Cechą charakterystyczną dla grupy zmian narządowych, określanych mianem przewlekłych powikłań cukrzycy, jest ich powolny — rozciągający się na wiele lat — rozwój, w związku z czym ujawniają się one w postaci wyraźnie określonych zespołów klinicznych, lub też mniej swoistych objawów, w późnym okresie choroby i dopiero wówczas stają się przyczyną inwalidztwa i zagrożenia życia. Z tych względów nazywa się je również późnymi powikłaniami cukrzycy. Długotrwała, bezobjawowa ewolucja tych zmian kryje w sobie niebezpieczeństwo niedoceniania ich niekorzystnego wpływu na rokowanie w cukrzycy, bowiem pozory dobrego stanu ogólnego mogą skłaniać niektórych chorych do bardziej liberalnego stosunku wobec zaleceń medycznych. Z chwilą zaś wystąpienia pełnego obrazu klinicznego przewlekłych powikłań cukrzycy możliwości ich leczenia są bardzo ograniczone i sprowadzają się głównie do terapii objawowej. Do głównych przewlekłych powikłań cukrzycy należą zmiany w naczyniach (angiopathia diabetica) oraz w nerwach obwodowych (neuiopathia diabetica). Z kolei zmiany we włośniczkach (microangiopathia diabetica) stanowią substrat morfologiczny choroby małych naczyń, zaś zmiany w tętnicach i tętniczkach — choroby dużych naczyń w cukrzycy. Do tej ostatniej zalicza się także czynnościowe zmiany w żyłach (venopathia diabetica). Do przewlekłych powikłań należą ponadto zmiany występujące w długotrwałej cukrzycy w niektórych narządach poza układem krążenia i układem nerwowym, takich jak: przewód pokarmowy, skóra, narząd ruchu, soczewka. Często jednak obok zaburzenia metabolicznego — stanowiącego pierwotną przyczynę — do uszkodzenia tych narządów i upośledzenia ich funkcji przyczyniają się w różnym stopniu występujące w cukrzycy zmiany zaopatrujących je naczyń i nerwów. Przewlekłe powikłania cukrzycy wykazują na ogół zależność od poprawności leczenia i występują rzadziej bądź są mniej nasilone u chorych będących pod prawidłową i staranną opieką medyczną. Przekonano się jednak, że na stopień zaawansowania tych powikłań, zwłaszcza zmian w naczyniach, wyraźny wpływ poza swoistymi dla cukrzycy zaburzeniami metabolicznymi wywierają jeszcze w różnym zakresie czynniki dodatkowe: współistniejące z cukrzycą choroby, czynniki środowiskowe i in. W poznaniu tych zależności szczególna zasługa przypada nowoczesnym badaniom epidemiologicznym. Badania ukierunkowane nie tylko na określenie częstości występowania przewlekłych powikłań cukrzycy, ale także ich uwarunkowań -zarówno przekrojowe, jak i (coraz częściej) prospektywne — podjęto dopiero w latach sześćdziesiątych i wiele z nich jest w toku. W jednym z pierwszych tego typu badań (przekrojowym), przeprowadzonym w Warszawie w 1960 r., wykazano wyraźną różnicę w uwarunkowaniu częstości występowania mikro- i makroangiopatii cukrzycowej: stwierdzono, że częstość tej pierwszej zależy tylko od czasu trwania cukrzycy, natomiast tej drugiej cd czasu trwania cukrzycy i od wieku, w którym ujawniła się choroba. Z kolei z badań przeprowadzonych w różnych krajach wynika, że częstość występowania zmian we włośniczkach w cukrzycy (retinopatii i nefropatii) jest na ogół podobna, natomiast częstość choroby dużych naczyń (choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyniowej mózgu, choroby naczyniowej nóg) wykazuje duże zróżnicowanie geograficzne i w dużym stopniu odzwierciedla zapadalność i chorobowość wskutek miażdżycy tętnic w społeczeństwach, w których żyją chorzy na cukrzycę. Jest to zapewne wyrazem dużej podatności rozwoju choroby dużych naczyń na działanie czynników innych niż cukrzyca. W rachubę może wchodzić czynnik rasowy, regionalnie większa częstość występowania innych chorób sprzyjających miażdżycy (nadciśnienie, hiperlipoproteinemie), a także swoiste dla danego obszaru świata czynniki środowiskowe (zwyczaje żywieniowe, otyłość, palenie tytoniu, mała aktywność fizyczna). Poznanie tych faktów ma znaczenie praktyczne, stwarza bowiem podstawę dla bardziej kompleksowego działania zapobiegawczego, zmierzającego nie tylko do optymalizacji leczenia cukrzycy, ale także eliminowania dodatkowych czynników ryzyka wystąpienia przewlekłych powikłań tej choroby.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Właściwości zdrowotne dyni: składniki odżywcze i korzyści zdrowotne
Dynia, często kojarzona z jesiennymi dekoracjami i pysznymi potrawami, jest znacznie więcej niż tylko smacznym składnikiem kuchni. To prawdziwa skarbnica zdrowia, bogata …Psychika dziecka chorego na cukrzycę
Cukrzyca, jak każda przewlekła choroba, stwarza wiele problemów adaptacyjnych. Konieczność przestrzegania diety, codziennego wstrzykiwania insuliny, świadomość zagrożenia stanem niedocukrzenia krwi lub kwasicą …Wybór zawodu
Wobec konieczności wyboru zawodu stają pacjenci młodociani, chorujący najczęściej na cukrzycę typu 1, natomiast u osób w wieku dojrzałym, zwykle z cukrzycą …Polifenole: właściwości zdrowotne i źródła w diecie
Polifenole to fascynujące związki chemiczne, które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu człowieka. Występują naturalnie w roślinach, nadając im nie tylko barwę, ale …Daktyle – zdrowe właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Daktyle, znane jako naturalne słodycze, to nie tylko smaczna przekąska, ale także potężne źródło składników odżywczych korzystnych dla zdrowia. Zawierają dużą ilość …Mechanizm cybernetyczny
Mechanizm wpływu stężenia glukozy w płynie zewnątrzkomórkowym na wytwarzanie i wydzielanie insuliny jest prawdopodobnie podwójny. Pierwszy z nich można nazwać mechanizmem cybernetycznym, …Immunologiczna insulinooporność przedreceptorowa
Z klinicznego punktu widzenia istotne znaczenie ma pytanie, jak dalece przeciwciała wiążące insulinę mogą przesądzać o zapotrzebowaniu na ten hormon u chorych …Rzepa – właściwości, zastosowanie i zdrowotne korzyści tego warzywa
Rzepa, często niedoceniana, jest prawdziwym skarbem wśród warzyw. To niskokaloryczne źródło witamin i minerałów, które może wzbogacić naszą dietę i wspierać zdrowie …Neuropatia inne zaburzenia i nagłe zgony
Do obrazu neuropatii wegetatywnej należą zaburzenia czynności gruczołów potowych, wyrażające się regionalnym zwiększeniem (głowa, górna część tułowia) lub zmniejszeniem (dolna część tułowia, …Zabiegi stomatologiczne u chorych na cukrzycę
Problemy, wobec których staje lekarz dentysta wykonując zabieg stomatologiczny u chorego na cukrzycę, są podobne — chociaż na mniejszą skalę — do …Rokowanie i zapobieganie encefalopatii cukrzycowej
Rokowanie. Jest ono w chorobie naczyniowej nóg nadal niepewne i mimo dużego postępu w leczeniu chorób naczyń u chorych na cukrzycę notuje …
Najnowsze komentarze