Końcowa przemiana kwasów tłuszczowych może w obrębie hepatocytów przebiegać nieco odmiennie, prowadząc do powstania acetooctanu. Mniejsze znaczenie w syntezie acetooctanu ma prosta deacylacja acetoacetylo-CoA. Acetooctan ulega łatwo redukcji do B-hydroksymaślanu przez dehydrogenazę |)-hy- droksymaślanową. Ta reakcja zachodzi w wątrobie oraz innych tkankach i B-hydroksymaślan stanowi przeważającą część związków ketonowych we krwi (nazwa o tyle nieścisła, że (B-hydroksymaślan nie jest ketonem). Acetooctan ulega ponadto stałej samoistnej dekarboksylacji do acetonu, który stwierdza się w moczu i powietrzu oddechowym w stanach nasilonej ketogenezy. Hepatocyty nie potrafią wykorzystać acetooctanu jako źródła energii, gdyż nie zawierają enzymu, który by go przeprowadził w postać aktywną, natomiast jest on ważnym substratem energetycznym w tkankach pozawątrobowych. Ulega w nich przekształceniu do acetoacetylo-CoA albo pod wpływem swoistej tiokinazy przy udziale ATP, albo też w reakcji z sukcynylo-CoA, w której swoista tioforaza (transferaza sukcylo-CoA: acetoacetylo-CoA) powoduje przeniesienie Co A z bursztynianu na acetooctan. Także (B-hydroksymaślan może być bezpośrednio aktywowany w tkankach przez tiokinazę w obecności ATP, a następnie utleniony przez dehydrogenazę (B-hydroksymaślanową do acetoacetylo-CoA. Z kolei acetoacetylo-CoA ulega rozpadowi na dwie cząsteczki acetylo-CoA, które ulegają utlenieniu w cyklu kwasów trójkarbokisylowych. Acetooctan zostaje szybko zużyty przez różne tkanki pozawątrobowe, w tym także przez mózg. Korzyści płynące z tego „paliwa” są wynikiem tego, że mała rozpuszczalność WKT jest czynnikiem ograniczającym ich wykorzystywanie. Acetooctan i powstały zeń w toku odwracalnej redukcji (B-hydroksymaślan należy więc traktować jako dodatkową formę transportu energii zawartej w kwasach tłuszczowych. W mięśniach około V3 energii z kwasów tłuszczowych o długim łańcuchu zostaje dostarczona za pośrednictwem związków ketonowych. U człowieka prawidłowe stężenie związków ketonowych we krwi wynosi na czczo 100—300 gmol/1 (1—3 mg/%), jednak już w warunkach fizjologicznych, np. w razie ograniczenia spożycia węglowodanów lub w głodzie, ich stężenie może zwiększyć się 10—20-krotnie. Do pewnego stopnia związki te same regulują swoje powstawanie, wpływając na zasadzie sprzężenia zwrotnego na uwalniane/WKT i ich dopływ do wątroby. Mechanizm tego zjawiska nie jest w pełni wyjaśniony, wydaje się jednak, że istotne znaczenie może tu mieć wpływ związków, ketonowych zwiększający wydzielanie insuliny. W stanach nadmiernej lipolizy i zużytkowania kwasów tłuszczowych, co występuje w przypadkach ograniczenia zużytkowania glukozy (np. w cukrzycy), a także w razie zmniejszenia w wątrobie przemian w cyklu kwasów trójkarboksylowych, narząd ten wytwarza acetooctan w ilości przekraczającej możliwość jego utlenienia w tkankach pozawątrobowych. Stan nadmiernego gromadzenia się acetooctanu i flhydroksymaślanu we krwi, zwany ketozą (ketosis), może być przyczyną kwasicy metabolicznej. Acetylo-CoA jest także ważnym prekursorem syntezy cholesterolu. Powstający w wyniku jego podwójnej kondensacji z acetylo-CoA HMG-CoA łatwo ulega redukcji przez swoistą reduktazę przy udziale NADPH do mewalonianu, stanowiącego ważny produkt pośredni w biosyntezie cholesterolu. W komórkach wątrobowych istnieją dwie pule HMG-CoA, jedna wewnątrz mitochondriów — i ta jest związana z ketogenezą — oraz druga w przestrzeni pozamitochondrialnej, która bierze udział w biosyntezie cholesterolu. Poza wątrobą cholesterol jest także wytwarzany w korze nadnerczy, jądrach, skórze, ścianie naczyń, jelitach. Mimo że przeważająca ilość cholesterolu w organizmie jest pochodzenia endogennego, wpływ jego zawartości w pożywieniu na stężenie we krwi jest widoczny i ograniczając jego spożycie można uzyskać wyraźne zmniejszenie cholesterolemii.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Prosta dieta odchudzająca – zasady, produkty i jadłospisProsta dieta odchudzająca to temat, który zyskuje na popularności wśród tych, którzy pragną zredukować swoją wagę w sposób zdrowy i efektywny. Warto …
Dieta jajeczna – jak jajka wspierają odchudzanie i zdrowie?Jakie jajka na odchudzanie? Wprowadzenie do diety jajecznej Jajka, często nazywane superfood, zyskują coraz większą popularność wśród osób pragnących zredukować swoją masę …
Bezpieczne wybielanie zębów w domu – pasty do wybielania zębówMało kto jest zadowolony z wyglądu i koloru swoich zębów. Nie bez znaczenia jest odpowiednia pielęgnacja jamy ustnej w warunkach domowych. Takowa …
Oliwki – właściwości, skład i zdrowotne korzyści dla organizmuOliwki, znane jako owoce drzewa oliwnego, to nie tylko pyszny dodatek do potraw, ale także prawdziwe bogactwo zdrowotnych właściwości. Te małe, zielone …
Postępowanie w czasie poroduPrzebieg porodu powinien być kontrolowany równocześnie przez położnika, internistę (diabetologa) i pediatrę. Obecnie najchętniej odczekuje się do porodu siłami natury (między 38 …
Choroba CushingaW chorobie Cushinga stężenie insuliny we krwi jest najczęściej zwiększone, podobnie jak u ludzi zdrowych, którym podano duże dawki glikokortykosteroidów. Nie jest …
Dieta odchudzająca na Thermomix – plany, przepisy i efektyDieta odchudzająca na Thermomix staje się coraz bardziej popularnym rozwiązaniem dla tych, którzy pragną nie tylko zredukować masę ciała, ale także wprowadzić …
Pokrzywa zwyczajna – właściwości zdrowotne i zastosowania w medycyniePokrzywa zwyczajna, często postrzegana jako pospolity chwast, skrywa w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne, które od wieków są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Ta …
Zboża pełnoziarniste: zdrowe właściwości i korzyści dla dietyZboża pełnoziarniste to nie tylko powszechnie dostępny składnik diety, ale przede wszystkim kluczowy element zdrowego odżywiania, który może znacząco wpłynąć na nasze …
Endywia – zdrowotne właściwości i korzyści diety niskokalorycznejEndywia, często niedoceniana w polskiej kuchni, kryje w sobie wiele zdrowotnych skarbów. To niskokaloryczne warzywo, które dostarcza zaledwie 17 kcal na 100 …
Komórki BKomórki B mają kuliste lub owalne jądro, o gładkich zarysach i chromatynie rozmieszczonej częściowo równomiernie, a częściowo tworzącej grudkowate skupienia, i dobrze …
Najnowsze komentarze