Przez stulecia dieta stanowiła jedyny środek leczenia cukrzycy, zaś na podstawie empirycznego doboru różnych sposobów żywienia chorych powstawały różne „szkoły”, przestrzegające jednak na ogół zgodnie zasady ograniczania wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej. Z chwilą odkrycia insuliny, a w większym jeszcze stopniu po wprowadzeniu doustnych leków przeciwcukrzycowych, nacisk na przestrzeganie diety wyraźnie zmalał. O ile zrozumiała jest przy tym tendencja, by odżywianie chorego na cukrzycę było możliwie zbliżone do fizjologicznego, to z drugiej strony nie można uznać za właściwe sięgania po dające najczęściej szybki efekt terapeutyczny środki farmakologiczne u tych chorych, u których leczenie samą dietą (z uwzględnieniem pracy mięśniowej) jest zupełnie wystarczające, a nieraz może dawać na dłuższą metę lepszy wynik. W cukrzycy skojarzonej z otyłością, w której częstym zjawiskiem jest insulinooporność, ostateczny skutek leczenia często w większym stopniu zależy od przestrzegania diety aniżeli od stosowania doustnych preparatów przeciwcukrzycowych lub insuliny. W latach siedemdziesiątych w Warszawie około 10% wszystkich chorych na cukrzycę było leczone wyłącznie dietą i prawdopodobnie w całej Polsce odsetek ten jest podobny. Należy zaś sądzić, że liczba osób wymagających jedynie leczenia dietetycznego jest większa i że w dość dużej grupie pacjentów przyjmujących doustne leki przeciwcukrzycowe można uzyskać równie dobry wynik przy zastosowaniu odpowiednio dobranej diety. Nie bez znaczenia jest w tych przypadkach aspekt psychologiczny wyboru takiej właśnie metody terapii. Leczenie dietetyczne wymaga od pacjenta dużej dyscypliny, a więc aktywnej współpracy, której rozluźnienie wobec szybkiej normalizacji glikemii pod wpływem leczenia farmakologicznego nie jest zjawiskiem rzadkim. Żywienie w cukrzycy należy rozpatrywać pod kątem: 1) wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej; 2) składu jakościowego diety; 3) rozkładu posiłków w ciągu dnia.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Probiotyki dla zdrowia: Jak działają i jakie mają właściwości?
- Dieta ziemniaczana – zasady, jadłospis i zdrowotne korzyści
- Dieta zgodna z grupą krwi 0 rh – zasady, korzyści i przepisy
- Fasola czarna – zdrowotne właściwości i zastosowania w kuchni
- Jak stworzyć idealny jadłospis dla ćwiczących na siłowni?
zakątek zdrowia
Archiwa
- listopad 2025
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Pomarańcze – zdrowotne właściwości i korzyści w dieciePomarańcze to nie tylko soczyste i orzeźwiające owoce, ale także prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Bogate w witaminę C, błonnik i wiele innych …
Wpływy metaboliczne insulinyWewnątrzkomórkowe wpływy insuliny dzielą się na doraźne i bardziej długotrwałe. Do pierwszej grupy należą wpływy będące wynikiem głównie aktywacji (defosforylacji lub fosforylacji) …
Dieta białkowa – zasady, skutki i przepisy na zdrowe posiłkiDieta białkowa zdobywa coraz większą popularność, zwłaszcza wśród osób pragnących szybko zredukować masę ciała. Jej kluczowym założeniem jest znaczne zwiększenie udziału białka …
Mamoncillo – zdrowotne właściwości i wpływ na odpornośćMamoncillo, egzotyczny owoc o słodko-gorzkim smaku, zyskuje coraz większe uznanie wśród miłośników zdrowego stylu życia. Jego niewielkie owoce, osiągające średnicę od 2 …
Jak stworzyć zdrowy jadłospis dietetyczny? Przewodnik krok po krokuJadłospis dietetyczny to kluczowy element zdrowego stylu życia, który może znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie i kondycję fizyczną. Zbalansowany plan posiłków, dostosowany …
Daktyle w diecie odchudzającej – wartości odżywcze i zdrowotne właściwościDaktyle, znane z egzotycznego smaku i naturalnej słodyczy, stają się coraz bardziej popularnym składnikiem w dietach odchudzających. Zawierają szereg cennych składników odżywczych, …
Przemiana tłuszczów i białek w glikokortykosteroidachPrzemiana tłuszczów. Glikokortykosteroidy działają Upolitycznię w tkance tłuszczowej i w wątrobie. W małych stężeniach powodują lipolizę wskutek upośledzenia reestryfikacji kwasów tłuszczowych, uwarunkowanego …
Czynność narządu wyspowego w cukrzycyW cukrzycy stwierdza się wyraźne zmiany ilościowe i zaburzenia czynności wszystkich rodzajów komórek wysp trzustkowych. Zachodzi przy tym wyraźna różnica pomiędzy cukrzycą …
Frutarianizm – zdrowe odżywianie czy ryzykowna dieta?Frutarianizm, skrajnie restrykcyjna forma diety wegańskiej, przyciąga coraz większą uwagę, ale także budzi wiele kontrowersji. Opierając się głównie na spożywaniu surowych owoców, …
Zmiany w naczyniach odżywczych nerwówZmiany w naczyniach odżywczych nerwów (vasa nervoium). Jest to najstarsza teoria tłumacząca występowanie zmian w nerwach obwodowych w cukrzycy, przedstawiona jeszcze pod …
Koktajle na odchudzanie – przepisy, składniki i zdrowe właściwościKoktajle na odchudzanie zdobywają coraz większą popularność jako smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych posiłków. Dzięki niskokalorycznym składnikom, które wspierają metabolizm i …
Najnowsze komentarze