Insulina jest hormonem regulującym zużytkowanie i spichrzanie składników pokarmowych, czyli zabezpieczającym właściwe wykorzystanie pożywienia. Jej działanie biologiczne obejmuje przemianę węglowodanów, tłuszczów i białek. W tych różnych dziedzinach przemiany materii wpływ insuliny zaznacza się na różnych etapach szlaków metabolicznych i, jak dotychczas, nie potrafiono dla niego znaleźć wspólnego mianownika. Trudno zaś sobie wyobrazić, aby jeden hormon był obdarzony zdolnością udziału w tak różnorodnych reakcjach ze strukturami i enzymami komórkowymi. W działaniu insuliny można wyróżnić wpływy o charakterze ogólnym oraz wpływy metaboliczne swoiste dla poszczególnych działów przemiany materii. Jest to podział sztuczny, gdyż te ostatnie są oczywiście skutkiem tych pierwszych, jest on jednak przydatny w praktyce, ponieważ uwzględnia postępy w poznaniu molekularnych aspektów działania insuliny, a zarazem ułatwia zrozumienie zjawisk metabolicznych zachodzących pod wpływem tego hormonu, zwłaszcza zaś obserwowanych w razie jego niedoboru.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Dieta po pięćdziesiątce: skuteczne zasady i zdrowe nawyki
Dieta po pięćdziesiątce to temat, który zyskuje na znaczeniu w miarę jak coraz więcej osób wkracza w ten ważny etap życia. Właściwe …„Suche testy" do enzymatycznego oznaczania glikemii
Są one przeznaczone dla chorych na cukrzycą, którzy mogą w ten sposób w domu — w ramach samokontroli — oznaczyć dość dokładnie …Białko na odchudzanie: Jak wybrać najlepsze źródła?
Jakie proteiny na odchudzanie – wybór i znaczenie Białko, często nazywane podstawą zdrowej diety, odgrywa kluczową rolę w procesie odchudzania. Nie tylko …Zdrowe źródła tłuszczów: Klucz do lepszego zdrowia i diety
Dobre źródła tłuszczu w diecie to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Choć często niesłusznie postrzegane jako wrogowie, zdrowe tłuszcze pełnią wiele …Insulina we krwi ludzi zdrowych
U ludzi zdrowych stężenie insuliny (IRI) we krwi (surowicy, osoczu) na czczo wynosi od 10 do 25 mj. w 1 1, nieco …Dieta norweska – zasady, efekty i pułapki, które warto znać
Dieta norweska, znana z obietnicy szybkiej utraty wagi, przyciąga uwagę tych, którzy marzą o spektakularnych efektach w krótkim czasie. Ta 14-dniowa kuracja …Banany: Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i korzyści
Banany to nie tylko popularny i smaczny owoc, ale także prawdziwa skarbnica składników odżywczych, które mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. …Oznaczenie hemoglobiny glikozylowanej i białek glikozylowanych surowicy
W diagnostyce zaburzeń przemiany węglowodanów wykorzystuje się zjawisko glikozylacji białek, a w szczególności hemoglobiny i białek surowicy (albuminy). W krwince czerwonej dorosłego …Dieta na obniżenie cholesterolu – co jeść, a czego unikać?
Wysoki poziom cholesterolu to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. Często ignorujemy jego znaczenie, jednak może to prowadzić …Chlorofil – właściwości zdrowotne, działanie i zastosowanie w diecie
Chlorofil, zielony pigment odpowiedzialny za proces fotosyntezy w roślinach, kryje w sobie znacznie więcej niż tylko walory estetyczne. Jego właściwości zdrowotne fascynują …Sok jabłkowy – właściwości zdrowotne, skład i korzyści dla ciała
Sok jabłkowy to nie tylko popularny napój, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera szereg cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, potas …
Najnowsze komentarze