Struktura przestrzenna insuliny jest determinowana przez dodatkowe wiązania wodorowe oraz wiązania jonowe i zmienne oddziaływanie hydrofobowe łańcuchów bocznych. Mieszczące się wewnątrz jej cząsteczki reszty aminokwasowe przyczyniają się głównie do wzmocnienia tej struktury, natomiast o działaniu biologicznym hormonu decyduje grupa aminokwasów mieszcząca się na powierzchni i reagująca z receptorem insulinowym. Brak 3 aminokwasów na początku i 3 na końcu łańcucha B przy zachowanym łańcuchu A nie wpływa w istotny sposób na aktywność biologiczną insuliny. W przemyśle wykorzystano to zjawisko usuwając alaninę z pozycji 30 łańcucha B insuliny wieprzowej. Uzyskana w ten sposób wieprzowa insulina dealaninowa różni się od ludzkiej tylko brakiem jednego aminokwasu i do niedawna była stosowana w leczeniu chorych na cukrzycę uczulonych na insuliny handlowe. Znacznie większe następstwa pociąga zmiana składu łańcucha A. Usunięcie zarówno pierwszego (glicyna), jak i ostatniego (asparagina) aminokwasu powoduje wybitne zmniejszenie aktywności biologicznej insuliny. Zastosowanie analizy promieni X przepuszczonych przez kryształy insuliny do poznania struktury przestrzennej cząsteczki tego hormonu pozwoliło ustalić, że aktywny biologicznie fragment powierzchni tej cząsteczki obejmuje aminokwasy 1, 5, 19 i 21 łańcucha A oraz aminokwasy 12, 16, 24—26 łańcucha B. Przypuszcza się, że bezpośrednio z receptorem reagują hydrofobowe aminokwasy łańcucha B, mieszczące się w środku tego obszaru, zaś przylegające ściśle do tej strefy aminokwasy łańcucha A warunkują tę interakcję. Zmiany i modyfikacje całego tego obszaru pociągają za sobą duże osłabienie lub wręcz zniesienie aktywności biologicznej insuliny. Bardzo słabe działanie biologiczne proinsuliny in vitro jest prawdopodobnie wynikiem zasłonięcia tego obszaru przez peptyd C.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Główne składniki pokarmoweIlość białka w diecie jest proporcjonalna do jej wartości energetycznej. Na ogół wystarcza zalecenie spożycia 1,0 g białka na kg masy należnej, …
- Zmiany wysp trzustkowych w cukrzycy typu 2W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, w typie 2 tej choroby zmiany w wyspach są niewielkie i mało swoiste. Większość zmian stwierdzanych …
Sport – samo dobro
Korzyści z aktywności fizycznej jest wiele i warto o tym pamiętać. Ludzie nauczyli się lekceważyć jak ważna to część naszego życia, a …- Czynność narządu wyspowego w cukrzycyW cukrzycy stwierdza się wyraźne zmiany ilościowe i zaburzenia czynności wszystkich rodzajów komórek wysp trzustkowych. Zachodzi przy tym wyraźna różnica pomiędzy cukrzycą …
- Kontrola cukrzycy w czasie operacjiBezpośrednie niebezpieczeństwo zabiegu chirurgicznego u chorego z cukrzycą sprowadza się z jednej strony do wystąpienia stanu niedocukrzenia krwi, z drugiej zaś do …
- Obraz kliniczny i rozpoznaniePonad połowa chorych przyjmowanych do szpitala z powodu śpiączki hipermolalnej jest nieprzytomna, u pozostałych stwierdza się; mniej nasilone zaburzenia świadomości, nieraz też …
- Hamowanie wchłaniania jelitowego glukozy, aminokwasówHamowanie wchłaniania jelitowego glukozy, aminokwasów, a prawdopodobnie i innych składników pożywienia. Zjawisko to wykazano in vitio oraz in vivo (także w odniesieniu …
- Uwagi dotyczące metody Jakuba WęgierkiDyskusja na temat, czy chorym na cukrzycę należy zabraniać spożywania cukru, czy też — odwrotnie — powinno im się to polecać, rozpoczęła …
- Dynamika zmian stężenia insuliny we krwi u ludziW żywym organizmie komórki B podlegają zmiennym wpływom naturalnej regulacji metabolicznej, hormonalnej i nerwowej, co znajduje wyraz w ciągłych zmianach stężenia tego …
- Zakażenia w cukrzycyW przeszłości zakażenia były częstym powikłaniem cukrzycy i niejednokrotnie w dużym stopniu przyczyniały się do niekorzystnego w niej rokowania. Od czasu odkrycia …
Jakie garnki wybrać? Garnki berghoff cena
Na rynku istnieje wiele producentów i dystrybutorów naczyń kuchennych. Różnią się one materiałem, z którego są wykonywane, kształtem, wielkością oraz trwałością i …
Najnowsze komentarze