Pierwszym rodzajem insuliny ludzkiej o pełnym działaniu biologicznym był hormon ekstrahowany z trzustek ludzkich, Z oczywistych względów stosowano go wyjątkowo i głównie do celów badawczych. Pełna synteza insuliny z pojedynczych aminokwasów okazała się, jak dotąd, najmniej efektywna. W latach sześćdziesiątych dokonano co prawda takiej syntezy w Stanach Zjednoczonych A.P., Niemczech (RFN) i Chinach, jednak otrzymany produkt wywierał słabe działanie biologiczne, co było zapewne wynikiem różnicy jego drugo- i trzeciorzędowej budowy w porównaniu z insuliną naturalną. Później zespołowi pracowników firmy Ciba-Geigy udało się dokonać całkowitej syntezy insuliny o pełnym działaniu biologicznym, jednak ta droga wytwarzania insuliny ludzkiej okazała się nieopłacalna i nie podjęto jej na skalę przemysłową. Pełnym sukcesem zakończyły się natomiast wysiłki zmierzające do otrzymania ludzkiej insuliny na innej drodze. W Instytucie Naukowym Novo uzyskano insulinę identyczną z ludzką, zastępując w pozycji 30 łańcucha B insuliny wieprzowej alaninę przez treoninę. Jest to insulina ludzka półsyntetyczna (semisynlhetic human insulin, SHI), produkowana na skalę przemysłową. Na tej samej zasadzie opiera się synteza insuliny ludzkiej wytwarzanej przez iirmę Hoechst (Human Insulin Hoechst). Z kolei w Instytucie Naukowym Lilly wykorzystano do produkcji insuliny ludzkiej technologię, której podstawą jest „zaprogramowanie1′ odpowiednimi genami plazmidów szczepów bakterii Escherichia coli (K-12); dokonano tego w specjalistycznym instytucie Genentech Corporation [45]. Opracowano 2 sposoby otrzymywania insuliny: w pierwszym do DNA plazmidów dwóch populacji bakterii wprowadza się oddzielne geny (syntetyczne) łańcucha A i łańcucha B, a następnie peptydy wytworzone przez bakterie łączy się, utleniając wolne grupy sulfhydrylowe. W drugiej natomiast metodzie do plazmidu pojedynczej kolonii wprowadza się gen (półsyntetyczny) proinsuliny i wytworzony przez i bakterie prohormon przekształca się, stosując trypsynę i karboksypeptydazę B insuliny. Obie insuliny otrzymane powyższymi metodami określa się mianem ludzkiej insuliny biosyntetycznej (biosynthetic human insulin, BHI). Są one także produkowane na skalę przemysłową. Struktury ludzkiej insuliny półsyntetycznej oraz biosyntetycznej są identyczne i analiza krystalograficzna nie wykazała pomiędzy nimi żadnej różnicy. Oba rodzaje mają te same właściwości biologiczne, co stosowane dotąd insuliny konwencjonalne, i w niektórych krajach preparaty insuliny ludzkiej zostały już dopuszczone do stosowania u chorych na cukrzycę. Dążenie do uzyskania i stosowania w leczeniu cukrzycy insuliny homologicznej jest oparte na przekonaniu, że będzie to stanowiło istotny postęp w terapii tej choroby. Szczególnie duże nadzieje wiąże się z możliwością zmniejszenia ryzyka występowania późnych powikłań cukrzycy. Obecnie jest jeszcze za wcześnie na ocenę, czy i w jakim stopniu synteza i biosynteza laboratoryjna insuliny ludzkiej spełnia te nadzieje. Z teoretycznego punktu widzenia insulina taka powinna być pozbawiona działania immunogennego u człowieka, okazało się jednak, że podczas jej stosowania pojawiają się — chociaż w mniejszym stopniu aniżeli podczas wstrzykiwania insulin heterologicznych — przeciwciała wiążące insulinę. Nie ulega natomiast wątpliwości, że wykorzystanie odpowiednio „zaprogramowanych” bakterii do syntezy insuliny otwiera nieograniczone możliwości wytwarzania tego hormonu, na który zapotrzebowanie stale wzrasta. Podaż surowców naturalnych (trzustek zwierzęcych) jest ograniczona, zaś dla zapewnienia jednemu choremu na cukrzycę przeciętnej dawki insuliny w ciągu całego roku potrzeba trzustek 10 krów lub 40 świń. Okazało się także, że otrzymana w procesie biosyntezy ludzkiej insuliny ludzka proinsulina (biosynthetic human proinsulin) wywiera wyraźne działanie hipoglikemizujące u ludzi, i to tak dalece, że podejmowane są próby stosowaniu gej w leczeniu cukrzycy, Powolniejsze, ale dłuższe działanie, zależne przede wszystkim od hamowania oddawania glukozy przez wątrobę do krwi, może w przyszłości wyznaczyć temu prohormonowi szczególne miejsce w terapii cukrzycy (np. w przypadkach insulinooporności, w cukrzycy chwiejnej).
