Rokowanie. Jest ono u chorych na cukrzycę gorsze aniżeli u pacjentów z prawidłową przemianą węglowodanów. Jest to widoczne w przebiegu zawału mięśnia sercowego. Śmiertelność przedszpitalna z powodu zawału jest u tych chorych taka sama jak u osób bez cukrzycy, jednak śmiertelność szpitalna jest większa. Ta ostatnia jest szczególnie duża w początkowym okresie leczenia szpitalnego; z przeprowadzonych w Warszawie badań wynika, że w ciągu pierwszych 28 dni pobytu w szpitalu śmiertelność z powodu zawału była u chorych na cukrzycę dwukrotnie większa aniżeli u odpowiednio dobranych chorych bez cukrzycy. Ta „nadwyżka” zgonów wśród osób z cukrzycą jest spowodowana przede wszystkim większą śmiertelnością z powodu takich powikłań zawału mięśnia sercowego, jak zaburzenia przewodzenia i zaburzenia rytmu. Gorsze rokowanie w zawale mięśnia sercowego u chorych na cukrzycę nie jest dotąd w pełni wyjaśnione i pod uwagę bierze się zarówno większą u nich częstość występowania gorzej na ogół rokującego zawału przedniego, jak i swoiste dla cukrzycy zmiany w sercu składające się na obraz kardiopatii cukrzycowej. W cukrzycy gorsze jest także rokowanie po przebyciu zawału. Szansa przeżycia 12 lat po pierwszym zawale mięśnia sercowego jest tu około 2 razy mniejsza aniżeli u osób bez cukrzycy. Zapobieganie. Chociaż zależność pomiędzy rozwojem choroby niedokrwiennej serca a stopniem zaburzeń metabolicznych w cukrzycy (glikemią) jest różnie oceniana, optymalne wyrównanie tych zaburzeń od początku choroby stanowi jeden z podstawowych warunków zapobiegania występowaniu zmian w naczyniach wieńcowych u chorych na cukrzycę. Istotne znaczenie ma ponadto eliminowanie wpływu innych czynników zagrożenia chorobą niedokrwienną serca, niezależnych od cukrzycy (otyłość, nadciśnienie, hipercholesterolemia, palenie tytoniu). Być może takie postępowanie zmniejszy dużą śmiertelność w przebiegu zawału mięśnia sercowego u chorych na cukrzycę. Można też oczekiwać, że bardzo dokładny nadzór metaboliczny i stosowanie z reguły insuliny przyczyni się do zmniejszenia liczby zgonów w przebiegu już rozwiniętego zawału u tych osób.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Okres przedoperacyjnyPrzed operacją mogą wyłonić się trudności związane z rozpoznaniem oraz z kwalifikacją i przygotowaniem chorego do zabiegu. W chorobach jamy brzusznej niektóre …
Cytryna – właściwości zdrowotne, zastosowanie i korzyści w diecieCytryna, znana nie tylko z charakterystycznego smaku, ale także z bogactwa składników odżywczych, jest jednym z najcenniejszych owoców w naszej diecie. Jej …
Zmiany wysp trzustkowych w cukrzycy typu 2W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, w typie 2 tej choroby zmiany w wyspach są niewielkie i mało swoiste. Większość zmian stwierdzanych …
Zmiany włośniczek w cukrzycyZmiany włośniczek są swoistym morfologicznym objawem cukrzycy. Wprawdzie podobne obrazy można spotkać w niektórych innych chorobach (np. w stanach zwiększonej lepkości krwi …
AminokwasyWiele aminokwasów powoduje zwiększenie wydzielania insuliny przez komórki B do krwi. Początkowo opisano to zjawisko po podaniu L-leucyny u dzieci z wrodzoną …
Dieta wysokotłuszczowa – dla kogo jest korzystna i jakie ma zalety?Dieta wysokotłuszczowa zdobywa coraz większą popularność, jednak nie każdy wie, dla kogo jest przeznaczona i jakie niesie ze sobą korzyści. Opierając się …
Biosynteza insulinyBiosynteza insuliny podlega kontroli genu insulinowego, mieszczącego się na krótszym ramieniu chromosomu 11. U człowieka liczy on z przylegającymi regionami 1789 par …
Ograniczenie spożycia soli – klucz do zdrowia serca i ciśnieniaOgraniczenie spożycia soli to temat, który zyskuje na znaczeniu w kontekście zdrowia publicznego. W Polsce przeciętne spożycie soli wynosi aż 13 g …
Dieta ketogeniczna a niedoczynność tarczycy – najważniejsze informacjeDieta ketogeniczna zdobywa coraz większą popularność na całym świecie, obiecując szybkie efekty w odchudzaniu i poprawę ogólnego samopoczucia. Jednak dla osób z …
Dieta bez mięsa i nabiału: korzyści, ryzyko i jadłospisDieta bez mięsa i nabiału zyskuje na popularności, przyciągając coraz więcej zwolenników, którzy pragną zmienić swoje nawyki żywieniowe. Opierając się na roślinnych …
Czerwona cebula: zdrowotne właściwości i wpływ na organizmCzerwona cebula, choć często niedoceniana, może być prawdziwym skarbem na naszym talerzu. Nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również posiada szereg właściwości …
Najnowsze komentarze