W zakresie przemiany węglowodanów insulina działa następująco: 1. Nasila ona transport glukozy i monosacharydów o analogicznym układzie przestrzennym przy węglach C1—C3 (D-galaktoza, L-arabinoza, D-ksyloza) do wnętrza komórki, Dotyczy to tych komórek, które na swej powierzchni mają swoisty, wrażliwy na działanie insuliny układ transportu. Są to komórki mięśniowe, adypocyty i fibroblasty. Hormon ten nie wywiera natomiast wpływu na transport glukozy do wnętrza krwinek czerwonych, komórek układu nerwowego, komórek nabłonka jelitowego i komórek cewek nerkowych. W obrębie ostatnich 2 grup komórek istnieje swoisty układ czynnego transportu cukrów, którego podstawą jest działanie elektrogenicznej „pompy sodowej” i który umożliwia ich przenikanie przeciw gradientowi stężeń. System transportu glukozy (i innych monosacharydów) przez błonę komórek wątrobowych, a także komórek B wysp trzustkowych, jest bardzo wydajny, co sprawia, że cukry (glukoza) przenikają zgodnie z gradientem stężeń. 2. Insulina zwiększa wewnątrzkomórkowe zużytkowanie glukozy, przy czym zjawiska tego nie można wytłumaczyć wpływem na jakiś jeden etap przemiany tego cukru. Stwierdzono natomiast wpływ insuliny na czynność wielu enzymów kierujących różnymi szlakami wewnątrzkomórkowej przemiany glukozy. Zwraca przy tym uwagę, że pod wpływem działania insuliny nie obserwuje się zwiększenia aktywności enzymów ponad normę fizjologiczną, ale głównie normalizację tej aktywności zmienioną w cukrzycy. Stwierdzono, że insulina zwiększa lub normalizuje zmniejszoną w cukrzycy aktywność glukokinazy, dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu i 6-fosfoglukonianu, fosfofruktokinazy, kompleksu dehydrogenazy pirogronianu. Ponadto zmniejsza ona aktywność (syntezę de novo) glukozo-6-fosfatazy i fruktozo-l,6-difosfatazy. Działanie tego hormonu w komórkach powoduje więc nasilenie fosforylacji glukozy (glukokinaza) do glukozo-6-fosforanu, zwiększone zużytkowanie owego metabolitu w cyklu glikolitycznym Embden-Meyerhofa-Parnasa (fosfofruktokinaza) oraz w cyklu pentozowym (dehydrogenaza glukozo-6-fosforanu), jak również zwiększone wytwarzanie acetylo-CoA przez nasilenie oksydacyjnej dekarboksylacji pirogronianu (kompleks dehydrogenazy pirogronianowej) i zwiększone włączenie go do cyklu kwasów trójkarboksylowych (syntaza cytrynianowa). Zmniejszenie pod wpływem insuliny aktywności fruktozo-1,6-di- fosfatazy i głukozo-6-fosfatazy znajduje wyraz w hamowaniu resyntezy glukozy i zmniejszonym oddawaniu tego cukru przez wątrobę do krwi. 3. Insulina zwiększa wytwarzanie glikogenu, głównie w wątrobie i mięśniach, przez aktywację syntazy glikogenowej (przy udziale „przekaźnika” peptydowego lub przez zmniejszenie stężenia cAMP, bądź też przez pierwotne zahamowanie fosforylazy. W następstwie działania insuliny nie dochodzi jednak do nadmiernego gromadzenia się glikogenu w wątrobie, lecz tylko do uzupełnienia niedoboru, jaki występuje w niewyrównanej cukrzycy. Gromadzenie się tego wielocukru w wątrobie ma pewien zakres fizjologiczny, determinowany prawdopodobnie hamowaniem przez niego wspomnianej syntazy, i insulina wpływa na jego wytwarzanie tylko w tych granicach. Tym należy zapewne tłumaczyć fakt, że hormon ten powoduje tylko niewielki przyrost zawartości glikogenu w zdrowej wątrobie, lub też nie powoduje go wcale.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Fasola czarna – zdrowotne właściwości i zastosowania w kuchni
- Jak stworzyć idealny jadłospis dla ćwiczących na siłowni?
- Langsat – zdrowe owoce pełne właściwości odżywczych
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Prosta dieta białkowa – korzyści, zasady i przykładowy jadłospis
Prosta dieta białkowa staje się coraz bardziej popularna wśród osób dążących do zdrowego stylu życia oraz skutecznej redukcji masy ciała. Zwiększając udział …Metody biologiczne
Punktem wyjścia do oznaczeń biologicznych były spostrzeżenia, że in vivo stężenie glukozy zmniejsza się po wstrzyknięciu wyciągów trzustkowych. W celu zwiększenia wrażliwości …Pseudomeliturie
Dodatni wynik badania moczu przy użyciu odczynnika Ny- landera lub Fehlinga (Benedicta) może występować w przypadku obecności niecukrowych substancji redukujących. Dotyczy to …Mechanizm działania somatostatyny
receptorami błonowymi komórek wrażliwych na jej wpływ. W wyniku tej interakcji zmniejsza się w tych komórkach stężenie cAMP, jednak jej główne działanie …Armani Exchange – jak otworzyć sklep?
Armani Exchange to jedna z najbardziej prestiżowych i najlepiej rozpoznawalnych marek odzieżowych na całym świecie. Brand zrodził się pod skrzydłami Giorgia Armaniego, …Pizza dla cukrzyka – jak wybrać zdrową opcję i przepisy?
Czy diabetyk może jeść pizzę? To pytanie, które z pewnością nurtuje niejednego miłośnika tego włoskiego przysmaku. Choć pizza często kojarzy się z …Proste przepisy na odchudzanie: zdrowe dania na każdą porę
W dzisiejszym świecie, gdzie zdrowy styl życia zdobywa coraz większą popularność, wiele osób poszukuje skutecznych i prostych przepisów na odchudzanie. Czy wiesz, …Jak schudnąć przy figurze gruszki? Dieta i ćwiczenia dla Ciebie
Figura gruszki to jeden z najczęściej spotykanych typów sylwetki, charakteryzujący się mocno zaokrąglonymi biodrami i pełnymi udami w stosunku do wąskiej talii. …Ugli fruit – odkryj zdrowe właściwości i smak jamajskiego cytrusa
Ugli fruit, znany również jako jamajski tangelo, to niezwykły owoc cytrusowy, którego unikalny wygląd i bogaty smak z pewnością przyciągną uwagę miłośników …Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
Mikroelementy, choć niepozorne w nazwie, odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. To niezbędne pierwiastki, które musimy dostarczać w …Kisiel z siemienia lnianego – zdrowy deser pełen korzyści zdrowotnych
Kisiel z siemienia lnianego to nie tylko smaczny deser, ale również prawdziwa skarbnica zdrowia. Wzbogacony o owoce, takie jak soczyste gruszki czy …
Najnowsze komentarze