Punktem wyjścia do produkcji insulin wysoko oczyszczonych (highly puriiiecl insulins] było stwierdzenie na początku lat siedemdziesiątych przez Schlichtktrulla, że nawet kilkakrotnie krystalizowana insulina handlowa zawiera domieszki, które można wykazać (i usunąć) stosując chromatografię kolumnową na sefadeksie G 50, Za pomocą tej techniki uzyskuje się rozdział insuliny krystalicznej na 3 frakcje, z których tylko frakcja c odpowiada insulinie chemicznie czystej (z niewielką zawartością arginyloinsuliny i dezamidoinsuliny), frakcja b (stanowiąca 2—5% białek zawartych w preparacie insuliny) zawiera proinsulinę, produkty jej przejścia w insulinę i dimery insuliny, zaś frakcja a (stanowiąca 1% białek) odpowiada nie zidentyfikowanym białkom wielkocząsteczkowym (o masie cząsteczkowej powyżej 12 000), pochodzącym prawdopodobnie z części gruczołowej trzustki. Główną zaletą insuliny wysoko oczyszczonej jest jej mała immunogenność. Oprócz tego rodzaju insuliny, otrzymanego po raz pierwszy w Instytucie Naukowym Novo, który badacze duńscy nazwali insuliną monokomponentną, w ciągu ostatniego dziesięciolecia na rynek zostały wprowadzone przez innych producentów preparaty insuliny dodatkowo oczyszczonej, z tym że stopień czystości niektórych z nich jest niższy. Preparaty te nazwano insuliną jednoszczytową (monopeak, MP, albo single peak, SP). Dostępne w Polsce insuliny monokompoentne firmy Novo zawierają mniej niż 1 ppm proinsuliny, zawartość w nich glukagonu i peptydów glukagonopodobnych nie przekracza 0,1 ppm, zaś ilość polipeptydu trzustkowego i wazoaktywnego peptydu jelitowego mieści się poniżej 0,01 ppm. Jednoszczytowe preparaty insuliny wytwarzają także firmy Hoechst i Organon. W Polsce preparaty takiej insuliny wyprodukowały Tarchomińskie Zakłady Farmaceutyczne Polfa pod nazwą insulin chromatograficznie oczyszczonych. Ze względu na ograniczoną dostępność i wysoką cenę preparaty wysoko oczyszczone nie są na razie stosowane powszechnie w leczeniu cukrzycy. Główne wskazanie do ich podania stanowią: 1) alergia insulinowa miejscowa i uogólniona; 2) insulinooporność; 3) lipoatrofia insulinowa; 4) konieczność okresowego stosowania insuliny u chorych nie wymagających stałego wstrzykiwania tego hormonu. Postuluje się także, aby insulinę wysoko oczyszczoną otrzymywały w okresie ciąży również te chore, które wymagają stałej insulinoterapii. Stosowanie insulin wysoko oczyszczonych w leczeniu cukrzycy rozpatruje się ponadto pod kątem ewentualnego szkodliwego wypływu dużego miana przeciwciał wiążących insulinę (i kompleksów immunologicznych), przyspieszającego i nasilającego rozwój późnych powikłań naczyniowych, takich jak nefropatia czy retinopatia. Chociaż ta hipoteza wymaga potwierdzenia w długoterminowych kontrolowanych badaniach klinicznych, przekonywające jest dążenie do stosowania insulin wysoko oczyszczonych u chorych na cukrzycę mających przed sobą długi okres przeżycia, w pierwszej kolejności u dzieci. Obecność zanieczyszczeń w konwencjonalnych preparatach może także wpływać na wyniki prac badawczych. Zawarty w nich polipeptyd trzustkowy, działający silnie immunogennie, sprawia, że u chorych leczonych insuliną z reguły stwierdza się w surowicy przeciwciała skierowane przeciw temu peptydowi.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Dieta ketogeniczna – zasady, zalety i przykładowy jadłospis
- Właściwości prozdrowotne propolisu – jak go stosować i jakie ma korzyści?
- Zupy odchudzające – dlaczego warto je wprowadzić do diety?
- Semiwegetarianizm – zdrowe nawyki żywieniowe i korzyści zdrowotne
- Dieta przy cerze naczynkowej: Jakie składniki wspierają zdrowie?
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Profilaktyka nadciśnienia: skuteczne metody zapobiegania zdrowiu
Profilaktyka nadciśnienia tętniczego to temat, który zyskuje na znaczeniu w obliczu rosnącej liczby osób dotkniętych tą chorobą. Czy wiesz, że regularne pomiary …Stosowanie pochodnych sulfonylomocznika
Rozpoczęcie leczenia cukrzycy pochodnymi sulfonylomocznika powinno być w zasadzie poprzedzone ustaleniem dobowego zapotrzebowania na insulinę i wykluczeniem przeciwwskazań do tego typu leczenia. …Farmakokinetyka insuliny
Wydzielona przez komórki B insulina dostaje się do krwi układu żyły wrotnej, w której jej zawartość na czczo jest przeciętnie dwa razy …Ataki głodu: Przyczyny, objawy i jak sobie z nimi radzić
Ataki głodu to zjawisko, które dotyka wielu z nas, niezależnie od wieku czy stylu życia. Czasem intensywna potrzeba jedzenia zdaje się pojawiać …Wyspiak wydzielający insulinę
W tym typie wyspiaków obok typowych stanów hipoglikemicznych może występować zmniejszenie tolerancji glukozy, wyrażające się dużymi wartościami glikemii po doustnym obciążeniu glukozą. …Inhibitory białkowe
Opisano występowanie w surowicy następujących białkowych inhibitorów: 1. W 1953 r. Bornstein i Park wykazali w surowicy zwierząt z cukrzycą alloksanową, a …Problemy leczenia cukrzycy u dzieci
Leczenie cukrzycy dziecięcej (podobnie jak i cukrzycy wieku młodzieńczego) cechują odrębności będące wynikiem tego, że ma ono na celu nie tylko doraźne …Właściwości zdrowotne pieczarek: Jak wpływają na organizm?
Pieczarki, te popularne grzyby, są nie tylko smacznym dodatkiem do naszych potraw, ale także skarbnicą cennych składników odżywczych. Zawierają do 95% wody, …Namiastki cukru i sztuczne środki słodzące
Namiastkami (surogatami) cukru nazywa się obdarzone słodkim smakiem substancje zbliżone do glukozy, które swego czasu zaliczano do „nieszkodliwych węglowodanów”. Obecnie w żywieniu …Kapusta czerwona – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
Kapusta czerwona, często niedoceniana w codziennym menu, to prawdziwa skarbnica zdrowia, która zasługuje na szczególną uwagę. Bogata w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, …Właściwości zdrowotne liścia miłorzębu japońskiego: co warto wiedzieć?
Liść miłorzębu, znany również jako Ginkgo biloba, to jeden z najstarszych gatunków drzew na naszej planecie, który przetrwał na Ziemi przez około …
Najnowsze komentarze