Wykonuje się ją, podając do spożycia glukozę jednorazowo w dawce 50 g (30 g na m2 powierzchni ciała lub 0,8 g na kg masy ciała) lub dwukrotnie w tej samej dawce w odstępie 90 min (próba Stauba-Traugotta). W Stanach Zjednoczonych A.P. powszechnie stosowano do niedawna doustne obciążenie 100 g glukozy. Całą porcję cukru rozpuszcza się w około 300 ml wody (najlepiej z dodatkiem soku cytrynowego) i poleca wypić w ciągu 5 min. Próbki krwi do analizy pobiera się na czczo oraz w odstępach co 30 lub 60 min przez okres 2—3 h. Kryteria oceny wyników tych prób są różne i zależą od wielkości dawki podawanej glukozy, pobierania do badania krwi żylnej lub włośniczkowej, metody oznaczania cukru (glukozy) we krwi, a także arbitralnej decyzji autorów. W 1979 r. Komitet Ekspertów ds. Cukrzycy WHO opracował w związku z nową klasyfikacją cukrzycy także nowe zasady wykonania i interpretacji wyniku doustnego testu tolerancji glukozy. Zalecono doustne podawanie 75 mg glukozy (dzieciom 1,75 g na kg masy ciała, do maksymalnej dawki 75 g) oraz ustalono granicę górną, powyżej której należy rozpoznać cukrzycę, granicę dolną, poniżej której mieszczą się wartości prawidłowe, oraz strefę pośrednią, odpowiadającą tzw. nieprawidłowej tolerancji glukozy (p. tab. 45). We krwi włośniczkowej, której pobranie jest najmniej kłopotliwe, górną granicę wyznaczają wartości glikemii: 6,7 mmol/1 (120 mg%) na czczo i 11,1 mmol/1 (200 mg%) w 2 h po spożyciu glukozy, zaś granicę dolną: na czczo również glikemia 6,7 mmol/1 (120 mg%), a w 2 h po spożyciu glukozy glikemia 7,8 mmol/ /I (140 mg%), Przy wartościach glikemii przekraczających wyżej przytoczone górne granice z reguły występują dolegliwości i objawy kliniczne cukrzycy. W razie ich nieobecności dla rozpoznania choroby niezbędne jest stwierdzenie jeszcze co najmniej jednej podwyższonej wartości glikemii, np. powyżej 11,1 mmol/1 (200 mg%) w 1 h testu lub powtórzenie badania i stwierdzenie takich samych wyników jak w pierwszej próbie. Ustalenie wysokiego poziomu wartości glikemii, powyżej którego można rozpoznać cukrzycę, pozwoliło przyjąć jednolite kryteria oceny tego testu dla wszystkich grup wieku. Stopniowy wzrost górnej granicy glikemii w 2 h po spożyciu testowej dawki glukozy, który stwierdza się u zdrowych ludzi w miarę starzenia się, nie osiąga wartości 11,1 mmol/1 (200 mg%). Propozycja jednolitych zasad wykonania i interpretacji doustnego testu tolerancji glukozy, oparta na dotychczasowych badaniach epidemiologicznych i mająca na celu stworzenie możliwości porównania wyników uzyskiwanych w różnych populacjach, jest również do pewnego stopnia arbitralna i możliwe, że w miarę postępu badań ulegnie rewizji. Zasadnicze zastrzeżenie w tym, jak i w innych doustnych testach obciążenia glukozą budzi fakt, że podawana dawka glukozy jest bardzo duża i niefizjologiczna. Dowodzą tego m.in. obserwacje wskazujące, że w miarę zwiększania się ilości glukozy podawanej doustnie nasila się bardzo wyraźnie wydzielanie proinsuliny. Podejmowano próby podania takiej samej dawki węglowodanów w postaci posiłku (śniadania), jednak znajdują one zastosowanie raczej w testach przesiewu, a nie w ostatecznej diagnostyce stopnia zaburzenia tolerancji glukozy. Jedną z tego przyczyn jest znacznie mniejszy wówczas zakres zmian glikemii: w 2 h po spożyciu posiłku zawierającego 75 g węglowodanów jest ona