Są to ciepłochwiejne przeciwinsulinowe przeciwciała humoralne, należące do immunoglobulin E, powodujące w stężeniach ponadprogowych kliniczne objawy natychmiastowej alergii insulinowej. Usadowione na komórkach tucznych, po połączeniu się z antygenem (insuliną) powodują ich degranulację i uwolnienie biologiczne czynnych mediatorów (histamina, serotonina, bradykininy i in.). Natychmiastowa alergia insulinowa występuje najczęściej w postaci uczuleniowego odczynu skórnego, który pojawia się w krótkim czasie po wstrzyknięciu insuliny. Rzadziej występują ogólne objawy wstrząsu anafilaktycznego, a nawet opisano przypadki zgonu. Czasem może wystąpić małopłytkowość i skaza krwotoczna. Obecność reagin w surowicy można stwierdzić in vivo za pomocą testu Prausnitza-Kustnera, w którym w 24 h po wstrzyknięciu do skóry zdrowego człowieka badanej surowicy wstrzykuje się w to samo miejsce insulinę. Obecnie zawartość swoistych przeciwinsulinowych immunoglobulin E (IgEt) w surowicy oznacza się ilościowo metodą radioimmunologiczną, polegającą na wytrąceniu ich w kompleksie z insuliną, a następnie na związaniu osadu z określoną ilością znakowanej jodem radioaktywnym globuliny przeciw ludzkiej immunoglobulinie E. U chorych na cukrzycę typu 1 leczonych insuliną bez objawów uczulenia zawartość tak oznaczonych IgE, wynosi około 0,2 j./ml, natomiast w alergii insulinowej wartości te są znacznie większe, w granicach od 1,0 do 20,0 j./ml. Nie stwierdzono jednakże związku pomiędzy poziomem swoistych przeciwinsulinowych IgE, a wielkością miana wszystkich immunoglobulin E (IgE) w surowicy, ani też pomiędzy poziomem IgE, a nasileniem klinicznych objawów alergii insulinowej. Niemniej jednak ustąpieniu alergii insulinowej po zmianie rodzaju stosowanej dotąd insuliny na mniej immunogenną (np. wysoko oczyszczoną) lub po skutecznym odczuleniu towarzyszy zmniejszenie zawartości IgE, w surowicy. Reaginy mogą znikać z krwi po pewnym okresie także bez widocznej przyczyny i wówczas następuje samoistna remisja lub ustąpienie alergii insulinowej. Przeciwciała te nie powodują wzrostu zapotrzebowania na insulinę, ale w około V, przypadków natychmiastowej alergii insulinowej występuje różnego stopnia insulinooporność, zależna od dużego miana w surowicy immunoglobulin G wiążących insulinę.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Koperek ogrodowy – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
Koperek ogrodowy, znany jako aromatyczne zioło, to nie tylko niezastąpiony składnik w kuchni, ale także prawdziwy skarb dla zdrowia. Jego właściwości zdrowotne …Rzeżucha – właściwości, wartości odżywcze i zastosowania zdrowotne
Rzeżucha, znana jako symbol wiosny, nie tylko zdobi nasze stoły podczas wielkanocnych świąt, ale również kryje w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne i …Zmiany anatomopatologiczne innych narządów
Poza opisanymi wyżej, w cukrzycy występują charakterystyczne zmiany morfologiczne w wątrobie, skórze, kościach i stawach, zębach i przyzębiu oraz w soczewce. Zmiany …Doustny test tolerancji glukozy
O ile stwierdzenie cukrzycy u dzieci, zwłaszcza młodszych, na podstawie obrazu klinicznego może nastręczać trudności, to zakres badań laboratoryjnych potrzebnych do ustalenia …Insulina
Insulina jest białkiem o masie cząsteczkowej około 6000 (masa cząsteczkowa insuliny ludzkiej wynosi 5808, insuliny wieprzowej — 5778, insuliny wołowej — 5734, …Obraz kliniczny i rozpoznanie retinopatii cukrzycowej
Spośród różnych proponowanych podziałów retinopatii cukrzycowej przyjęła się klasyfikacja, która wyróżnia: 1. Retinopatię prostą (retinopathia simplex, background retinopathy), która obejmuje takie zmiany, …Dieta redukcyjna 2500 kcal – zasady, jadłospis i efekty zdrowotne
Dieta redukcyjna 2500 kcal to model żywienia, który może być kluczem do osiągnięcia zdrowej wagi i poprawy samopoczucia. Dla osób z wyższym …Właściwości zdrowotne dyni: składniki odżywcze i korzyści zdrowotne
Dynia, często kojarzona z jesiennymi dekoracjami i pysznymi potrawami, jest znacznie więcej niż tylko smacznym składnikiem kuchni. To prawdziwa skarbnica zdrowia, bogata …Błonnik witalny opinie, błonnik oczyszczający
Panie, które chcą skutecznie zadbać o swoje zdrowie muszą się odpowiednio za to zabrać. Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w odpowiedniej jakości …Rewolucyjna metoda na odzyskanie młodzieńczego wyglądu
W ostatnich latach rynek medycyny estetycznej znacząco się rozwinął, oferując coraz to nowsze i skuteczniejsze metody odmładzania skóry. Jedną z najbardziej innowacyjnych …Jak schudnąć po 40? Kluczowe przyczyny i efektywne strategie
Dlaczego odchudzanie staje się coraz trudniejsze po 40. roku życia? W miarę jak przekraczamy ten wiek, nasz metabolizm zwalnia, co często prowadzi …
Najnowsze komentarze