Z błony śluzowej żołądka i jelit wszystkich kręgowców uzyskano substancję o właściwościach immunologicznych i częściowo biologicznych zbliżonych do właściwości glukagonu wytwarzanego przez komórki A, którą nazwano enteroglukagonem. Obecnie wiadomo, że peptydy glukagonopodobne wytwarzane są także poza ścianą jelita i całą tę grupę peptydów określa się mianem aktywności glukagonopodobnej, dodając przymiotnik „jelitowa”, gdy chodzi o peptydy wyizolowane ze ściany przewodu pokarmowego (gul glucagon-like immunoreactivity, gut GLI). Ustalono, że są one wytwarzane przez komórki A błony śluzowej żołądka i komórki L dolnego odcinka jelita cienkiego i że przechodzą także do krwi, w której można je określić metodą radioimmunologiczną stosując odpowiednie przeciwciała. Istotne znaczenie ma przy tym fakt, że część C-końcowa cząsteczki glukagonu jest w GLI wydłużona i w związku z tym nie reaguje z przeciwciałami skierowanymi przeciw tej determinancie antygenowej. W obrębie GLI wyróżniono kilka frakcji o różnej masie cząsteczkowej (GLI12000, GLI8000, GLI4500) i uważa się, że stanowią one etapy przekształcania peptydu macierzystego w biologicznie czynny GLI4500. Na uwagę zasługuje peptyd wyizolowany po raz pierwszy z błony śluzowej jelita, liczący 69 aminokwasów, o masie cząsteczkowej 8128, zawierający w sobie cząsteczkę glukagonu i wydłużony od strony N-końcowej o 32 aminokwasy, a od strony C-końcowej o 8 aminokwasów, który nazwano glicentyną. Peptyd ten jest także obecny w komórkach A wysp trzustkowych, jednak jego dalsza przemiana jest w nich inna niż w ścianie jelita. W tej ostatniej zostaje odsłonięty tylko fragment N-końcowy (determinujący działanie biologiczne) glukagonu i w rezultacie powstaje peptyd, który od glukagonu trzustkowego różni się obecnością od strony C-końcowej łańcucha liczącego 8 aminokwasów (glukagon 37). Obecnie uważa się, że ten właśnie peptyd odpowiada biologicznie czynnemu enteroglukagonowi. Inną odrębnością przemiany preproglukagonu w ścianie jelita jest oddzielenie się w postaci odrębnych cząsteczek glukagonopodobnego peptydu 1 i 2 (GLP-1 i GLP-2). Podawane w piśmiennictwie wartości GLI w osoczu różnią się dość znacznie, co jest wynikiem tego, że stopień czystości peptydów używanych jako antygeny, a tym samym i swoistość uzyskiwanych przeciwciał były różne. Podług nowszych badań ich stężenie jest mniej więcej 10-krotnie mniejsze od stężenia glukagonu trzustkowego i u ludzi zdrowych wynosi na czczo około 15 równoważników na w 1 l. Dotąd przeprowadzono niewiele badań mających na celu określenie dynamiki zmian stężenia GLI w osoczu ludzi zdrowych i w niektórych chorobach. Stężenie GLI w osoczu zwiększa się po doustnym, ale nie po dożylnym (pozajelitowym) podaniu glukozy. Z kolei dożylny wlew L-arginimy powoduje ponad 3-krotny wzrost tego stężenia. Wyraźne zwiększenie zawartości GLI w osoczu zaobserwowano także w razie przyspieszenia pasażu jelitowego, co tłumaczy prawdopodobnie duże jego stężenie w zespole poresekcyjnym. Podwyższone wartości tych peptydów opisano ponadto po pankreatektomii, w reaktywnej hipoglikemii i w marskości wątroby. Zakres działania i znaczenie fizjologiczne glukagonopodabnych peptydów jelitowych (podobnie jak i innych GLIs) nie są dotychczas wyjaśnione. Co się tyczy wpływów metabolicznych, to jedynym pewnym efektem działania biologicznie czynnego enteroglukagonu (GLI4500) jest jego wiązanie się — aczkolwiek znacznie słabsze niż glukagonu trzustkowego — z receptorami glukagonowymi hepatocytów i wynikający z tej interakcji wpływ na glikogenolizę w wątrobie. Peptyd ten przejmuje prawdopodobnie po pankreatektomii czynność glukagonu trzustkowego, zabezpieczając dopływ glukozy do mózgu. Jest też możliwe, że wydzielany w nadmiarze może konkurować z glukagonem trzustkowym w interakcji z receptorami hepatocytów i powodować wystąpienie stanów