W prawidłowym żywieniu chorych na cukrzycę duże znaczenie ma rozłożenie spożycia węglowodanów na możliwie dużą liczbę posiłków. Zapobiega się w ten sposób nadmiernemu wchłanianiu zbyt dużej ilości glukozy i nadmiernemu wzrostowi glikemii. Jak poucza doświadczenie kliniczne, najbardziej przydatne i możliwe do akceptacji przez pacjentów okazało się rozłożenie dziennej racji węglowodanów na 5 posiłków, w tym po 25% na posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja), 10% na II śniadanie i 15% na podwieczorek. Spożycie nieco mniejszej ilości węglowodanów na II śniadanie ma na celu ograniczenie przyrostu glikemii w godzinach rannych. Osobom skłonnym do stanów niedocukrzenia krwi zaleca się spożycie w nocy dodatkowego (szóstego) posiłku około godziny 23.00, zawierającego 10% dziennej racji węglowodanów. Wobec konieczności wieloletniego przestrzegania diety chory na cukrzycę musi dobrze poznać jej zasady. Ważenie produktów spożywczych jest potrzebne tylko na początku choroby, by wyrobić sobie pojęcie o ich masie i móc później posługiwać się miarami domowymi, jak łyżka stołowa, łyżeczka do herbaty (płaska, czubata), szklanka. Ważne jest także zorientowanie się, jaka jest masa produktu w stanie surowym, a jaka po ugotowaniu bądź po usunięciu części niejadalnych (owoce, jarzyny). Możliwie jak najwcześniej chory powinien poznać skład pożywienia i przyswoić sobie pojęcie tzw. zamienników pokarmowych, tzn. orientować się, w jakim stosunku można zamienić jedne produkty na inne (p. Dodatek). Pozwala to na ułożenie urozmaiconych jadłospisów przy zachowaniu tej samej wartości energetycznej i składu jakościowego. Dużym ułatwieniem jest korzystanie z opracowań zawierających gotowe przykłady diet o różnej wartości energetycznej. Sama cukrzyca nie stanowi przeciwwskazania do picia kawy lub herbaty ani do stosowania różnych przypraw. W ramach tendencji do zbliżania diety chorego na cukrzycę do zwyczajów żywieniowych społeczeństwa, w którym on żyje, następuje także rewizja postulowanego przez niektóre ośrodki bezwzględnego zakazu picia alkoholu, tym bardziej że zakaz ten nie był najczęściej przestrzegany. Sporadycznie można dopuścić spożycie alkoholu w ilości nie przekraczającej 6% ogólnej wartości energetycznej racji pokarmowej, co np. przy diecie o wartości energetycznej 8300 kJ (2000 kcal) daje 18 g czystego alkoholu. Równocześnie należy z jadłospisu wycofać równoważną pod względem energetycznym ilość innego produktu (tłuszczu). Dopuszczalne są jedynie napoje alkoholowe zawierające mniej niż 2% węglowodanów. Wolno je spożywać tylko w czasie posiłku w związku z możliwością interakcji alkoholu z lekiem przeciwcukrzycowym i ryzykiem wystąpienia hipoglikemii (co jest spowodowane hamowaniem glukoneogenezy, które towarzyszy utlenianiu alkoholu). U chorych leczonych pochodnymi sulfonylomocznika, zwłaszcza chlorpropamidem, może wystąpić reakcja typu disulfiramu. Zakaz spożycia alkoholu obowiązuje oczywiście w razie kojarzenia się cukrzycy ze stanami, które per se stanowią przeciwwskazanie do jego konsumcji (hipertriglicerydemia, zapalenie trzustki, marskość wątroby), a także w razie przyjmowania przez pacjentów leków psychotropowych oraz ich podatności na lekomanię i alkoholizm.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Probiotyki dla zdrowia: Jak działają i jakie mają właściwości?
- Dieta ziemniaczana – zasady, jadłospis i zdrowotne korzyści
- Dieta zgodna z grupą krwi 0 rh – zasady, korzyści i przepisy
- Fasola czarna – zdrowotne właściwości i zastosowania w kuchni
- Jak stworzyć idealny jadłospis dla ćwiczących na siłowni?
zakątek zdrowia
Archiwa
- listopad 2025
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Rośliny strączkowe w diecie: zdrowie, wartości i zastosowanieRośliny strączkowe to niezwykle ważny element naszej diety, pełen wartości odżywczych i zdrowotnych korzyści. Niezależnie od tego, czy preferujesz fasolę, soczewicę, groch …
Rokowanie i zapobieganie retinopatii cukrzycowejRokowanie. Zależy ono od stopnia zaawansowania retinopatii, a ten z kolei w dużym stopniu od typu cukrzycy. W trwającej wiele lat cukrzycy …
Interpretacja siatki centylowej dla chłopcówSiatka centylowa jest świetnym wskaźnikiem wagi i wzrostu. Wbrew pozorom interpretuje się ją bardzo łatwo. Siatka centylowa chłopców obejmuje wiek do osiemnastego …
Łatwe fit przepisy: odkryj zdrowe gotowanie i smakowe połączeniaŁatwe fit przepisy to prawdziwa rewolucja w kuchni, która pozwala na cieszenie się smakiem bez wyrzutów sumienia. W dobie rosnącej świadomości zdrowego …
Kalafior – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze warzywaKalafior, często niedoceniane warzywo, jest skarbnicą wartości odżywczych, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Zaledwie 27 kalorii na 100 gramów, a …
Właściwości zdrowotne czosnku białego – naturalny antybiotyk dla ciałaCzosnek biały, znany nie tylko jako popularny dodatek do potraw, to prawdziwy skarb natury, który od wieków wykorzystywany jest w medycynie ludowej …
Najgroźniejsze nałogi XXI wieku – nowe uzależnieniaWspółczesne życie wydaje się znacznie wygodniejsze od tego, które wiedli ludzie jeszcze ćwierć wieku temu. Jednakże coraz intensywniejszy konsumpcjonizm, szybki tryb życia, …
DiazoksydZwiązek ten należy do grupy tiazydów, jednak nie działa moczo- i solopędnie, natomiast silnie hamuje wydzielanie insuliny. Badania w mikroskopie elektronowym uwidoczniły, …
Jak jedzenie późnym wieczorem wpływa na zdrowie i sylwetkę?Jak jedzenie późnym wieczorem wpływa na organizm? Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego często czujesz się ciężko po nocnym podjadaniu? Spożywanie posiłków tuż …
Jak odchudzanie wpływa na miesięczkę? Zrozum przyczyny problemów zdrowotnychWpływ odchudzania na zdrowie kobiet wykracza daleko poza estetykę i sylwetkę. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że drastyczne ograniczenie kalorii może …
Dieta dobrych produktów: zasady, korzyści i wpływ na zdrowieDieta Dobrych Produktów (DDP) to innowacyjne podejście do odżywiania, które przyciąga coraz większą uwagę osób pragnących poprawić swoje zdrowie. Oparta na rotacji …
Najnowsze komentarze