Przeciwwskazania do stosowania pochodnych biguanidu w cukrzycy można podzielić na 2 grupy, z tym że determinujące je mechanizmy niekiedy się zazębiają. Pierwszą grupę stanowią przeciwwskazania z racji nieprzydatności tych leków w wyrównaniu metabolicznym cukrzycy, co wynika z kolei z przebiegu choroby. Nie ma potrzeby podawania ich chorym, u których cukrzyca jest dobrze kontrolowana samą dietą, stosowaniem pochodnych sulfonylomocznika czy insuliną (w średnich dawkach). Z drugiej strony pochodnych biguanidu nie wolno stosować w stanach znacznego niewyrównania cukrzycy, zwłaszcza w razie współistniejącej kwasicy ketonowej. Są one bezwzględnie przeciwwskazane we wszystkich stanach śpiączkowych u chorych na cukrzycę. Chociaż pochodne biguanidu mogą być pomocne w przełamaniu insulinooporności, nie należy ich podawać w insulinooporności krótkotrwałej, jaka występuje w kwasicy ketonowej i w zakażeniach. Poza tym są one przeciwwskazane, podobnie jak i pochodne sulfonylomocznika, w nefropatii cukrzycowej. Leki te można natomiast stosować w chorobie dużych naczyń w cukrzycy (poza takimi stanami jak zawał mięśnia sercowego czy udar mózgu), a wpływ, jaki wywierają na przemianę tłuszczów i na aktywację fibrynolizy, przemawia za ich przydatnością w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych w przebiegu cukrzycy. Drugą grupą przeciwwskazań do leczenia cukrzycy pochodnymi biguanidu stanowią stany i choroby jej towarzyszące, które zwiększają zagrożenie wystąpieniem kwasicy mleczanowej. Należą tu choroby sprzyjające kumulacji leku w organizmie (choroby nerek), gorszemu zużytkowaniu mleczanu (choroby wątroby) lub zwiększonemu jego wytwarzaniu, co obserwuje się w hipoksji w przebiegu niewydolności krążenia i oddechowej, w zakażeniach, w białaczce, w hipowitaminozie B, w alkoholizmie (po spożyciu alkoholu).
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Fasola czarna – zdrowotne właściwości i zastosowania w kuchni
- Jak stworzyć idealny jadłospis dla ćwiczących na siłowni?
- Langsat – zdrowe owoce pełne właściwości odżywczych
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Obliczenie wskaźnika insulinowego
Oznaczając dostatecznie często glikemię po dożylnym wstrzyknięciu testowej dawki insuliny, można w jej przebiegu wyróżnić 3 okresy: 1 — trwający około 5 …Dieta owocowa – skuteczność, zasady i ryzyka zdrowotne
Dieta owocowa zyskała popularność jako szybka metoda na zrzucenie zbędnych kilogramów, obiecując efekty, które mogą zaskoczyć nawet najbardziej sceptycznych. Czy rzeczywiście jest …Tłuszcze w diecie: ich rola, rodzaje i wpływ na zdrowie
Tłuszcze to nie tylko pożywienie, które dodaje smaku naszym potrawom, ale także kluczowy składnik naszej diety, który odgrywa istotną rolę w zdrowiu …Jak zapewnić zdrowe odchudzanie nastolatków? Kluczowe zasady diety
Dieta odchudzająca dla nastolatków to temat, który zyskuje na znaczeniu w dzisiejszym świecie, gdzie nadwaga i otyłość wśród młodzieży stają się poważnym …Właściwości zdrowotne natki pietruszki: witaminy, minerały i zastosowanie
Natka pietruszki to nie tylko popularny dodatek do wielu potraw, ale także prawdziwa skarbnica zdrowotnych właściwości. W 100 gramach tej zielonej przyprawy …Cukrzyca insulinozależna (typu 1)
Etiologię tej postaci cukrzycy pojawia się ona najczęściej w dzieciństwie i wieku dojrzewania, znacznie rzadziej w późniejszym okresie życia. Masa ciała chorych …Do czego służy propolis?
Pszczoły są uważane za owady, od których zależy funkcjonowanie wielu ekosystemów. Wynika to z faktu, że zbierając nektar służący im do wytwarzania …Cebula – zdrowotne właściwości i działanie terapeutyczne
Cebula, choć często traktowana jako podstawowy składnik potraw, kryje w sobie znacznie więcej niż tylko smak. To wyjątkowo bogate źródło składników odżywczych, …Miechunka: zdrowotne właściwości, wartości odżywcze i zastosowania
Miechunka, znana również jako physalis, to owoc, który nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również imponuje bogactwem składników odżywczych. Ta mała, pomarańczowa …Pentozuria
Może być nabyta lub dziedziczna. Niewielkie ilości pentoz (L-arabinoza, L-ksyluloza) pojawiają się w moczu po spożyciu dużej ilości owoców (pentosuria alimentaiis). W …Dieta 3000 kcal – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
Dieta 3000 kcal to nie tylko wyzwanie kulinarne, ale również istotny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonej sylwetki i poprawy wydolności fizycznej. Przeznaczona …
Najnowsze komentarze