W prawidłowym żywieniu chorych na cukrzycę duże znaczenie ma rozłożenie spożycia węglowodanów na możliwie dużą liczbę posiłków. Zapobiega się w ten sposób nadmiernemu wchłanianiu zbyt dużej ilości glukozy i nadmiernemu wzrostowi glikemii. Jak poucza doświadczenie kliniczne, najbardziej przydatne i możliwe do akceptacji przez pacjentów okazało się rozłożenie dziennej racji węglowodanów na 5 posiłków, w tym po 25% na posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja), 10% na II śniadanie i 15% na podwieczorek. Spożycie nieco mniejszej ilości węglowodanów na II śniadanie ma na celu ograniczenie przyrostu glikemii w godzinach rannych. Osobom skłonnym do stanów niedocukrzenia krwi zaleca się spożycie w nocy dodatkowego (szóstego) posiłku około godziny 23.00, zawierającego 10% dziennej racji węglowodanów. Wobec konieczności wieloletniego przestrzegania diety chory na cukrzycę musi dobrze poznać jej zasady. Ważenie produktów spożywczych jest potrzebne tylko na początku choroby, by wyrobić sobie pojęcie o ich masie i móc później posługiwać się miarami domowymi, jak łyżka stołowa, łyżeczka do herbaty (płaska, czubata), szklanka. Ważne jest także zorientowanie się, jaka jest masa produktu w stanie surowym, a jaka po ugotowaniu bądź po usunięciu części niejadalnych (owoce, jarzyny). Możliwie jak najwcześniej chory powinien poznać skład pożywienia i przyswoić sobie pojęcie tzw. zamienników pokarmowych, tzn. orientować się, w jakim stosunku można zamienić jedne produkty na inne (p. Dodatek). Pozwala to na ułożenie urozmaiconych jadłospisów przy zachowaniu tej samej wartości energetycznej i składu jakościowego. Dużym ułatwieniem jest korzystanie z opracowań zawierających gotowe przykłady diet o różnej wartości energetycznej. Sama cukrzyca nie stanowi przeciwwskazania do picia kawy lub herbaty ani do stosowania różnych przypraw. W ramach tendencji do zbliżania diety chorego na cukrzycę do zwyczajów żywieniowych społeczeństwa, w którym on żyje, następuje także rewizja postulowanego przez niektóre ośrodki bezwzględnego zakazu picia alkoholu, tym bardziej że zakaz ten nie był najczęściej przestrzegany. Sporadycznie można dopuścić spożycie alkoholu w ilości nie przekraczającej 6% ogólnej wartości energetycznej racji pokarmowej, co np. przy diecie o wartości energetycznej 8300 kJ (2000 kcal) daje 18 g czystego alkoholu. Równocześnie należy z jadłospisu wycofać równoważną pod względem energetycznym ilość innego produktu (tłuszczu). Dopuszczalne są jedynie napoje alkoholowe zawierające mniej niż 2% węglowodanów. Wolno je spożywać tylko w czasie posiłku w związku z możliwością interakcji alkoholu z lekiem przeciwcukrzycowym i ryzykiem wystąpienia hipoglikemii (co jest spowodowane hamowaniem glukoneogenezy, które towarzyszy utlenianiu alkoholu). U chorych leczonych pochodnymi sulfonylomocznika, zwłaszcza chlorpropamidem, może wystąpić reakcja typu disulfiramu. Zakaz spożycia alkoholu obowiązuje oczywiście w razie kojarzenia się cukrzycy ze stanami, które per se stanowią przeciwwskazanie do jego konsumcji (hipertriglicerydemia, zapalenie trzustki, marskość wątroby), a także w razie przyjmowania przez pacjentów leków psychotropowych oraz ich podatności na lekomanię i alkoholizm.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Fasola czarna – zdrowotne właściwości i zastosowania w kuchni
- Jak stworzyć idealny jadłospis dla ćwiczących na siłowni?
- Langsat – zdrowe owoce pełne właściwości odżywczych
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Jakie garnki wybrać? Garnki berghoff cena
Na rynku istnieje wiele producentów i dystrybutorów naczyń kuchennych. Różnią się one materiałem, z którego są wykonywane, kształtem, wielkością oraz trwałością i …Rzodkiewka – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie w diecie
Rzodkiewka to nie tylko kolorowy dodatek do sałatek, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Zaledwie 100 gramów tego niskokalorycznego warzywa dostarcza imponującej ilości …Makarony bezglutenowe i niepalona kasza gryczana
Zdrowy tryb odżywiania jest ważną kwestią dla wielu osób, zwłaszcza dla kobiet. Panie przykładają wielką wagę do tego, co konkretnie spożywają, dlatego …Dieta restrykcyjna – skutki, rodzaje i zdrowe zamienniki
Dieta restrykcyjna to temat, który wzbudza wiele emocji i kontrowersji. Choć obiecuje szybkie rezultaty w odchudzaniu, jej surowe zasady mogą prowadzić do …Dieta na zdrowe włosy: kluczowe składniki i przepisy
Wpływ diety na zdrowie włosów jest często niedoceniany, a prawidłowe odżywianie może być kluczem do ich piękna i siły. Włosy, podobnie jak …Pedagogika medyczna
Cukrzycy nie można skutecznie leczyć be z współpracy z pacjentem dobrze poinlormowanym o swojej chorobie, przeszkolonym w określonych czynnościach i zachowaniach zdrowotnych …Pochodne sulfonylomocznika
Są one głównymi przedstawicielami grupy leków zwiększających wydzielanie insuliny. Działanie to stwierdzono zarówno in vitro, jak i in vivo i ta właściwość …Hamowanie wchłaniania jelitowego glukozy, aminokwasów
Hamowanie wchłaniania jelitowego glukozy, aminokwasów, a prawdopodobnie i innych składników pożywienia. Zjawisko to wykazano in vitio oraz in vivo (także w odniesieniu …Mechanizm bioenergetyczny
Większe znaczenie wydaje się mieć drugi mechanizm bioenergetyczny, związany z przemianą glukozy w komórkach B. System transportu D-glukozy do tych komórek jest …Oliwki – właściwości, skład i zdrowotne korzyści dla organizmu
Oliwki, znane jako owoce drzewa oliwnego, to nie tylko pyszny dodatek do potraw, ale także prawdziwe bogactwo zdrowotnych właściwości. Te małe, zielone …Garbniki – co to jest i jakie mają właściwości?
Garbniki to fascynujące substancje chemiczne, które odgrywają kluczową rolę w świecie roślin. Te naturalne polifenole, znane również jako taniny, nie tylko chronią …
Najnowsze komentarze