przeciętnie o 1,1 mmol/1 (20 mg%) mniejsza aniżeli po spożyciu tej samej dawki czystej glukozy. Próby doustnego obciążenia glukozą nie należy wykonywać, jeżeli rozpoznanie cukrzycy jest oczywiste i można je ustalić na podstawie pojedynczych oznaczeń glikemii (powyżej 6,7 mmol/1 = 120 mg% na czczo i 11,1 mmol/1 = 200 mg% w 2 h po spożyciu obfitego śniadania; krew włośniczkowa) oraz obecności cukromoczu. Jest ona przeważnie zbędna w cukrzycy typu 1, a przeciwwskazana w postaciach tego typu choroby przebiegających ze znaczną hi- perglikemią, cukromoczem i ketonurią. Ponadto nie powinno się jej wykonywać u osób z ostrymi chorobami przewodu pokarmowego, po resekcji żołądka i dłuższych odcinków jelita cienkiego, w znacznym niedożywieniu, w ciężkim stanie ogólnym.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
- Jak schudnąć 5 kg w 5 dni? Przewodnik po diecie i jadłospisie
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Aminokwasy
Wiele aminokwasów powoduje zwiększenie wydzielania insuliny przez komórki B do krwi. Początkowo opisano to zjawisko po podaniu L-leucyny u dzieci z wrodzoną …Opuncja figowa – odkryj jej zdrowotne i kosmetyczne właściwości
Opuncja figowa, znana również jako opuncja właściwa, to roślina, która zyskuje coraz większą popularność, zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Jej …Którą metodę wybielania zębów wybrać?
Wybielanie zębów to zabieg, który powinien być wykonywany tylko przez profesjonalistów. Domowe metody czy jakiekolwiek samodzielne próby mogą być szkodliwe dla szkliwa …Nabiał niskotłuszczowy – zdrowa alternatywa, czy pułapka?
Nabiał niskotłuszczowy zyskuje na popularności jako alternatywa dla tradycyjnych, pełnotłustych produktów mlecznych, a jego wybór często wiąże się z chęcią dbania o …Rodzaje podgrzewaczy do dań -podgrzewacz do talerzy i do potraw
Podgrzewacze do dań do świetne akcesoria kuchenne, które sprawdzą się w każdym domu. Dzięki nim możemy cieszyć się nieustanną, wysoką temperaturą serwowanych …Kwas jabłkowy: właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
Kwas jabłkowy, często pomijany w codziennych rozmowach o zdrowiu i urodzie, to organiczny związek chemiczny, który ma wiele do zaoferowania. Naturalnie występujący …Olej z pestek moreli czy olej słonecznikowy. Który wybrać?
Do własnej kuchni można kupić różnego rodzaju produkty. Zwykle ludzie przykładają do tego dość wielką wagę, ponieważ to co jemy ma wpływ …Kryteria skuteczności leczenia i samokontrola
Dotąd nie ma jednolitego poglądu, jakie warunki muszą być spełnione, aby uznać leczenie cukrzycy dziecięcej za prawidłowe. Obok zwolenników kryteriów rygorystycznych (wskaźników …Właściwości kiwi – zdrowotne korzyści i wartości odżywcze owocu
Kiwi, znane ze swojego intensywnego smaku i charakterystycznego wyglądu, to owoc, który nie tylko zachwyca podniebienie, ale również dostarcza wielu korzyści zdrowotnych. …Dieta Dukana – zasady, fazy i efekty odchudzania
Dieta Dukana zdobyła popularność jako sposób na szybką i efektywną utratę wagi, przyciągając uwagę wielu osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Opiera się …Promocja zdrowia: cele, działania i wpływ na jakość życia
Promocja zdrowia to nie tylko chwytliwy termin – to istotny proces, który pozwala ludziom na przejęcie kontroli nad własnym zdrowiem. Współczesne społeczeństwo …
Najnowsze komentarze