Insulina jest hormonem regulującym zużytkowanie i spichrzanie składników pokarmowych, czyli zabezpieczającym właściwe wykorzystanie pożywienia. Jej działanie biologiczne obejmuje przemianę węglowodanów, tłuszczów i białek. W tych różnych dziedzinach przemiany materii wpływ insuliny zaznacza się na różnych etapach szlaków metabolicznych i, jak dotychczas, nie potrafiono dla niego znaleźć wspólnego mianownika. Trudno zaś sobie wyobrazić, aby jeden hormon był obdarzony zdolnością udziału w tak różnorodnych reakcjach ze strukturami i enzymami komórkowymi. W działaniu insuliny można wyróżnić wpływy o charakterze ogólnym oraz wpływy metaboliczne swoiste dla poszczególnych działów przemiany materii. Jest to podział sztuczny, gdyż te ostatnie są oczywiście skutkiem tych pierwszych, jest on jednak przydatny w praktyce, ponieważ uwzględnia postępy w poznaniu molekularnych aspektów działania insuliny, a zarazem ułatwia zrozumienie zjawisk metabolicznych zachodzących pod wpływem tego hormonu, zwłaszcza zaś obserwowanych w razie jego niedoboru.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Cukrzyca lipoatrolicznaJest to rzadko występująca postać cukrzycy, opisana po raz pierwszy przez Lawrence’a w 1946 r., charakteryzująca się uogólnionym lub ograniczonym zanikiem tkanki …
- Operacje ze wskazań nagłychWyrównanie cukrzycy i jej kontrola u chorych, którzy są przyjmowani do szpitala w trybie nagłym i wymagają natychmiastowej interwencji, jest zadaniem trudnym, …
- Przemiana tłuszczów i białekPrzemiana tłuszczów. Glukagon działa lipolitycznie, zarówno w tkance tłuszczowej, jak i w wątrobie, i powoduje zwiększone uwalnianie kwasów tłuszczowych i ich utlenianie. …
Słodkości w zdrowej diecie: ekologiczne słodycze. Bezglutenowe słodycze
Wielu z nas nie wyobraża sobie diety bez słodyczy – nie musimy z nich jednak rezygnować całkowicie. Batony, cukierki i mleczne czekolady …- Powikłania leczenia insulinąInsulina jest lekiem z wyboru w terapii cukrzycy, gdyż umożliwia rzeczywistą substytucję niedoboru (bezwzględnego i względnego) tego hormonu, jednak w czasie jej …
- Nefropatia cukrzycowaNefropatia cukrzycowa jest to zespół kliniczny występujący u chorych na cukrzycę, którego morfologicznym podłożem jest swoiste dla tej choroby stwardnienie kłębuszków (glomemlosclerosis …
- Choroby skóry spowodowane mikroangiopatiąW tej grupie chorób skórnych zasadniczą nieprawidłowością są zmiany naczyń włosowatych skóry, typowe dla mikroangiopatii cukrzycowej. Są one poniekąd szczególną postacią choroby …
- Zespół rakowiakaW przypadkach tego guza (carcinoid), dającego mnogie przerzuty i powodującego charakterystyczne objawy kliniczne, może wystąpić zaburzenie przemiany węglowodanów. W pojedynczych przypadkach stwierdzano …
- Kompleksy immunologiczneObecność w surowicy przeciwciał wiążących insulinę stwarza możliwość tworzenia rozpuszczalnych i krążących z krwią kompleksów insulina-przeciwciało (AgAb). Istotnie w surowicy chorych na …
Jedzenie na domową imprezę – pizza w nocy na telefon. Pizzerie Warszawa
Tak zwane domówki cieszą się dużą popularnością wśród młodych ludzi. To tanie i wygodne rozwiązanie na zorganizowanie niewielkiego przyjęcia urodzinowego, spotkania z …- Zmiany kości w cukrzycyZmiany w kościach w cukrzycy dzieli się na pierwotne, tzn. wywołane przez samą chorobę, i wtórne, zależne od jej powikłań lub innych …
Najnowsze komentarze