Około 1—5% wszystkich przypadków cukrzycy rozpoznaje się przed 15 r.ż. Dość duży zakres tego odsetka zależy do pewnego stopnia od braku — jak dotąd — odpowiednio wystandaryzowanych badań chorobowości wskutek cukrzycy dziecięcej. W większości badań skryningowych w kierunku cukrzycy pomijano bowiem grupę populacji poniżej 14—15 r.ż.. Ponadto w rachubę wchodzi zapewne wpływ czynnika etnicznego (genetycznego): w krajach Dalekiego: Wschodu, wśród mieszkańców Oceanii, Murzynów, Indian północnoamerykańskich cukrzyca typu 1, w tym cukrzyca dziecięca, jest znacznie rzadsza niż wśród ludności kaukaskiej. W Polsce częstość występowania cukrzycy wśród dzieci jest raczej bliska dolnej granicy wyżej podanego zakresu. Wbrew powszechnemu przekonaniu cukrzyca występująca u dzieci nie ma jednolitego przebiegu i nie można wszystkich jej przypadków zaliczyć do typu 1 tej choroby. Zaburzenie przemiany węglowodanów może ujawniać się w różnej formie, przy czym duże znaczenie ma wiek, w którym ujawniła się choroba. W tym okresie życia cukrzyca występuje bardzo rzadko, nastręcza jednak największe trudności diagnostyczne i terapeutyczne. Wyróżnia się 2 rodzaje zaburzeń przemiany węglowodanów, jakie mogą pojawić się w krótkim odstępie czasu po urodzeniu: Przemijająca cukrzyca okresu noworodkowego. To zaburzenie występuje zwykle między 5 a 20 dniem po urodzeniu, najczęściej u dzieci o małej urodzeniowej masie ciała, po ciąży, w której przebiegu ujawniły się objawy niewydolności łożyska. Uważa się, że jego przyczyną jest niedojrzałość komórek B wysp trzustkowych, których największy rozwój przypada na ostatni trymestr życia płodowego (p. str. 455). Początek choroby jest nagły i u wielu spośród noworodków (niemowląt) pierwsza oznaczona wartość glikemii przekracza 55,5 mmol/1 (1000 mg%). Zwraca uwagę, że mimo tak dużej hiperglikemii ketoza i kwasica ketonowa występują rzadko. W obrazie klinicznym na pierwszy plan wysuwają się takie objawy, jak częste moczenie się dziecka, chudnięcie i znaczne odwodnienie, które rozwija się na przestrzeni 2—3 dni. Ten stan wymaga stosowania insuliny i szybkiego uzupełnienia strat wody i elektrolitów, podobnie jak trwała cukrzyca wieku niemowlęcego. Ponieważ noworodki i niemowlęta są bardzo wrażliwe na działanie insuliny, konieczne jest częste oznaczanie glikemii po podaniu tego hormonu. Zaburzenie to ustępuje samorzutnie po upływie 1—3 miesięcy i dotąd nie wiadomo, czy jest ono zapowiedzią większego zagrożenia rozwojem cukrzycy w przyszłości.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Otyłość w przebiegu cukrzycyHiperinsulinemia towarzysząca otyłości w przebiegu cukrzycy typu 2 jest następstwem otyłości i jest co najwyżej modyfikowana przez dysfunkcję komórek B. Przekonywającego dowodu, …
Fasola czarna – zdrowotne właściwości i zastosowania w kuchniFasola czarna, znana jako jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, zyskuje na popularności nie tylko wśród miłośników zdrowego odżywiania, ale również w kuchniach …
Kapusta czerwona – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmuKapusta czerwona, często niedoceniana w codziennym menu, to prawdziwa skarbnica zdrowia, która zasługuje na szczególną uwagę. Bogata w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, …
Preparaty insuliny o „pośrednio" długim okresie działaniaNależą tu te insuliny, których okres aktywności mieści się pomiędzy 12 a 24 h. Wysiłki producentów zmierzają przy tym do uzyskania preparatów, …
Wybieramy mąkę: mąka jaglana,mąka gryczana,mąka z ciecierzycy,mąka z kasztanów jadalnychW dzisiejszych czasach w wielu polskich sklepach można kupić różne rodzaje mąki. Oczywiście wybór zależy tutaj od upodobań danej osoby, ale trzeba …
Właściwości zdrowotne natki pietruszki: witaminy, minerały i zastosowanieNatka pietruszki to nie tylko popularny dodatek do wielu potraw, ale także prawdziwa skarbnica zdrowotnych właściwości. W 100 gramach tej zielonej przyprawy …
ProlactinomaU chorych z guzem (gruczolakiem, rakiem) części gruczołowej przysadki, wytwarzających zwiększoną ilość prolaktyny, obserwuje się nieprawidłową tolerancję glukozy, która wyraża się nadmiernym …
Właściwości zdrowotne mięty: zastosowanie w ziołolecznictwie i przeciwwskazaniaMięta, znana od wieków jako aromatyczna roślina, nie tylko zachwyca swoim świeżym smakiem, ale także kryje w sobie liczne właściwości zdrowotne. Właściwości …
Patogeneza makroangiopatii cukrzycowejPrzyczyny nasilonej aterogenezy i stwardnienia tętniczek w cukrzycy nie są w pełni wyjaśnione. Z dotychczasowych badań wynika, że mogą być różne. Dowodzą …
Jak dieta wpływa na koncentrację i funkcje poznawcze mózgu?Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to, co jesz, wpływa na twoją zdolność do koncentracji i pamięci? Prawidłowe odżywianie ma kluczowe znaczenie nie …
Obraz kliniczny i rozpoznanieObraz kliniczny cukrzycowej śpiączki ketonowej jest dość różnorodny, a intensywność i rodzaj występujących dolegliwości i objawów nie zawsze kształtuje się równolegle do …
Najnowsze komentarze