Dawniej stan ten nazywano cukrzycą potencjalną lub (retrospektywnie) stanem przedcukrzycowym (piaediabetes). Rozpoznaje się ją u osób, u których test tolerancji glukozy daje wynik prawidłowy i które w przeszłości również nie miały odchyleń w poziomach glikemii, u których wszakże występuje zwiększone ryzyko wystąpienia bądź nieprawidłowej tolerancji glukozy, bądź jawnej cukrzycy. Ryzyko to kształtuje się odmiennie w odniesieniu do poszczególnych typów cukrzycy, co jest uwarunkowane ich odmienną etiologią. Ponieważ przemijająca i potencjalna nietolerancja glukozy oznaczają tylko stany zwiększonego, statystycznego zagrożenia wystąpieniem zaburzenia przemiany węglowodanów — po cukrzycę włącznie — u osób, które aktualnie (w chwili badania) nie wykazują pod tym względem nieprawidłowości (są zdrowe), nie można posługiwać się tymi pojęciami w ustalaniu indywidualnej diagnozy. Stwierdzenie zagrożenia uzasadnia jednak podjęcie odpowiednich działań zapobiegawczych. Ponadto pojęcia te są przydatne w klasyfikacji grup probantów w badaniach prospektywnych.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Inne choroby skóryDonoszono o częstym występowaniu w cukrzycy takich dermatoz, jak: liszaj płaski (lichen planus), liszaj twardzinowy i zanikowy (lichen sclerosus et atrophicus), łuszczyca …
Opuncja figowa – odkryj jej zdrowotne i kosmetyczne właściwościOpuncja figowa, znana również jako opuncja właściwa, to roślina, która zyskuje coraz większą popularność, zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Jej …
Dieta białkowa – zasady, skutki i przepisy na zdrowe posiłkiDieta białkowa zdobywa coraz większą popularność, zwłaszcza wśród osób pragnących szybko zredukować masę ciała. Jej kluczowym założeniem jest znaczne zwiększenie udziału białka …
Ziołolecznictwo – historia, właściwości i nowoczesne zastosowaniaZiołolecznictwo, będące jednym z najstarszych form leczenia, ma swoje korzenie w praktykach stosowanych przez nasze przodków, sięgających czasów babilońskich i asyryjskich. Dziś, …
Picie drożdży – właściwości, korzyści zdrowotne i przeciwwskazaniaPicie drożdży, choć może brzmieć nieco nietypowo, zyskuje coraz większą popularność jako naturalny sposób na poprawę zdrowia. Te małe organizmy nie tylko …
Promocja zdrowia w szkołach – cele i działania prozdrowotnePromocja zdrowia w szkołach staje się kluczowym elementem nowoczesnego systemu edukacji, kładąc nacisk na znaczenie zdrowego stylu życia w codziennym funkcjonowaniu uczniów. …
Pierwotny hiperaldosteronizmU około 50% chorych z tym zespołem stwierdza się łagodne zaburzenie przemiany węglowodanów: stężenie glukozy we krwi na czczo jest na ogół …
Dieta paleo – zasady, korzyści zdrowotne i przeciwwskazaniaDieta paleo, znana również jako dieta naszych przodków, zyskuje coraz większą popularność wśród osób pragnących poprawić swoje zdrowie i samopoczucie. W oparciu …
Jak jedzenie późnym wieczorem wpływa na zdrowie i sylwetkę?Jak jedzenie późnym wieczorem wpływa na organizm? Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego często czujesz się ciężko po nocnym podjadaniu? Spożywanie posiłków tuż …
Jony wapnioweZ przeprowadzonych w ostatnich latach badań wynika, że w procesie stymulacji wydzielania insuliny przez glukozę, podobnie zresztą jak i przez bodźce nieglukozowe, …
Proinsulina in vivoNajprostszym wytłumaczeniem silniejszego biologicznego działania proinsuliny in vivo aniżeli in vitro jest założenie, że jej część zostaje w organizmie przekształcona do insuliny. …
Najnowsze komentarze