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Ogórki kiszone – odkryj ich zdrowotne właściwości i korzyści
- Dieta ketogeniczna – zasady, zalety i przykładowy jadłospis
- Właściwości prozdrowotne propolisu – jak go stosować i jakie ma korzyści?
- Zupy odchudzające – dlaczego warto je wprowadzić do diety?
- Semiwegetarianizm – zdrowe nawyki żywieniowe i korzyści zdrowotne
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Fasola mung – odkryj zdrowotne właściwości i przepisy na dania
Fasola mung, znana również jako zielona fasola mung, to roślina strączkowa, która od wieków cieszy się popularnością w kuchni azjatyckiej. Pochodząca z …Fasola biała – zdrowotne właściwości i wartości odżywcze
Fasola biała, znana ze swoich licznych właściwości zdrowotnych, staje się coraz bardziej popularnym składnikiem zdrowej diety. Bogata w białko, błonnik oraz niezbędne …Śliwki – odkryj ich zdrowotne właściwości i wartości odżywcze
Śliwki, te soczyste i słodkie owoce, nie tylko kuszą swoim smakiem, ale także kryją w sobie bogactwo zdrowotnych właściwości. Zawierają cenne witaminy, …Leczenie cukrzycy pochodnymi biguanidu
Pochodne biguanidu stanowią drugą grupę skutecznie działających doustnych leków przeciwcukrzycowych. Od pochodnych sulfonylomocznika różnią się strukturą chemiczną, mechanizmem działania oraz zakresem wskazań. …Wyspiaki trzustki
W hormonalnie czynnych guzach trzustki wychodzących z komórek wysp mogą występować zaburzenia przemiany węglowodanów, wymagające różnicowania z cukrzycą idiopatyczną. Rozpoznanie hormonalnego charakteru …Melon – zdrowe właściwości, wartości odżywcze i dieta odchudzająca
Melon, owoc o soczystym miąższu i orzeźwiającym smaku, to nie tylko letni przysmak, ale także bogactwo witamin i minerałów. Pełen witaminy C, …Substancje resztkowe
Już bardzo dawno zauważono, że jarzyny wyraźnie poprawiają tolerancję węglowodanów przez chorych na cukrzycę i fakt ten był nawet powodem poszukiwania w …Dieta pescowegetariańska – zasady, korzyści i przykładowy jadłospis
Dieta pescowegetariańska zdobywa coraz większą popularność jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych diet mięsnych. Łączy w sobie zalety wegetarianizmu z dodatkiem ryb i …Leczenie cukrzycy
leczenie cukrzycy obejmuje; 1) przestrzeganie właściwej diety; 2) stosowanie leków przeciwcukrzycowych (insulina, doustne preparaty przeciwcukrzycowe); 3) wykorzystanie pracy mięśniowej w poprawie zaburzonej …Wykorzystanie lasera w leczeniu zębów
Stomatologia cały czas się rozwija. Lekarze dostają do dyspozycji kolejne, coraz nowocześniejsze narzędzia, które ułatwiają przeprowadzanie zabiegów i zwiększają ich skuteczność. W …Czerwona cebula: zdrowotne właściwości i wpływ na organizm
Czerwona cebula, choć często niedoceniana, może być prawdziwym skarbem na naszym talerzu. Nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również posiada szereg właściwości …
Najnowsze komentarze