niedocukrzenia krwi (np. w zespole poresekcyjnym). Prawdopodobnie w zakres fizjologicznej roli tej grupy peptydów wchodzi działanie inkretynowe i udział w funkcjonowaniu osi jelitowo-trzustkowej. Z nowszych badań wynika, że wpływ taki wywiera szczególnie wyraźnie GLP-1. Wydaje się jednak, że główne działanie glukagonopodobnych peptydów jelitowych dotyczy samego przewodu pokarmowego. Glukagon 37 20 razy silniej niż glukagon trzustkowy hamuje czynność wydzielniczą komórek okładzinowych gruczołów żołądkowych i należy stąd wnioskować, że jego zasadniczą funkcją jest hamowanie (regulacja) wydzielania kwasu solnego w żołądku (stąd właśnie nazwa: oksantomodulina). Nie można też wykluczyć, że pewne wpływy wywierają większe cząsteczki GLI, reagujące z innymi receptorami niż glukagon trzustkowy i glukagon 37. W szczególności sugeruje się, że mogą one regulować motorykę przewodu pokarmowego. Za takim oddziaływaniem przemawia pobudzenie wydzielania somatostatyny przez glicentynę oraz zwolnienie perystaltyki jelitowej w przypadku raka nerki wydzielającego substancję o właściwościach enteroglukagonu.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Aronia – poznaj jej właściwości zdrowotne i zastosowanie w diecie
- Cykoria – właściwości, składniki i zastosowanie w diecie
- Ataki głodu: Przyczyny, objawy i jak sobie z nimi radzić
- Weganizm i odchudzanie – jak skutecznie schudnąć na diecie roślinnej?
- Dieta bez soli – korzyści zdrowotne i zasady stosowania
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Typy nadwrażliwości na insulinę
Insulina wyzwala zarówno odczyn typu komórkowego, jak i humoralnego, które w szczególnych przypadkach mogą przybierać charakter nadwrażliwości i manifestować się wyraźnymi objawami …Kalamondyna: wartości odżywcze, zastosowanie i zdrowotne korzyści
Kalamondyna, znana również jako kumkwat japoński, to mały owoc o średnicy około 4 cm, który zachwyca nie tylko swoim intensywnie pomarańczowym kolorem, …Opieka nad noworodkiem
Noworodek urodzony przez matkę chorą na cukrzycę jest mało odporny i wymaga takiej samej opieki jak wcześniaki, tzn. umieszczenia w inkubatorze o …Treningi na odchudzanie: skuteczne metody i regularność ćwiczeń
Treningi na odchudzanie to nie tylko moda, ale kluczowy element w walce z nadwagą i poprawą jakości życia. Regularność i różnorodność ćwiczeń …Oś jelitowo-trzusłkowa
Hormony, jelitowe obdarzone właściwościami inkretyny pełnią ważną funkcję fizjologiczną w regulacji wydzielania insuliny (a także innych hormonów wysp trzustkowych), powodując wyrzut tego …Santol – właściwości zdrowotne i zastosowanie w medycynie ludowej
Santol, egzotyczny owoc z tropikalnych lasów Południowo-Wschodniej Azji, zyskuje coraz większą popularność nie tylko ze względu na swój unikalny smak, ale również …Daktyle – zdrowe właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Daktyle, znane jako naturalne słodycze, to nie tylko smaczna przekąska, ale także potężne źródło składników odżywczych korzystnych dla zdrowia. Zawierają dużą ilość …Patogeneza śpiączki ketonowej
W omawianym zespole ujawniają się wszystkie następstwa ostrego niedoboru insuliny, który jest pogłębiony (i modyfikowany) przez zwiększenie wydzielania hormonów działających wobec niej …Dolegliwości w cukrzycy
Dolegliwości w cukrzycy są następstwem hiperglikemii, cukromoczu, ketozy, zmian naczyniowych i innych powikłań tej choroby. W zależności od typu cukrzycy mogą one …Rubeosis iridis
Jest to proces nowotworzenia włośniczek w tęczówce. Liczne sploty naczyniowe pojawiają się na brzegu źrenicznym tęczówki (stąd nazwa), później także w obrębie …Zdrowie jelit pod lupą – od diagnostyki do leczenia
Zdrowie jelit to fundament naszego organizmu. Odpowiednio funkcjonujący układ pokarmowy wspiera trawienie, poprawia odporność i wpływa na nastrój. Problemy z jelitami mogą …
Najnowsze komentarze