Z błony śluzowej żołądka i jelit wszystkich kręgowców uzyskano substancję o właściwościach immunologicznych i częściowo biologicznych zbliżonych do właściwości glukagonu wytwarzanego przez komórki A, którą nazwano enteroglukagonem. Obecnie wiadomo, że peptydy glukagonopodobne wytwarzane są także poza ścianą jelita i całą tę grupę peptydów określa się mianem aktywności glukagonopodobnej, dodając przymiotnik „jelitowa”, gdy chodzi o peptydy wyizolowane ze ściany przewodu pokarmowego (gul glucagon-like immunoreactivity, gut GLI). Ustalono, że są one wytwarzane przez komórki A błony śluzowej żołądka i komórki L dolnego odcinka jelita cienkiego i że przechodzą także do krwi, w której można je określić metodą radioimmunologiczną stosując odpowiednie przeciwciała. Istotne znaczenie ma przy tym fakt, że część C-końcowa cząsteczki glukagonu jest w GLI wydłużona i w związku z tym nie reaguje z przeciwciałami skierowanymi przeciw tej determinancie antygenowej. W obrębie GLI wyróżniono kilka frakcji o różnej masie cząsteczkowej (GLI12000, GLI8000, GLI4500) i uważa się, że stanowią one etapy przekształcania peptydu macierzystego w biologicznie czynny GLI4500. Na uwagę zasługuje peptyd wyizolowany po raz pierwszy z błony śluzowej jelita, liczący 69 aminokwasów, o masie cząsteczkowej 8128, zawierający w sobie cząsteczkę glukagonu i wydłużony od strony N-końcowej o 32 aminokwasy, a od strony C-końcowej o 8 aminokwasów, który nazwano glicentyną. Peptyd ten jest także obecny w komórkach A wysp trzustkowych, jednak jego dalsza przemiana jest w nich inna niż w ścianie jelita. W tej ostatniej zostaje odsłonięty tylko fragment N-końcowy (determinujący działanie biologiczne) glukagonu i w rezultacie powstaje peptyd, który od glukagonu trzustkowego różni się obecnością od strony C-końcowej łańcucha liczącego 8 aminokwasów (glukagon 37). Obecnie uważa się, że ten właśnie peptyd odpowiada biologicznie czynnemu enteroglukagonowi. Inną odrębnością przemiany preproglukagonu w ścianie jelita jest oddzielenie się w postaci odrębnych cząsteczek glukagonopodobnego peptydu 1 i 2 (GLP-1 i GLP-2). Podawane w piśmiennictwie wartości GLI w osoczu różnią się dość znacznie, co jest wynikiem tego, że stopień czystości peptydów używanych jako antygeny, a tym samym i swoistość uzyskiwanych przeciwciał były różne. Podług nowszych badań ich stężenie jest mniej więcej 10-krotnie mniejsze od stężenia glukagonu trzustkowego i u ludzi zdrowych wynosi na czczo około 15 równoważników na w 1 l. Dotąd przeprowadzono niewiele badań mających na celu określenie dynamiki zmian stężenia GLI w osoczu ludzi zdrowych i w niektórych chorobach. Stężenie GLI w osoczu zwiększa się po doustnym, ale nie po dożylnym (pozajelitowym) podaniu glukozy. Z kolei dożylny wlew L-arginimy powoduje ponad 3-krotny wzrost tego stężenia. Wyraźne zwiększenie zawartości GLI w osoczu zaobserwowano także w razie przyspieszenia pasażu jelitowego, co tłumaczy prawdopodobnie duże jego stężenie w zespole poresekcyjnym. Podwyższone wartości tych peptydów opisano ponadto po pankreatektomii, w reaktywnej hipoglikemii i w marskości wątroby. Zakres działania i znaczenie fizjologiczne glukagonopodabnych peptydów jelitowych (podobnie jak i innych GLIs) nie są dotychczas wyjaśnione. Co się tyczy wpływów metabolicznych, to jedynym pewnym efektem działania biologicznie czynnego enteroglukagonu (GLI4500) jest jego wiązanie się — aczkolwiek znacznie słabsze niż glukagonu trzustkowego — z receptorami glukagonowymi hepatocytów i wynikający z tej interakcji wpływ na glikogenolizę w wątrobie. Peptyd ten przejmuje prawdopodobnie po pankreatektomii czynność glukagonu trzustkowego, zabezpieczając dopływ glukozy do mózgu. Jest też możliwe, że wydzielany w nadmiarze może konkurować z glukagonem trzustkowym w interakcji z receptorami hepatocytów i powodować wystąpienie stanów niedocukrzenia krwi (np. w zespole poresekcyjnym). Prawdopodobnie w zakres fizjologicznej roli tej grupy peptydów wchodzi działanie inkretynowe i udział w funkcjonowaniu osi jelitowo-trzustkowej. Z nowszych badań wynika, że wpływ taki wywiera szczególnie wyraźnie GLP-1. Wydaje się jednak, że główne działanie glukagonopodobnych peptydów jelitowych dotyczy samego przewodu pokarmowego. Glukagon 37 20 razy silniej niż glukagon trzustkowy hamuje czynność wydzielniczą komórek okładzinowych gruczołów żołądkowych i należy stąd wnioskować, że jego zasadniczą funkcją jest hamowanie (regulacja) wydzielania kwasu solnego w żołądku (stąd właśnie nazwa: oksantomodulina). Nie można też wykluczyć, że pewne wpływy wywierają większe cząsteczki GLI, reagujące z innymi receptorami niż glukagon trzustkowy i glukagon 37. W szczególności sugeruje się, że mogą one regulować motorykę przewodu pokarmowego. Za takim oddziaływaniem przemawia pobudzenie wydzielania somatostatyny przez glicentynę oraz zwolnienie perystaltyki jelitowej w przypadku raka nerki wydzielającego substancję o właściwościach enteroglukagonu.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zupy odchudzające – dlaczego warto je wprowadzić do diety?
