Zakażenia łagodne i przewlekłe, które nie pogarszają stanu metabolicznego, nie wymagają modyfikacji dotychczasowego leczenia cukrzycy. Natomiast zmiana — najczęściej przejściowa — uprzednio stosowanej terapii jest konieczna w zakażeniach ostrych, ciężkich, a zwłaszcza w posocznicy i zakażeniach ropnych. Zmiany postępowania wymagają także chorzy, którzy z powodu infekcji nie mogą się prawidłowo odżywiać i przestrzegać zaleconej im diety. Przed zmianą leczenia należy dokładnie ocenić stan metaboliczny i stopień niewyrównania cukrzycy, w związku z czym w tym okresie należy częściej oznaczać glikemię, cukromocz, badać mocz na obecność acetonu, a w razie potrzeby wykonać badania informujące o stanie gospodarki wodno-elektrolitowej i równowadze kwasowo-zasadowej. W zakażeniach średnio ciężkich i ciężkich zasadą jest stosowanie u wszystkich chorych insuliny krótko działającej, którą wstrzykuje się 3 razy (rzadko częściej) dziennie przed głównymi posiłkami. W przypadkach uprzedniego podawania leków doustnych odstawia się je i podaje — w związku z przewidywaniem insulinoterapii okresowej — preparaty insuliny wysoko oczyszczone. Zakażenia, zwłaszcza ropne, są przeciwwskazaniem do stosowania przeciwcukrzycowych pochodnych biguanidu także z tego względu, że zwiększają zagrożenie kwasicą mleczanową. U chorych leczonych poprzednio insuliną wstępna dobowa dawka tego hormonu jest przeciętnie o 25% większa od stosowanej poprzednio. W ciągu następnych dni dawkę tę modyfikuje się w zależności od wartości glikemii i cukromoczu. U chorych, którzy do okresu zakażenia nie otrzymywali insuliny, wstępna dobowa dawka tego hormonu wynosi 30—40 j.m. Dietę należy dostosować do apetytu i zdolności przyjmowania pokarmów. Z reguły podaje się choremu pokarmy łatwo strawne, z tym że dobowa ilość węglowodanów powinna wynosić 200—250 g. W tym celu niewielkie posiłki uzupełnia się dobrze osłodzonym płynem (szklanka soku owocowego lub herbaty zawierająca około 15 g cukru). Jeżeli chorego nie można odżywiać doustnie, zastępuje się każdy główny posiłek dożylnym wlewem 500—750 ml 10°/o roztworu glukozy, który rozpoczyna się zaraz po podskórnym wstrzyknięciu insuliny i który powinien trwać około 2—3 h. Dawki insuliny i ilość podawanej we wlewie glukozy ustala się w ten sposób, by wartości glikemii (oznaczonej przed wstrzyknięciami insuliny) nie przekroczyły 11,1 mmol/1 (200 mg%). Gdy stan chorego poprawi się na tyle, że może się już odżywiać normalnie, wlewy roztworu glukozy odstawia się, natomiast wielokrotne wstrzykiwanie insuliny krótko działającej utrzymuje się aż do całkowitego opanowania zakażenia. Dopiero wówczas wraca się do leczenia, jakie chory stosował uprzednio, w tym także do leczenia doustnego cukrzycy.
O autorze
powiązane posty
Przeciwwskazania do stosowania pochodnych sulfonylomocznika w leczeniu cukrzycy
23 października 2017
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Dopalacze ciekawostki- obiekt kolekcjonerski czy niebezpieczna używka?
Zatrucie dopalaczami może być bardzo niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Podobnie jak alkohol i standardowe narkotyki są one substancjami psychoaktywnymi, wywołującymi stany odurzenia …Przemijająca nietolerancja glukozy
Stan ten określano dawniej nazwą cukrzycy przemijającej lub utajonej (diabetes mellitus transitorius vel latens, transient, letal, suspected diabetes). Rozumie się przezeń okresowe …Zbilansowana dieta wegetariańska – zasady, korzyści i przykłady
Zbilansowana dieta wegetariańska to temat, który zyskuje na znaczeniu w dzisiejszych czasach, gdy coraz więcej osób poszukuje zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych posiłków …Dieta raw: zasady, korzyści i przepisy na surowe potrawy
Dieta raw, znana również jako dieta surowa, zyskuje coraz większą popularność w świecie zdrowego odżywiania. Opiera się na spożywaniu nieprzetworzonych, surowych produktów …Oznaczenie cukru w moczu
To proste badanie, wykonywane najdawniej w celu rozpoznania i kontroli leczenia cukrzycy, znajduje nadal najszersze zastosowanie w większości krajów, w tym także …Sok jabłkowy – właściwości zdrowotne, skład i korzyści dla ciała
Sok jabłkowy to nie tylko popularny napój, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera szereg cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, potas …Keratyna w diecie: naturalne źródła dla zdrowych włosów i paznokci
Keratyna to nie tylko popularny termin w świecie kosmetyków, ale także kluczowy składnik odżywczy w naszej diecie, który wpływa na zdrowie włosów …Melon Santa Claus – właściwości, smak i uprawa tego owocu
Melon Santa Claus, znany również jako Piel de Sapo, to owoc, który nie tylko zachwyca swoim wyglądem, ale także wyjątkowym smakiem i …Kapusta romanesco – odkryj jej właściwości i wartości odżywcze
Kapusta romanesco, często określana mianem „wszechstronnego warzywa”, to prawdziwy skarb wśród roślin. Jej wyjątkowy kształt i intensywny zielony kolor przyciągają wzrok, ale …Rodzaje podgrzewaczy do dań -podgrzewacz do talerzy i do potraw
Podgrzewacze do dań do świetne akcesoria kuchenne, które sprawdzą się w każdym domu. Dzięki nim możemy cieszyć się nieustanną, wysoką temperaturą serwowanych …Leczenie insuliną
Insuliny wymagają wszystkie dzieci z przemijającą i trwałą cukrzycą okresu noworodkowego i niemowlęcego oraz wszystkie dzieci, u których w późniejszym okresie życia …
Najnowsze komentarze