych przewlekle stosowanych leków, które zmniejszają wydzielanie insuliny, należy wymienić ienytoinę i pochodne lenotiazyny. Opisano wyraźnie pogorszenie przebiegu cukrzycy, a nawet …Dieta paleo – zasady, korzyści zdrowotne i przeciwwskazania
Dieta paleo, znana również jako dieta naszych przodków, zyskuje coraz większą popularność wśród osób pragnących poprawić swoje zdrowie i samopoczucie. W oparciu …Ostropest plamisty w diecie odchudzającej: jak działa i dawkować?
Ostropest plamisty, znany ze swoich właściwości detoksykacyjnych i zdrowotnych, zdobywa coraz większą popularność wśród osób dążących do zredukowania masy ciała. Ta niezwykła …Czym jest alergiczny nieżyt nosa?
Alergiczny nieżyt nosa, znany również jako katar sienny, dotyka coraz większą część społeczeństwa, osobom cierpiącym na tę dolegliwość warto poznać przyczyny i …Mechanizm działania glukagonu
Mechanizm działania glukagonu sprowadza się do jego interakcji ze swoistymi receptorami błon różnych komórek (hepatocyty, komórki B i D wysp trzustkowych, adypocyty, …Rozkład posiłków w ciągu dnia
W prawidłowym żywieniu chorych na cukrzycę duże znaczenie ma rozłożenie spożycia węglowodanów na możliwie dużą liczbę posiłków. Zapobiega się w ten sposób …Jony wapniowe
Z przeprowadzonych w ostatnich latach badań wynika, że w procesie stymulacji wydzielania insuliny przez glukozę, podobnie zresztą jak i przez bodźce nieglukozowe, …
Najnowsze komentarze