Przeciętnie co druga osoba z rozpoznaną cukrzycą staje wobec konieczności poddania się operacji. Schorzenie to nie stanowi obecnie przeciwwskazania do interwencji chirurgicznych i u chorych na cukrzycę wykonuje się takie same zabiegi jak osób bez cukrzycy. Niemniej jednak ryzyko powikłań w czasie i po operacji jest u tych pierwszych większe. Zależy to nie tylko od nieprawidłowego stanu metabolicznego, ale także często od ich podeszłego wieku i otyłości oraz od obecności u nich przewlekłych powikłań cukrzycy w układzie naczyniowym i w obwodowym układzie nerwowym. Operacja i związane z nią okoliczności wpływają niekorzystnie na przemianę węglowodanów i na ogół pogarszają przebieg cukrzycy. Niejednokrotnie już sama choroba wymagająca interwencji chirurgicznej (np. zakażenie) powoduje wzrost zapotrzebowania na insulinę, hiperglikemię, a nawet ketozę i kwasicę ketonową. Z kolei znieczulenie ogólne i sam zabieg, będąc silnym stresem, wywołują zwiększone wydzielanie katecholamin, kortyzolu, glukagonu i hormonu wzrostu. Wreszcie niemożność normalnego odżywiania się przez większość operowanych pacjentów wyłącza z programu leczenia cukrzycy ten ważny element. Z przytoczonych wyżej względów konieczność wykonania operacji u chorego na cukrzycę stwarza wiele swoistych dla tej sytuacji życiowej problemów, które należy rozwiązać, i to zarówno w okresie przedoperacyjnym, w czasie samego zabiegu, jak i po operacji.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Rola fizjoterapii przy silnych bólach kręgosłupaBól kręgosłupa to jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych, z którym zmaga się ogromna liczba osób. Często prowadzi do ograniczenia ruchomości, a nawet …
ProstaglandynyWpływ prostaglandyn na wydzielanie insuliny nie jest dokładnie ustalony, aczkolwiek wiadomo, że modyfikują one czynność komórek B wysp trzustkowych. Zachodzi zasadnicza różnica …
Wybieramy mąkę: mąka jaglana,mąka gryczana,mąka z ciecierzycy,mąka z kasztanów jadalnychW dzisiejszych czasach w wielu polskich sklepach można kupić różne rodzaje mąki. Oczywiście wybór zależy tutaj od upodobań danej osoby, ale trzeba …
Kryteria oceny leczenia cukrzycyCelem prawidłowego leczenia cukrzycy jest przywrócenie chorym sprawności życiowej, możliwości pełnego uczestniczenia w życiu społecznym („zdrowie uwarunkowane”), uchronienie od następstw inwalidztwa spowodowanego …
Kurkuma na odchudzanie – jak działa i wspiera metabolizm?Kurkuma, znana przede wszystkim jako przyprawa nadająca potrawom intensywny kolor i smak, zyskuje coraz większe uznanie jako naturalny sprzymierzeniec w walce ze …
Dieta 1800 kcal – zasady, efekty i przykładowy jadłospisDieta 1800 kcal to popularny plan żywieniowy, który przyciąga uwagę osób pragnących zredukować masę ciała. Oferując zbilansowaną ilość kalorii, ten sposób żywienia …
Oznaczenie glukozy we krwiObecnie oznacza się glukozę we krwi (osoczu) 6 metodami dającymi porównywalne wyniki. Są to: 2 metody enzymatyczne (w jednej stosuje się oksydazę …
Endywia – zdrowotne właściwości i korzyści diety niskokalorycznejEndywia, często niedoceniana w polskiej kuchni, kryje w sobie wiele zdrowotnych skarbów. To niskokaloryczne warzywo, które dostarcza zaledwie 17 kcal na 100 …
Potencjalna nietolerancja glukozyDawniej stan ten nazywano cukrzycą potencjalną lub (retrospektywnie) stanem przedcukrzycowym (piaediabetes). Rozpoznaje się ją u osób, u których test tolerancji glukozy daje …
Czerwona fasola – właściwości zdrowotne i wartości odżywczeCzerwona fasola, często niedoceniana w polskich kuchniach, to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych i zdrowotnych korzyści. Bogata w białko roślinne i błonnik, stanowi …
Rukola – zdrowe właściwości, wartości odżywcze i uprawaRukola, znana również jako rokietta siewna, to niezwykła roślina, która nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Jej …
Najnowsze komentarze