Przez stulecia dieta stanowiła jedyny środek leczenia cukrzycy, zaś na podstawie empirycznego doboru różnych sposobów żywienia chorych powstawały różne „szkoły”, przestrzegające jednak na ogół zgodnie zasady ograniczania wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej. Z chwilą odkrycia insuliny, a w większym jeszcze stopniu po wprowadzeniu doustnych leków przeciwcukrzycowych, nacisk na przestrzeganie diety wyraźnie zmalał. O ile zrozumiała jest przy tym tendencja, by odżywianie chorego na cukrzycę było możliwie zbliżone do fizjologicznego, to z drugiej strony nie można uznać za właściwe sięgania po dające najczęściej szybki efekt terapeutyczny środki farmakologiczne u tych chorych, u których leczenie samą dietą (z uwzględnieniem pracy mięśniowej) jest zupełnie wystarczające, a nieraz może dawać na dłuższą metę lepszy wynik. W cukrzycy skojarzonej z otyłością, w której częstym zjawiskiem jest insulinooporność, ostateczny skutek leczenia często w większym stopniu zależy od przestrzegania diety aniżeli od stosowania doustnych preparatów przeciwcukrzycowych lub insuliny. W latach siedemdziesiątych w Warszawie około 10% wszystkich chorych na cukrzycę było leczone wyłącznie dietą i prawdopodobnie w całej Polsce odsetek ten jest podobny. Należy zaś sądzić, że liczba osób wymagających jedynie leczenia dietetycznego jest większa i że w dość dużej grupie pacjentów przyjmujących doustne leki przeciwcukrzycowe można uzyskać równie dobry wynik przy zastosowaniu odpowiednio dobranej diety. Nie bez znaczenia jest w tych przypadkach aspekt psychologiczny wyboru takiej właśnie metody terapii. Leczenie dietetyczne wymaga od pacjenta dużej dyscypliny, a więc aktywnej współpracy, której rozluźnienie wobec szybkiej normalizacji glikemii pod wpływem leczenia farmakologicznego nie jest zjawiskiem rzadkim. Żywienie w cukrzycy należy rozpatrywać pod kątem: 1) wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej; 2) składu jakościowego diety; 3) rozkładu posiłków w ciągu dnia.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Aronia – poznaj jej właściwości zdrowotne i zastosowanie w diecie
- Cykoria – właściwości, składniki i zastosowanie w diecie
- Ataki głodu: Przyczyny, objawy i jak sobie z nimi radzić
- Weganizm i odchudzanie – jak skutecznie schudnąć na diecie roślinnej?
- Dieta bez soli – korzyści zdrowotne i zasady stosowania
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Inne objawy niepożądane
Stany niedocukrzenia krwi u chorych przyjmujących pochodne biguanidu występują bardzo rzadko i to zwykle wówczas, gdy leki te są stosowane razem z …Antygenowość i immunogenność insuliny
Insulina, podobnie jak wszystkie inne hormony białkowe, ma właściwości antygenu. Wprowadzona drogą pozajelitową powoduje u wyższych kręgowców odpowiedź komórek immunologicznie kompetentnych (limfocytów …Dermopatia cukrzycowa
Ten rodzaj zmian skórnych występuje w cukrzycy najczęściej. Spotyka się je u 60% mężczyzn i 30% kobiet w wieku powyżej 30 lat, …Granat – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
Granat, często nazywany owocem zdrowia i miłości, skrywa w sobie niezwykłe właściwości, które mogą przynieść korzyści dla naszego organizmu. Ten soczysty owoc, …Nieprawidłowości u noworodków
Dzieci urodzone przez matki chore na cukrzycę są obciążone zwiększonym zagrożeniem śmiercią lub powikłaniami w okresie okołoporodowym. Sam poród może nastąpić wcześniej; …Problemy leczenia cukrzycy u dzieci
Leczenie cukrzycy dziecięcej (podobnie jak i cukrzycy wieku młodzieńczego) cechują odrębności będące wynikiem tego, że ma ono na celu nie tylko doraźne …Choroba nerek
W chorobach nerek hiperinsulinemię obserwuje się dopiero w okresie ich niewydolności, i to zwykle po stymulacji komórek B glukozą, glukagonem lub tolbutamidem. …Zatrzymanie wody
U niektórych chorych, u których w okresie poprzedzającym leczenie doszło do znacznego odwodnienia, po zastosowaniu insuliny — zwłaszcza dużych dawek — i …Praca pielęgniarki.
Wielu z nas przebywając w szpitalu zastanawia się na czym polega praca poszczególnych osób spotykanych w tym budynku. Najczęściej do czynienia mamy …Polipeptyd trzustkowy
Polipeptyd trzustkowy (pancrealic polypeptide, PP) odkryto najpierw jako domieszkę konwencjonalnych preparatów insuliny, a dopiero potem przekonano się, że jest on wytwarzany przez …Profilaktyka zdrowia: kluczowe metody i zalecane działania
Profilaktyka zdrowotna to kluczowy element dbałości o nasze zdrowie, który ma na celu zapobieganie chorobom oraz poprawę jakości życia. Regularne badania lekarskie, …
Najnowsze komentarze