Leczenie cukrzycy dziecięcej (podobnie jak i cukrzycy wieku młodzieńczego) cechują odrębności będące wynikiem tego, że ma ono na celu nie tylko doraźne wyrównanie istniejących zaburzeń metabolicznych, ale także zapewnienie prawidłowego rozwoju somatycznego i psychicznego. W dalszej perspektywie powinno ono maksymalnie zmniejszać możliwość wystąpienia powikłań cukrzycy. Leczenie to jest trudniejsze niż u ludzi dorosłych z powodu wspomnianej już dużej dynamiki procesów metabolicznych w tym okresie życia, zmian hormonalnych szczególnie wyraźnych w czasie przyspieszonego wzrostu i dojrzewania, chwiejności przebiegu cukrzycy, częstych zakażeń, a także niełatwych problemów psychologicznych, jakie ta choroba narzuca zarówno w dzieciństwie, jak i później w wieku młodzieńczym. Leczenie dietetyczne: Wartość energetyczną pożywienia dzieci chorych na cukrzycę ustala się wg odpowiednich tabel. W przybliżeniu przyjmuje się, że dla dziecka jednorocznego wynosi ona 4200—4600 kJ (ok. 1000—1100 kcal), później zaś do 8 lat dodaje się po 420 kJ (ok. 100 kcal), a powyżej tego wieku po 820 kJ (ok. 200 kcal) na każdy rok życia. W normalnych warunkach maksymalna wartość energetyczna diety chłopców nie powinna przekraczać 12 500 kJ (około 3000 kcal), zaś diety dziewcząt — 11 000 kJ (około 2600 kcal). Co się tyczy składu diety, to zalecenia są mniej rygorystyczne aniżeli w leczeniu ludzi dorosłych: węglowodany powinny stanowić 50—55%, białko 20%, tłuszcze 25— —30°/o wartości energetycznej diety. Dzieciom zezwala się na spożycie cukru (lub innych słodyczy zawierających cukier) w ilości nie przekraczającej 30 g dziennie (6 „słodkich” łyżeczek). W ich żywieniu szerokie zastosowanie znajdują (zwłaszcza za granicą) namiastki cukru (fruktoza, sorbitol, ksylitol), wykorzystywane do produkcji różnych ciastek, czekolad i cukierków przeznaczonych dla chorych na cukrzycę. Te substancje mają wartość energetyczną glukozy i w razie braku lub niedoboru insuliny są wykorzystywane w procesie glulaoneogenezy i powodują zwiększenie się glikemii. Można je zalecać dzieciom chorym na cukrzycę tylko wówczas, gdy ta jest u tiich dobrze wyrównana, i zawsze w ilości ograniczonej (fruktozy do 40 g dziennie, sorbitolu i ksylitolu 20—40 g dziennie), którą należy wliczać do bilansu energetycznego dziecka (p. str. 306). O ile dopuszczalny jest pewien liberalizm w składzie diety, o tyle bardzo rygorystycznie należy przestrzegać równomiernego rozłożenia dziennej racji pokarmowej (przede wszystkim produktów zawierających dużą ilość węglowodanów) na 5—6 posiłków w sposób przedstawiony na str. 308. U dziecka należy wyrobić nawyk, że nie powinno jeść więcej niż to wynika z przepisanej diety, ale też nie wolno mu pominąć żadnego posiłku.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Kalafior fioletowy: zdrowotne właściwości i przeciwwskazaniaKalafior fioletowy, z jego intensywnym kolorem i wyjątkowym smakiem, zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia. To nie tylko estetyczna …
Podcinanie wędzidełka języka – kiedy to konieczne?Wędzidełko języka to cienka błona, która łączy dolną powierzchnię języka z dnem jamy ustnej. Odpowiada za właściwe ruchy języka – dzięki niemu …
Jak skutecznie oczyszczać organizm? Przewodnik po dietach detoksykacyjnychOczyszczanie organizmu staje się coraz bardziej popularnym tematem w świecie zdrowia i wellness. Współczesny styl życia, zdominowany przez przetworzoną żywność i stres, …
Kardiopatia cukrzycowaPod pojęciem kardiopatii cukrzycowej (cardiopathia diabetica), proponowanym przez niektórych autorów, rozumie się bardziej rozległe, a zarazem bardziej dla cukrzycy swoiste uszkodzenie serca, …
Cukinia żółta: właściwości, wartości odżywcze i zdrowotne korzyściCukinia żółta, znana ze swojego delikatnego smaku i wszechstronności w kuchni, to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale także skarbnica …
Semiwegetarianizm – zdrowe nawyki żywieniowe i korzyści zdrowotneSemiwegetarianizm to dieta, która zdobywa coraz większą popularność wśród osób pragnących ograniczyć spożycie mięsa, jednocześnie nie rezygnując całkowicie z produktów zwierzęcych. W …
Jak zdrowo jeść na diecie wegetariańskiej? Przewodnik i przepisyDieta wegetariańska zyskuje na popularności, a jej zwolennicy argmentują za tym modelem żywieniowym z różnych powodów – od korzyści zdrowotnych, przez dbałość …
Obraz kliniczny i leczenie cukrzycyNa ukształtowanie się obrazu klinicznego cukrzycy składają się z jednej strony zróżnicowane czynniki etiologiczne, doprowadzające do bezwzględnego lub względnego niedoboru insuliny, z …
Dieta bez mięsa i nabiału: korzyści, ryzyko i jadłospisDieta bez mięsa i nabiału zyskuje na popularności, przyciągając coraz więcej zwolenników, którzy pragną zmienić swoje nawyki żywieniowe. Opierając się na roślinnych …
Ogórek – zdrowotne właściwości, wartości odżywcze i korzyści dla zdrowiaOgórek, jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie, to nie tylko doskonały dodatek do sałatek, ale także prawdziwa skarbnica zdrowotnych właściwości. Złożony w …
Nauczanie rodzinyEdukacji w zakresie wyżej przedstawionych problemów wymagają także najbliżsi członkowie rodziny chorego, z którymi pozostaje on w stałym kontakcie (rodzice, współmałżonek, dzieci). …
Najnowsze komentarze