Hiperinsulinemia towarzysząca otyłości w przebiegu cukrzycy typu 2 jest następstwem otyłości i jest co najwyżej modyfikowana przez dysfunkcję komórek B. Przekonywającego dowodu, przemawiającego za takim właśnie poglądem, dostarczyły badania, w których po stymulacji komórek B glukagonem oznaczano obok IRI także peptyd C w surowicy. Wynika z nich, że u otyłych chorych na cukrzycę typu 2 czynność wydzielnicza komórek B (mierzona wartościami peptydu C w surowicy) jest upośledzona, natomiast zwiększenie się zawartości IRI we krwi obwodowej jest rezultatem zmniejszonego (adaptacyjnego?) pobierania insuliny przez wątrobę z krwi żyły wrotnej. U nieotyłych chorych na cukrzycę typu 2, wyodrębnionych obecnie w postaci oddzielnego podtypu tej postaci cukrzycy, przyrosty insulinemii po bodźcach stymulujących komórki B są mniejsze niż u ludzi zdrowych. Charakterystyczna jest przy tym rozmaita reakcja na te bodźce, zależnie od mechanizmu ich działania: okazuje się, że glukoza jest tym bodźcem, który u ludzi zdrowych powoduje najwyższy przyrost insulinemii i którego działanie 1 ulega w cukrzycy największemu stłumieniu. Nieglukozowe bodźce tych komórek natomiast, takie jak aminokwasy, glukagon, hormony jelitowe (dostępne na rynku preparaty pankreozyminy zawierają do 20% GIP) i tolbutamid, powodują u tych chorych — przynajmniej we wczesnym okresie choroby — przyrosty insulinemii nieco tylko mniejsze aniżeli u nieotyłych ludzi zdrowych. Zmniejszenie przyrostu insulinemii po bodźcu glukozowym obserwuje się także w stanach potencjalnego zagrożenia cukrzycą, jeszcze przed wystąpieniem jawnej choroby. Krzywe insulinemii po szybkim dożylnym i po przedłużonym powolnym wlewie roztworu glukozy mają u tych osób przebieg „pośredni” pomiędzy analogicznymi krzywymi insulinemii u nieotyłych osób zdrowych i chorych na cukrzycę typu 2.Dowodzi to, że dysfunkcja komórek B, wyrażająca się zmniejszeniem ich reaktywności na stężenie glukozy w środowisku otaczającym te komórki, występuje już w łagodnych zaburzeniach przemiany węglowodanów, nie dających żadnych objawów klinicznych.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
- Feijoa – zdrowy owoc pełen wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych
- Cukinia – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
- Zdrowe śniadanie przy Hashimoto – co jeść i czego unikać?
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Salak – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Salak, znany również jako oszpilna jadalna, to egzotyczny owoc, który zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Pochodzący z południowo-wschodniej Azji, charakteryzuje …Wpływ insuliny na przemianę aminokwasów i białek
Insulina jest hormonem anabolicznym, zwiększającym syntezę i hamującym rozpad białka. Dotychczas poznano następujące jej wpływy na przemianę aminokwasów i syntezę białek: 1. …Zdrowe odchudzanie: Kluczowe zasady i błędy do uniknięcia
Odchudzanie to nie tylko modny trend, ale kluczowy proces zdrowotny, który może znacząco wpłynąć na jakość życia. W obliczu rosnącej liczby osób …Bael – zdrowotne właściwości, przepisy i przechowywanie owoców
Bael, znany również jako drewniane jabłko, to owoc, który od wieków cieszy się uznaniem w medycynie ajurwedyjskiej ze względu na swoje niezwykłe …Katechiny: Korzyści zdrowotne i źródła w diecie
Katechiny, te niezwykłe polifenole, skrywają w sobie potencjał, który może zrewolucjonizować nasze podejście do zdrowia. Znajdujące się głównie w zielonej herbacie, są …Nektarynki – zdrowe owoce pełne witamin i przeciwutleniaczy
Nektarynki, te soczyste i kolorowe owoce, nie tylko cieszą nasze podniebienia, ale także oferują szereg korzyści zdrowotnych. Zaledwie 51 kcal w 100 …Jak medycyna chińska wspiera odchudzanie i zdrowe nawyki?
Nadwaga i otyłość to problemy, które dotykają coraz większą liczbę ludzi na całym świecie, a ich przyczyny mogą być różnorodne. W medycynie …Leki saluretyczne
Zmniejszają one sekrecję insuliny i stosowane przez długi czas (np. w leczeniu nadciśnienia) stwarzają rzeczywiste zagrożenie wystąpieniem cukrzycy. To niepożądane działanie tej …Kisiel z siemienia lnianego – zdrowy deser pełen korzyści zdrowotnych
Kisiel z siemienia lnianego to nie tylko smaczny deser, ale również prawdziwa skarbnica zdrowia. Wzbogacony o owoce, takie jak soczyste gruszki czy …Epidemiologia kardiopatii cukrzycowej
Badania dotyczące częstości występowania choroby naczyniowej mózgu są mniej liczne niż analogiczne badania nad chorobą niedokrwienną serca. Jak wynika z -koordynowanych przez …Promocja zdrowia w szkołach – cele i działania prozdrowotne
Promocja zdrowia w szkołach staje się kluczowym elementem nowoczesnego systemu edukacji, kładąc nacisk na znaczenie zdrowego stylu życia w codziennym funkcjonowaniu uczniów. …
Najnowsze komentarze