Ponieważ prawidłowy metabolizm matki ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży i dla urodzenia zdrowego dziecka, optymalne wyrównanie cukrzycy jest naczelnym zadaniem opieki nad kobietą ciężarną dotkniętą tą chorobą. Sama ciąża powinna być wynikiem świadomej decyzji. W celu określenia stanu metabolicznego i ustalenia programu leczenia najlepiej jest umieścić ciężarną w początkowym okresie ciąży w szpitalu na oddziale patologii ciąży. Zaleca się dietę o wartości energetycznej 145—170 kJ (35—40 kcal) na 1 kg należnej masy ciała z dostateczną ilością białka (2 g/kg należnej masy ciała), witamin i soli mineralnych. Z reguły stosuje się insulinę i to w dużych dawkach, tak aby glikemia w ciągu całej doby była zbliżona do prawidłowej. Niektórzy zalecają wręcz osiągnięcie całkowitej normoglikemii, tzn. wartości na czczo 3,3—5,0 mmol/1 (60—90 mg%) i po posiłku maksymalnie 6,6 mmol/1 (120 mg%); takie założenia kryją w sobie jednak niebezpieczeństwo hipoglikemii. Wstrzykuje się insuliny krótko działające — najlepiej wysoko oczyszczone — 3 razy, a czasem nawet 5 razy dziennie. Bardzo pomocne jest prowadzenie przez ciężarną samokontroli leczenia, której podstawą jest oznaczanie przez nią glikemii w domu (za pomocą „suchych testów” enzymatycznych ocenianych wizualnie lub w fotometrze odbiciowym) i dokonywanie małych korekt dawek insuliny. Kobiety ciężarne stanowią w populacji chorych na cukrzycę grupę osób o bardzo dużej motywacji do tego typu samokontroli i ta współpraca daje rzeczywiście wymierne rezultaty. Ponieważ w ciąży następuje ograniczenie wchłaniania zwrotnego glukozy w cewkach, cukier w moczu stwierdza się najczęściej także po zmniejszeniu glikemii do wyżej podanych wartości. Jednak badanie to jest przydatne, pozwala bowiem określić bilans węglowodanowy, a ponadto informuje o ewentualnie zwiększonej ketogenezie (acetonuria). W pierwszym okresie ciąży mogą czasem wystąpić uporczywe wymioty utrudniające normalne odżywianie się, a tym samym dawkowanie insuliny. Wówczas ciężarną należy także skierować do szpitala, w którym jako uzupełnienie posiłku głównego, lub też w jego zastępstwie, podaje się jej 3 razy po 500— 750 ml 5—10% roztworu glukozy w powolnym wlewie dożylnym, poprzedzonym wstrzyknięciem 1/2 uprzednio ustalonej dobowej dawki insuliny (krystalicznej lub maxirapid). Takie postępowanie utrzymuje się aż do czasu, gdy ciężarna może się normalnie odżywiać. Po opuszczeniu szpitala ciężarna powinna się poddawać kontroli lekarskiej co najmniej raz na 2 tygodnie. Jeżeli nie wystąpią jakieś powikłania, ponowne przyjęcie do szpitala, tym razem na oddział położniczy, następuje na kilka tygodni przed przewidzianym terminem porodu, najlepiej w 32—34 tygodniu ciąży. Od tego okresu należy codziennie kontrolować masę ciała, ciśnienie tętnicze, tętno płodu, glikemię (na czczo i po posiłkach), mocz (cukier, aceton, białko). Dwa razy w tygodniu oznacza się stężenie laktogenu łożyskowego w surowicy i dobowe wydalanie estriolu z moczem (lub stężenie estriolu w surowicy), zaś u ciężarnych zaliczanych do klasy R, F i RF wg podziału White badania te wykonuje się codziennie w ciągu ostatnich 2 tygodni przed porodem. W 36—37 tygodniu oznacza się wskaźnik ledytynowo-sfingomielinowy w płynie owodniowym i od tego czasu prowadzi się ciągłe monitorowanie ultrasonograficzne i kardiotokograficzne.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Beta-karoten: właściwości, źródła i dawkowanie dla zdrowia
Beta-karoten to niezwykły związek chemiczny, który odgrywa kluczową rolę w zachowaniu naszego zdrowia. Jako prowitamina A, znajduje się w wielu kolorowych owocach …Cebula perłowa – zdrowotne właściwości i jej zastosowanie w diecie
Cebula perłowa, znana ze swojego łagodnego smaku i wyjątkowego białego koloru, to nie tylko popularny składnik wielu potraw, ale także prawdziwe bogactwo …Nieprawidłowości u noworodków
Dzieci urodzone przez matki chore na cukrzycę są obciążone zwiększonym zagrożeniem śmiercią lub powikłaniami w okresie okołoporodowym. Sam poród może nastąpić wcześniej; …Katecholaminy
Spośród katecholamin biologicznie czynnych główny wpływ na metabolizm wywiera adrenalina. Jej fizjologiczna funkcja polega na szybkim uruchamianiu rezerw energetycznych organizmu i dostarczeniu …Dieta Dukana 7-dniowa – zasady, fazy i przykładowy jadłospis
Dieta Dukana, znana z wysokiej zawartości białka i czterech wyraźnych faz, zyskuje na popularności wśród osób pragnących szybko zredukować wagę. Jej restrykcyjny …Satsuma: zdrowotne właściwości, witaminy i sposób parzenia
Satsuma, ta soczysta odmiana mandarynki, nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także kryje w sobie prawdziwe skarby zdrowotne. Bogata w witaminę C, …Zmiany anatomopatologiczne w nerwach obwodowych w cukrzycy
W cukrzycy nie ma swoistych zmian morfologicznych w neuronach ośrodkowego układu nerwowego. Wysunięta przed laty koncepcja encefalopatii cukrzycowej, której podłożem miały być …Próba doustnego obciążenia glukozą
Wykonuje się ją, podając do spożycia glukozę jednorazowo w dawce 50 g (30 g na m2 powierzchni ciała lub 0,8 g na …Diety odchudzające w proszku – skład, zasady i korzyści dla zdrowia
Dieta w proszku zyskuje coraz większą popularność jako wygodna alternatywa dla tradycyjnych posiłków, przyciągając uwagę osób pragnących zredukować masę ciała. Ta nowoczesna …Rokowanie i zapobieganie śpiączki hipermolalnej
Rokowanie w śpiączce hipermolalnej jest gorsze niż w ketonowej. Śmiertelność w tym zespole jest przez różnych autorów podawana w bardzo szerokich granicach …Dieta jajeczna – jak jajka wspierają odchudzanie i zdrowie?
Jakie jajka na odchudzanie? Wprowadzenie do diety jajecznej Jajka, często nazywane superfood, zyskują coraz większą popularność wśród osób pragnących zredukować swoją masę …
Najnowsze komentarze