Jej przyczyną jest zaburzenie „sprzężenia” (coupling) kompleksu insulina-receptor insulinowy z układem efektorowym komórki, podlegającym wpływowi tego hormonu. W tej postaci insulinooporności występuje zmniejszenie działania biologicznego insuliny w każdym stężeniu, także wówczas, gdy w środowisku otaczającym komórkę osiągnie ono poziom maksymalnie efektywny. Jest to wynikiem zmniejszenia reaktywności na ten hormon, które charakteryzuje przede wszystkim obniżenie krzywej wyrażającej zależność pomiędzy dawką a działaniem biologicznym insuliny; może temu towarzyszyć niewielkie przesunięcie w prawo. Sam defekt poza(post)receptorowy, doprowadzający do insulinooporności, nie jest dotąd dokładnie poznany i prawdopodobnie jest zróżnicowany. Zaburzenie to występuje m.in. w stanach nadmiernej lipolizy i zwiększonego utleniania kwasów tłuszczowych, w których duże stężenie acetylo-CoA blokuje aktywność kluczowych enzymów na szlaku glikolizy w mięśniach.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Dieta redukcyjna 2500 kcal – zasady, jadłospis i efekty zdrowotne
- Aronia – poznaj jej właściwości zdrowotne i zastosowanie w diecie
- Cykoria – właściwości, składniki i zastosowanie w diecie
- Ataki głodu: Przyczyny, objawy i jak sobie z nimi radzić
- Weganizm i odchudzanie – jak skutecznie schudnąć na diecie roślinnej?
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Olej z pestek moreli czy olej słonecznikowy. Który wybrać?
Do własnej kuchni można kupić różnego rodzaju produkty. Zwykle ludzie przykładają do tego dość wielką wagę, ponieważ to co jemy ma wpływ …Wykorzystanie lasera w leczeniu zębów
Stomatologia cały czas się rozwija. Lekarze dostają do dyspozycji kolejne, coraz nowocześniejsze narzędzia, które ułatwiają przeprowadzanie zabiegów i zwiększają ich skuteczność. W …Unieczynnienie insuliny
Unieczynnienie insuliny następuje również w razie redukcji 1/3 grup sulfhydrylowych, enzymatycznego trawienia wiązań peptydowych wewnątrz cząsteczki, estryfikacji grup karboksylowych, destrukcji grup aminowych. …Proste przepisy na odchudzanie: zdrowe dania na każdą porę
W dzisiejszym świecie, gdzie zdrowy styl życia zdobywa coraz większą popularność, wiele osób poszukuje skutecznych i prostych przepisów na odchudzanie. Czy wiesz, …Leczenie uzdrowiskowe
W Polsce, podobnie jak w niektórych innych krajach, utworzono dla chorych na cukrzycę (oddzielnie dla dorosłych i dla dzieci) oddziały specjalistyczne w …Buraki: zdrowotne właściwości, korzyści i przeciwwskazania
Buraki, często niedoceniane w codziennej diecie, kryją w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne, które mogą znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie. Te niskokaloryczne warzywa, …Metyloksantyny
Leki te wyraźnie nasilają wydzielanie insuliny in vitro. Jest to rezultatem hamowania fosfodiesterazy i zwiększenia stężenia cAMP w komórkach B. Charakterystyczne, że …Polipeptyd trzustkowy we krwi
Stężenie polipeptydu trzustkowego w osoczu, oznaczane .metodą radioimmunologiczną, wykazuje dużą zależność od wieku: między 2 a 7 dekadą życia średnie jego wartości, …Kalamondyna: wartości odżywcze, zastosowanie i zdrowotne korzyści
Kalamondyna, znana również jako kumkwat japoński, to mały owoc o średnicy około 4 cm, który zachwyca nie tylko swoim intensywnie pomarańczowym kolorem, …Zaćma
U chorych na cukrzycę występują 2 rodzaje zaćmy: cukrzycowa i starcza. Zaćma cukrzycowa. Ten typ zaćmy, zwanej także metaboliczną (cataiacta diabetica vel …Katecholaminy
Spośród katecholamin biologicznie czynnych główny wpływ na metabolizm wywiera adrenalina. Jej fizjologiczna funkcja polega na szybkim uruchamianiu rezerw energetycznych organizmu i dostarczeniu …
Najnowsze komentarze