Może być nabyta lub dziedziczna. Niewielkie ilości pentoz (L-arabinoza, L-ksyluloza) pojawiają się w moczu po spożyciu dużej ilości owoców (pentosuria alimentaiis). W dystrofii mięśni może dojść, na skutek rozpadu nukleotydów, do przechodzenia do moczu śladowych ilości D-rybozy. W pentozurji samoistnej (pentosuria cssentialis), przekazywanej jako autosomalna cecha recesywna, a uwarunkowanej niedoborem NADP-zależnej reduktazy L-ksylulozowej (dehydrogenazy ksylitolowej), wskutek zahamowania przemiany ksylulozy w cyklu kwasu uronowego dochodzi do wydalania jej z moczem. Utrata dobowa tego cukru jest na ogół stała (1—4 g), zwiększa się jednak po spożyciu leków, które są wydalane w postaci glukuronidów. To zaburzenie metaboliczne nie wywołuje żadnych objawów klinicznych, może natomiast nastręczać trudności w różnicowaniu z cukrzycą, glikozurią nerkową i tymi me- lituriami, w których mocz daje dodatnią reakcję z odczynnikiem Nylandera czy Fehlinga (Benedicta). W celu rozpoznania pentozurii należy najpierw wykonać badanie moczu przy użyciu oksydazy glukozy, a następnie przeprowadzić próby Biała i Tollensa lub chromatograficznie zidentyfikować rodzaj cukru wydalanego z moczem. Obecnie możliwe jest też wykazanie w tym zespole niedoboru NADP-zależnej reduktazy L-ksylulozowej w krwinkach czerwonych.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Witamina H (biotyna) – właściwości, źródła i dawkowanieWitamina H, znana również jako biotyna czy witamina B7, odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, a mimo to często pozostaje w …
Litchi – właściwości zdrowotne i odżywcze owocu licziLiczi, znane również jako litchi, to owoc, który od wieków fascynuje swoim smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Pochodzący z Azji, ten soczysty delikates …- https://www.extraaudyt.pl/malopolska/audyt-energetyczny-chrzanow.php
Czym jest proteza modularna?Protezy są dla wielu pacjentów jedynym sposobem na odzyskanie satysfakcji i komfortu życia. Osoby, które mają wady wrodzone lub zostały poddane amputacji …
Wpływ hormonów pozatrzustkowychNa procesy metaboliczne kontrolowane przez insulinę wywierają wpływ różne hormony wytwarzane poza obszarem wysp trzustkowych. Mogą one działać pośrednio, hamując lub pobudzając …
W jakim celu stosuje się ozonoterapię?Ozonoterapia to zabieg medyczny, który zyskuje na popularności w ostatnich latach. Terapia ta wykorzystuje mieszankę gazów, składającą się z tlenu i ozonu, …
Figa – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie w diecieFiga, znana od wieków jako symbol obfitości i płodności, to owoc, który kryje w sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale także szereg …
Delikatna dieta odchudzająca – zasady i przykładowy jadłospisDelikatna dieta odchudzająca to nie tylko moda, ale przemyślany sposób na zdrową redukcję tkanki tłuszczowej, który zyskuje coraz większe uznanie wśród osób …
Zdrowe gotowanie: jak przygotować wartościowe i smaczne posiłkiZdrowe gotowanie to nie tylko trend, ale przede wszystkim styl życia, który przynosi korzyści zarówno naszemu ciału, jak i umysłowi. Zastosowanie świeżych, …
Zdrowe śniadanie przy Hashimoto – co jeść i czego unikać?Hashimoto to choroba, która wpływa na funkcjonowanie tarczycy i wymaga szczególnej uwagi w kwestii diety. Właściwe odżywianie może znacząco wpłynąć na samopoczucie …
Zielony groszek: właściwości, wartości odżywcze i zdrowe przepisyZielony groszek to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale także prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. W każdej 100-gramowej porcji tego …
Seler korzeniowy – zdrowotne właściwości i wartości odżywczeSeler korzeniowy, często niedoceniane warzywo, kryje w sobie prawdziwe skarby zdrowotne. Zawiera aż 86 niezwykle cennych składników, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, …
Najnowsze komentarze