To zjawisko tłumaczono zwiększoną przepuszczalnością błon komórkowych dla glukozy i innych metabolitów w warunkach niedotlenienia komórek i nasilonej glikolizy, swoistym dla biguanidów obniżeniem progu przenikania’ tego cukru do komórek, a obecnie bierze się pod uwagę ich wpływ na zwiększenie liczby receptorów insulinowych błon komórkowych. Wszystkie opisane działania przeciwcukrzycowych pochodnych biguanidu tłumaczą do pewnego stopnia niezwykłe zjawisko zmniejszenia glikemii przy mniejszym stężeniu insuliny we krwi. Być może znaczenie ma także wpływ tych leków na czynniki działające antagonistycznie wobec insuliny. Stwierdzono, że hamują one przyrost wydzielania hormonu wzrostu, który występuje prawidłowo po dodwunastniczym wlewie aminokwasów. Nie wpływają one na wydzielanie glukagonu trzustkowego, natomiast zwiększają wyraźnie stężenie glukagonopodobnych peptydów jelitowych. Ponieważ te ostatnie mogą konkurować z glukagonem trzustkowym w interakcji ze swoistymi receptorami błonowymi hepatocytów, zmniejszając tym samym hiperglikemizujący wpływ tego ostatniego, jest możliwe, że także na tej drodze przyczyniają się do obniżenia poziomu glikemii. Przeciwcukrzycowe pochodne biguanidu wywierają także istotny wpływ na przemianę tłuszczów, wyrażający się zmniejszeniem stężenia triglicerydów i cholesterolu w osoczu oraz stopniowo postępującym ubytkiem masy ciała. Mechanizm zmniejszania się stężenia triglicerydów w osoczu podczas stosowania tych leków jest prawdopodobnie złożony i w jego wyjaśnieniu bierze się pod uwagę następujące wpływy: 1) zmniejszenie podaży acetylo-CoA, będącego prekursorem kwasów tłuszczowych, wskutek zahamowania utleniania kwasów tłuszczowych i oksydacyjnej dekarboksylacja 2) zmniejszenie stężenia insuliny we krwi i tkankach, 3) hamowanie jelitowego wchłaniania glukozy i zmniejszenie puli tego składnika oraz 4) zwiększenie klirensu osoczowego triglicerydów. To ostatnie zjawisko jest wykładnikiem aktywności lipazy lipo- proteinowej, zwiększającej się w warunkach hamowania lipolizy w tkance tłuszczowej. Z kolei zmniejszenie stężenia cholesterolu w osoczu pod wpływem leczenia cukrzycy pochodnymi biguanidu tłumaczy się: 1) zmniejszeniem biosyntezy tego steroidu w ścianie jelita wskutek hamowania jelitowej A5-7-sterolo-A7reduktazy, 2) utratą cholesterolu z kałem w następstwie hamowania przez pochodne biguanidu zwrotnego wchłaniania kwasów żółciowych. Wpływ pochodnych biguanidu na przemianę tłuszczów, różniący się zasadniczo od analogicznego wpływu pozostałych grup leków przeciwcukrzycowych — insuliny i pochodnych sulfonylomocznika — wyznacza im szczególne miejsce w leczeniu cukrzycy, kojarzącej się bardzo często z otyłością i hiperlipoproteinemiami. Przeciwcukrzycowe pochodne biguanidu (głównie fenoformina) nasilają zjawisko librynolizy oraz zmniejszają zawartość fibrynogenu osocza i pod tym względem działają też odmiennie niż insulina i pochodne sulfonylomocznika. Mogą być zatem pomocne w zwiększeniu zmniejszonej z reguły w cukrzycy aktywności fibrynolitycznej krwi. Z uwagi na tę właściwość podejmowano próby stosowania omawianych związków w leczeniu zmian zakrzepowych na tle miażdżycy.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zdrowie jelit pod lupą – od diagnostyki do leczenia
- Skuteczny sposób na zwiększanie ciężaru w treningu siłowym – porady dla każdego entuzjasty fitness
- Najlepsze praktyki projektowania przyrządów do spawania
- Kryształki Samoprzylepne Pastelowe i Kubek Niekapek BAMBINO: Twoje Narzędzia Twórczości
- Rewolucyjna metoda na odzyskanie młodzieńczego wyglądu
zakątek zdrowia
Archiwa
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Przekłuwanie uszu – ile kosztuje?Tanie i jednocześnie bardzo skuteczne metody na poprawę wizerunku, zyskują wciąż na popularności. Choć na rynku kosmetycznym pojawia się coraz więcej możliwości …
- Wenopatia cukrzycowaW cukrzycy stwierdza się zmniejszenie napięcia żylnego, wzrost obwodowego ciśnienia żylnego oraz rozszerzenie żył, zwłaszcza w ich odcinku przylegającym do włośniczek. Te …
- liposukcja kawitacyjna
- Insulina rzeczywistaSwoistość radioimmunologicznej metody oznaczania insuliny jest wynikiem wybiórczego wiązania grup antygenowych tego hormonu z immunoglobulinami G skierowanymi przeciwko tym właśnie grupom. Są …
- Preparaty insulinyDostępna na rynku i powszechnie dotąd stosowana insulina jest otrzymywana z trzustek wieprzowych i bydlęcych. Mianuje się ją w jednostkach międzynarodowych (j.m.). …
- Cukrzyce wtórne i skojarzone (typ 3)Odróżnienie cukrzyc wtórnych i skojarzonych z innymi chorobami od cukrzycy idiopatycznej, jak również różnicowanie pomiędzy poszczególnymi rodzajami zaburzeń przemiany węglowodanów, zaliczanymi do …
- Leczenie cukrzycyleczenie cukrzycy obejmuje; 1) przestrzeganie właściwej diety; 2) stosowanie leków przeciwcukrzycowych (insulina, doustne preparaty przeciwcukrzycowe); 3) wykorzystanie pracy mięśniowej w poprawie zaburzonej …
- Regulacja metaboliczna-glukozaGlukoza jako regulacja metaboliczna. Stężenie glukozy we krwi napływającej do trzustki jest najsilniejszym i najważniejszym czynnikiem fizjologicznym regulującym wytwarzanie i wyrzut insuliny. …
- Insulina ludzkaPierwszym rodzajem insuliny ludzkiej o pełnym działaniu biologicznym był hormon ekstrahowany z trzustek ludzkich, Z oczywistych względów stosowano go wyjątkowo i głównie …
- Polipeptyd trzustkowyPolipeptyd trzustkowy (pancrealic polypeptide, PP) odkryto najpierw jako domieszkę konwencjonalnych preparatów insuliny, a dopiero potem przekonano się, że jest on wytwarzany przez …
- Wybieramy mąkę: mąka jaglana,mąka gryczana,mąka z ciecierzycy,mąka z kasztanów jadalnychW dzisiejszych czasach w wielu polskich sklepach można kupić różne rodzaje mąki. Oczywiście wybór zależy tutaj od upodobań danej osoby, ale trzeba …
- Postępowanie w czasie poroduPrzebieg porodu powinien być kontrolowany równocześnie przez położnika, internistę (diabetologa) i pediatrę. Obecnie najchętniej odczekuje się do porodu siłami natury (między 38 …
Najnowsze komentarze