Rokowanie w śpiączce hipermolalnej jest gorsze niż w ketonowej. Śmiertelność w tym zespole jest przez różnych autorów podawana w bardzo szerokich granicach od 15 do 100% przypadków; przyjmuje się, że średnio wynosi ona około 40% przypadków. Najczęstszą przyczyną zgonu jest nieodwracalne uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego przez długotrwałe odwodnienie, być może także zakrzepy mózgowe, zapaść i niewydolność nerek, spowodowane hipowolemią i zmniejszeniem przepływu naczyniowego. Ważnym czynnikiem przyczyniającym się do tak dużej śmiertelności w śpiączce hipermolalnej jest zaawansowany wiek pacjentów, u których w większości występują jawne lub utajone zmiany naczyniowe, choroby nerek i in. W zapobieganiu śpiączce hipermolalnej poza postępowaniem przedstawionym na str. 377 istotne znaczenie ma niedopuszczenie do nadmiernego odwodnienia u ludzi starych chorujących na cukrzycę. Wymagają oni szczególnego pod tym względem nadzoru, na który składa się bardzo ostrożne stosowanie leków moczopędnych, regularne i dostateczne pojenie osób obłożnie chorych i zniedołężniałych, a w razie potrzeby (biegunka, wymioty) podanie odpowiedniej ilości płynu i elektrolitów drogą dożylną.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Epidemiologia encefalopatii cukrzycowejOblicza się, że choroba naczyniowa nóg, doprowadzająca do zgorzeli stopy, jest przeciętnie 20 razy częstsza wśród chorych na cukrzycę aniżeli w populacji …
Polifenole: właściwości zdrowotne i źródła w dieciePolifenole to fascynujące związki chemiczne, które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu człowieka. Występują naturalnie w roślinach, nadając im nie tylko barwę, ale …
Pomidory roma – właściwości, uprawa i smak, które musisz znaćPomidory roma to prawdziwa perełka wśród warzyw, która zachwyca nie tylko swoim intensywnym kolorem, ale również wyjątkowym smakiem i licznymi właściwościami zdrowotnymi. …
Kryteria skuteczności leczenia i samokontrolaDotąd nie ma jednolitego poglądu, jakie warunki muszą być spełnione, aby uznać leczenie cukrzycy dziecięcej za prawidłowe. Obok zwolenników kryteriów rygorystycznych (wskaźników …
Zmiany wysp trzustkowych w cukrzycy typu iZmiany morfologiczne wysp trzustkowych są w cukrzycy typu 1 bardzo widoczne i wykazują charakterystyczną dynamikę. W okresie początkowym występują — głównie u …
Obraz kliniczny cukrzycyZróżnicowanie obrazu klinicznego cukrzycy sprawiało, że już od dość dawna podejmowano próby klasyfikacji tej choroby. W ciągu ostatniego stulecia przyjmowano różne kryteria …
Dieta a zdrowie skóry: Jak odżywianie wpływa na urodę?Dieta odgrywa kluczową rolę nie tylko w naszym zdrowiu, ale także w wyglądzie skóry, co jest szczególnie istotne, gdy chodzi o naszą …
Pranie w twoim telefonieKorzystanie z pralni bardzo ułatwia nam życie, a do tego w ostatnim czasie stało się niezwykle popularne. Pranie w pralni jest znacznie …
Na czym polega terapia alkoholowa? Jak leczyć chorobę alkoholową?Alkoholizm to poważna choroba wyniszczająca organizm osoby uzależnionej, mająca destruktywny wpływ na jej psychikę oraz kontakty z innymi ludźmi. Doprowadza do zmian …
Szczypiorek: zdrowotne właściwości, wartości odżywcze i przeciwwskazaniaSzczypiorek, często niedoceniany w kuchni, kryje w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne i odżywcze, które mogą znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie. To nie …
CukromoczeOdróżnia się stany wydalania z moczem glukozy (glycosuria) oraz innych cukrów (mellituria). Jeżeli chodzi o tę ostatnią grupę, to w różnicowaniu z …
Najnowsze komentarze