Zmiany w strukturze i czynności błony podstawnej stanowią zasadniczy element mikroangiopatii cukrzycowej i w ciągu ostatnich lat błona ta stała się przedmiotem szczególnego zainteresowania. Skład i struktura błony podstawnej. Błona podstawna jest utworzona przez substancję bezpostaciową o dużej gęstości elektronowej, mieszczącą się na zewnątrz błony komórkowej i oddzielającą komórkę od przylegających tkanek. Spełnia ona 2 ważne funkcje: jest półprzepuszczalnym filtrem oraz stanowi podporę i (lub) łącznik między warstwą komórek a przylegającą tkanką łączną. Mimo bezpostaciowego wyglądu w mikroskopie elektronowym można wyróżnić w niej cienkie włókienka o średnicy 30—40 nm (A) oraz drobnoziarnistą, substancję podstawową. Głównym składnikiem włókienek jest kolagen, zaś substancji podstawowej — glikozaminoglikany (mukopplisacharydy) i niekolagenowe glikoproteiny. Na część węglowodanową przypada około 10% suchej masy błony. Kolagen błony podstawnej różni się od kolagenu tkanki łącznej większą zawartością hydroksylizyny i hydroksyproliny (3-OH-proliny) oraz związanych z tymi aminokwasami cząsteczek galaktozyloglukozy, obecnością heteropolisacharydów, a także dużej ilości cysteiny, mniejszą natomiast zawartością alaniny. Poza różnicą składu cechuje go także odmienna struktura. W przeciwieństwie do kolagenu tkanki łącznej, w którym podstawową jednostkę stanowi spiralny łańcuch a! o masie cząsteczkowej około 95 000, w kolagenie błony podstawnej długość spiralnych łańcuchów jest różna, przy czym są one połączone „koniec do końca” na przemian z niespiralnymi łańcuchami polipeptydowymi o odmiennym składzie, połączonymi z kolei poprzecznie wiązaniami dwusiarczkowymi. Prawdopodobnie struktura tych nitek jest rozmaita w różnych błonach podstawnych. Podług niektórych badaczy podstawowym składnikiem włókienek błony podstawnej jest cząsteczka prokolagenu (o masie cząsteczkowej około 150 000), zawierająca w środku właściwy spiralny łańcuch kolagenu, a po obu końcach niespiralne propeptydy o odmiennym składzie. Zróżnicowanie genetyczne prokolagenu może tłumaczyć różne długości łańcuchów kolagenu, jaki uzyskiwano z różnych błon podstawnych. W procesie dojrzewania kolagenu istotnymi etapami są: hydroksylacja lizyny i proliny do hydroksylizyny i hydroksyproliny, katalizowana przez swoiste hydrolazy, oraz następcza glikozylacja, polegająca na przyłączeniu do tych hydroksyaminokwasów galaktozy i glukozy za pomocą wiązania glikozydowego przy udziale swoistych transferaz: galąktozowej i glukozowej. Odrębna transferaza katalizuje przyłączenie do argininy wspomnianych wyżej grup heterpolisacharydów. Przeciętnie na 10 cząsteczek disacharydu przypada jedna cząsteczka hetropolisacharydu. Niewiele wiadomo o katabolizmie kolagenu błony podstawnej. Badania innych glikoprotein wskazują, że białka te są rozkładane do aminokwasów przy udziale proteaz, zaś część węglowodanowa jest degradowana przez swoiste glikozydazy. W substancji podstawowej błony podstawnej głównym składnikiem są glikozaminoglikany (m.in. siarczan heparanu i kwas hialuronowy), uformowane w postaci proteoglikanów. Są to duże kompleksy, składające się z jądra białkowego i przyłączonych do niego licznych glikozaminoglikanów, kwasu hialuronowego i białka stabilizującego strukturę tych agregatów. Prawdopodobnie glikozaminoglikany przesądzają o właściwości filtracyjnej błony podstawnej. Obok proteoglikanów innym komponentem substancji podstawowej błony podstawnej są niekolagenowe glikoproteiny. Przypuszcza się, że różnica pomiędzy anatomicznymi odmianami błony podstawnej w większym stopniu dotyczy zawartości i składu proteoglikanów i niekolagenowych glikoprotein niż kolagenu.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Wyspiak wydzielający glukagon
Hormonalnie czynne guzy wychodzące z komórek A wysp trzustkowych dają charakterystyczny zespół objawów, na który składają się: i) zmiany skórne w postaci …Dieta pudełkowa odchudzająca – skuteczna metoda na zdrową redukcję wagi
Dieta pudełkowa odchudzająca zdobywa coraz większą popularność jako skuteczny sposób na redukcję masy ciała. Dzięki pięciu zbilansowanym posiłkom dziennie, dostarcza nie tylko …- krzyżówki zwierząt z ludźmi
Cukrzyca – co musisz wiedzieć: rodzaje, objawy i leczenie
Cukrzyca, znana jako epidemia XXI wieku, dotyka miliony ludzi na całym świecie, w tym aż 2,7 miliona dorosłych Polaków. To przewlekłe schorzenie …Przemiana tłuszczów
Tłuszcz stanowi najbardziej skondensowaną postać spichrzania substratów energetycznych w wyższych organizmach. Ma on 2-krotnie większą wartość energetyczną (39 kJ/g, czyli 9,3 kcal/g) …Owoce w diecie przy Hashimoto – które wybierać i dlaczego?
Dieta osób z Hashimoto wymaga szczególnej uwagi, zwłaszcza w kontekście wyboru odpowiednich produktów spożywczych. Owoce, pełne witamin i przeciwutleniaczy, mogą odegrać kluczową …Jedzenie na domową imprezę – pizza w nocy na telefon. Pizzerie Warszawa
Tak zwane domówki cieszą się dużą popularnością wśród młodych ludzi. To tanie i wygodne rozwiązanie na zorganizowanie niewielkiego przyjęcia urodzinowego, spotkania z …Woda w diecie odchudzającej – jak skutecznie schudnąć?
Woda to nie tylko źródło życia, ale również kluczowy element w procesie odchudzania, który często jest niedoceniany. Odpowiednie nawodnienie wspiera metabolizm, detoksykację …Ekstrakty roślinne – zdrowe substancje dla twojej cery i zdrowia
Ekstrakty roślinne to skarbnica naturalnych dobrodziejstw, które od wieków są wykorzystywane w medycynie i kosmetyce. Te silnie skoncentrowane wyciągi, pozyskiwane z różnych …Cukrzyca insulinozależna (typu 1)
Etiologię tej postaci cukrzycy pojawia się ona najczęściej w dzieciństwie i wieku dojrzewania, znacznie rzadziej w późniejszym okresie życia. Masa ciała chorych …Zielona herbata – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
Zielona herbata to nie tylko popularny napój, ale także potężny eliksir zdrowia, który od wieków przyciąga uwagę zarówno smakoszy, jak i zwolenników …Stężenie IRI w surowicy
Stężenie IRI w surowicy (osoczu), oznaczane najczęściej w praktyce laboratoryjnej dla oceny sprawności czynnościowej komórek B, jest właśnie obarczone możliwością takiej błędnej …
Najnowsze komentarze