Jest to najczęstsza postać neuropatii cukrzycowej i przytoczone wyżej dane na temat częstości występowania i uwarunkowań powikłań w obrębie obwodowego układu nerwowego w cukrzycy dotyczą właśnie przewlekłej neuropatii symetrycznej. Zespół ten cechuje uszkodzenie nerwów czuciowych, w mniejszym stopniu nerwów ruchowych, przy czym miejscem dotkniętym zmianami są najczęściej kończyny dolne, a znacznie rzadziej — górne. Zaburzenie występuje obustronnie, symetrycznie i stopniowo postępuje. Początkowo chorzy uskarżają się na takie dolegliwości, jak mrowienie, pieczenie, rzadziej rwące i piekące bóle nóg, głównie stóp (nie tyle w palcach, co w śródstopiu i na podeszwie). Objawy te występują w spoczynku, nasilają się w porze nocnej, pod wpływem ciepła. Czasem mogą pojawiać się parestezje termiczne i uczucie zimna, mimo że stopa jest ciepła. Nierzadko obserwuje się zespół „niespokojnych nóg”, zmuszający do nieustannego poruszania nimi, zmiany pozycji, chodzenia. Przedmiotowo stwierdza się w tym okresie osłabienie lub zniesienie fizjologicznych odruchów ścięgnowych oraz osłabienie czucia wibracji. W neuropatii średnio ciężkiej dolegliwości nasilają się, zwłaszcza bardzo dokuczliwe staje się pieczenie stóp (zespół „piekących stóp”), a równocześnie większe są: osłabienie czucia wibracji oraz obszary zaburzonego czucia skórnego. Są one umiejscowione głównie w odsiebnych odcinkach kończyn dolnych, mają charakter rozlany, o nieostro zaznaczonych granicach. Cechą znamienną jest większe zaburzenie czucia bólu i czucia temperatury aniżeli czucia dotyku. Może także dojść do czucia rozszczepionego, podobnie jak w jamistości rdzenia. W ciężkich postaciach neuropatii symetrycznej zaburzenia czucia nasilają się tak dalece, że chory odnosi wrażenie „martwych stóp”. Najczęściej następuje równocześnie zniesienie czucia głębokiego, w związku z czym występuje niepewność chodu (pseudotabes diabeticorum). Niedowłady i zaniki mięśni pojawiają się rzadziej i w późniejszym okresie choroby. Są zwykle typu odsiebnego i najczęściej dotyczą prostowników stóp, drobnych mięśni stóp, zaś w kończynie górnej mięśni unerwionych przez nerw łokciowy. Zmianom w mięśniach towarzyszą neurotroficzne zmiany kostno-stawowe, na które składa się zarówno zanik i zrzeszotnienie kości, jak i zmiany typu neuroartropatii (stawy Charcota). Te ostatnie są podobne do zmian obserwowanych w wiądzie i jamistości rdzenia i dotyczą najczęściej stawów stóp, skokowych, rzadziej kolanowych i in. Proces zaniku i niszczenia obejmuje chrząstkę stawową i przylegającą część nasady kostnej, torebkę i więzadła. Występujące równocześnie procesy odnowy kości i wyrośla kostne mogą maskować zanik kości. Stopa cukrzycowa (pied diabetiąue). Pod tą nazwą, która się zadomowiła w medycynie już kilkadziesiąt lat temu, rozumie się uszkodzenie stopy spowodowane pierwotnie powikłaniami cukrzycy w obwodowym układzie nerwowym. Główne znaczenie ma tu neurogenne osłabienie mięśni międzykostnych i glistowatych, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego napięcia i kształtu sklepień stopy. Wskutek przewagi mięśni zginaczy długich palucha i palców następuje pogłębienie sklepienia podłużnego i wykształca się obraz stopy wydrążonej oraz palców młotowatych. Towarzyszy temu poszerzenie śródstopia. Deformację stopy powiększają opisane wyżej zmiany neurotroficzne w stawach śródstopno-paliczkowych i międzypaliczkowych. Wskutek zmian i nieprawidłowego obciążenia stopy tworzą się modzele, dochodzi do pęknięć skóry, które stają się punktem wyjścia zakażeń stopy. Z kolei zaburzenia czucia narażają stopę na większe obciążenia (np. marszowe) i urazy, czego skutkiem są złamania kości śródstopia i kości stępu. Te złamania, przebiegając czasem przez całą szerokość stopy, powodują uniesienie przodostopia ku górze, a zarazem jej skrócenie. Zmiany te mogą niekiedy ujść uwagi chorego (są na ogół niebolesne) i otoczenia, zwłaszcza w razie wystąpienia obrzęku.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
- Feijoa – zdrowy owoc pełen wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych
- Cukinia – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
- Zdrowe śniadanie przy Hashimoto – co jeść i czego unikać?
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Stosowanie pochodnych biguanidu
Leczenie pochodnymi biguanidu rozpoczyna się od dawek małych, stopniowo zwiększając je aż do osiągnięcia dawki terapeutycznej lub do wystąpienia objawów nietolerancji. Efekt …Dieta na płaski brzuch: zasady, efekty i przykładowy jadłospis
Dieta na płaski brzuch to nie tylko modny trend, ale także podejście, które łączy zdrowe nawyki żywieniowe z aktywnością fizyczną. W dzisiejszych …Groch zielony – zdrowotne właściwości i wartości odżywcze
Groch zielony, często niedoceniany w codziennej diecie, to prawdziwa skarbnica zdrowia. Bogaty w białko, witaminy i minerały, stanowi doskonały wybór dla osób …Opieka nad noworodkiem
Noworodek urodzony przez matkę chorą na cukrzycę jest mało odporny i wymaga takiej samej opieki jak wcześniaki, tzn. umieszczenia w inkubatorze o …Dieta po pięćdziesiątce: skuteczne zasady i zdrowe nawyki
Dieta po pięćdziesiątce to temat, który zyskuje na znaczeniu w miarę jak coraz więcej osób wkracza w ten ważny etap życia. Właściwe …Narząd wyspowy
Skupienie w wyspach trzustkowych różnych komórek wydzielających hormony, które mogą docierać do sąsiadujących komórek drogą bezpośrednich połączeń, czyni wielce prawdopodobną hipotezę, że …Rokowanie i zapobieganie retinopatii cukrzycowej
Rokowanie. Zależy ono od stopnia zaawansowania retinopatii, a ten z kolei w dużym stopniu od typu cukrzycy. W trwającej wiele lat cukrzycy …Zioła w kosmetykach – naturalne składniki dla zdrowej skóry
Zioła od wieków fascynują ludzi nie tylko swoimi smakami, ale także niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi i pielęgnacyjnymi. Ich zastosowanie w kosmetykach naturalnych staje …Czerwona cebula: zdrowotne właściwości i wpływ na organizm
Czerwona cebula, choć często niedoceniana, może być prawdziwym skarbem na naszym talerzu. Nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również posiada szereg właściwości …Czosnek skalny: właściwości, zastosowanie i uprawa w ogrodzie
Czosnek skalny, choć rzadko spotykany, jest prawdziwym skarbem polskich muraw i skalnych zboczy. Ta mrozoodporna roślina nie tylko zachwyca swoim wyglądem, ale …Teoria hormonalna
Zakłada ona, że przyczyną rozwoju mikroangiopatii cukrzycowej jest nadmierne wytwarzanie hormonów przysadkowych, głównie hormonu wzrostu. U chorych na cukrzycę, zwłaszcza typu 1, …
Najnowsze komentarze