- Semiwegetarianizm – zdrowe nawyki żywieniowe i korzyści zdrowotne
- Dieta przy cerze naczynkowej: Jakie składniki wspierają zdrowie?
- Kapusta kiszona w diecie odchudzającej – zdrowe właściwości i korzyści
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Morskie warzywa i ich wpływ na zdrowie.
Algi morskie są znane ludzkości już od wielu wieków, ich znamienite wartości zdrowotne, lecznicze oraz pielęgnacyjne zawdzięczają przede wszystkim warunkom w których …Witamina A – kluczowe informacje o funkcjach, źródłach i zdrowiu
Witamina A, znana jako kluczowy składnik zdrowej diety, pełni niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Odpowiada za zdrowie skóry, wspiera układ …Promocja zdrowia: cele, działania i wpływ na jakość życia
Promocja zdrowia to nie tylko chwytliwy termin – to istotny proces, który pozwala ludziom na przejęcie kontroli nad własnym zdrowiem. Współczesne społeczeństwo …Botwina – zdrowotne właściwości i wartości odżywcze superfood
Botwina, znana również jako młode liście buraka ćwikłowego, to niezwykle wartościowe warzywo, które zasługuje na szczególną uwagę w naszej diecie. Nie tylko …Rosyjska dieta odchudzająca – zasady, efekty i program żywieniowy
Rosyjska dieta odchudzająca zyskuje na popularności jako efektywny sposób na zredukowanie wagi i poprawę ogólnego stanu zdrowia. Opracowana przez specjalistę w dziedzinie …Mamoncillo – zdrowotne właściwości i wpływ na odporność
Mamoncillo, egzotyczny owoc o słodko-gorzkim smaku, zyskuje coraz większe uznanie wśród miłośników zdrowego stylu życia. Jego niewielkie owoce, osiągające średnicę od 2 …Biosynteza i wydzielanie glukagonu
Z niedawnych badań wynika, że u człowieka gen determinujący biosyntezę glukagonu jest umiejscowiony w chromosomie 2 [171]. Bezpośredni produkt translacji swoistego m-RNA …Dieta dobrych produktów: zasady, korzyści i wpływ na zdrowie
Dieta Dobrych Produktów (DDP) to innowacyjne podejście do odżywiania, które przyciąga coraz większą uwagę osób pragnących poprawić swoje zdrowie. Oparta na rotacji …Wpływy metaboliczne insuliny
Wewnątrzkomórkowe wpływy insuliny dzielą się na doraźne i bardziej długotrwałe. Do pierwszej grupy należą wpływy będące wynikiem głównie aktywacji (defosforylacji lub fosforylacji) …Fonoholizm. Smartfon – przedmiot użyteczny czy niebezpieczny?
W ostatnim czasie telefony komórkowe stały się przedmiotem, bez którego nie wyobrażamy sobie już codziennego funkcjonowania. Używamy ich do pracy, organizacji codziennych …Aronia – poznaj jej właściwości zdrowotne i zastosowanie w diecie
Aronia, często nazywana superfood, to niezwykłe owoce, które zyskują coraz większą popularność dzięki swoim licznych właściwościom zdrowotnym. Zawierają one bioaktywne związki, takie …
Najnowsze komentarze