Struktura przestrzenna insuliny jest determinowana przez dodatkowe wiązania wodorowe oraz wiązania jonowe i zmienne oddziaływanie hydrofobowe łańcuchów bocznych. Mieszczące się wewnątrz jej cząsteczki reszty aminokwasowe przyczyniają się głównie do wzmocnienia tej struktury, natomiast o działaniu biologicznym hormonu decyduje grupa aminokwasów mieszcząca się na powierzchni i reagująca z receptorem insulinowym. Brak 3 aminokwasów na początku i 3 na końcu łańcucha B przy zachowanym łańcuchu A nie wpływa w istotny sposób na aktywność biologiczną insuliny. W przemyśle wykorzystano to zjawisko usuwając alaninę z pozycji 30 łańcucha B insuliny wieprzowej. Uzyskana w ten sposób wieprzowa insulina dealaninowa różni się od ludzkiej tylko brakiem jednego aminokwasu i do niedawna była stosowana w leczeniu chorych na cukrzycę uczulonych na insuliny handlowe. Znacznie większe następstwa pociąga zmiana składu łańcucha A. Usunięcie zarówno pierwszego (glicyna), jak i ostatniego (asparagina) aminokwasu powoduje wybitne zmniejszenie aktywności biologicznej insuliny. Zastosowanie analizy promieni X przepuszczonych przez kryształy insuliny do poznania struktury przestrzennej cząsteczki tego hormonu pozwoliło ustalić, że aktywny biologicznie fragment powierzchni tej cząsteczki obejmuje aminokwasy 1, 5, 19 i 21 łańcucha A oraz aminokwasy 12, 16, 24—26 łańcucha B. Przypuszcza się, że bezpośrednio z receptorem reagują hydrofobowe aminokwasy łańcucha B, mieszczące się w środku tego obszaru, zaś przylegające ściśle do tej strefy aminokwasy łańcucha A warunkują tę interakcję. Zmiany i modyfikacje całego tego obszaru pociągają za sobą duże osłabienie lub wręcz zniesienie aktywności biologicznej insuliny. Bardzo słabe działanie biologiczne proinsuliny in vitro jest prawdopodobnie wynikiem zasłonięcia tego obszaru przez peptyd C.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Dieta pudełkowa odchudzająca – skuteczna metoda na zdrową redukcję wagi
- Nabiał niskotłuszczowy – zdrowa alternatywa, czy pułapka?
- Witamina H (biotyna) – właściwości, źródła i dawkowanie
- Podstawowe zasady zdrowego odchudzania: klucze do sukcesu
- Czosnek czerwony – właściwości, działanie i zastosowanie zdrowotne
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Mechanizm działania somatostatyny
receptorami błonowymi komórek wrażliwych na jej wpływ. W wyniku tej interakcji zmniejsza się w tych komórkach stężenie cAMP, jednak jej główne działanie …Rozpoznanie różnicowe i leczenie retinopatii cukrzycowej
Trzy rodzaje zmian w oczach są głównymi przyczynami upośledzenia widzenia i ślepoty u chorych na cukrzycę: retinopatia cukrzycowa, wtórna jaskra w przebiegu …Nadwrażliwość typu humoralnego
Jest ona wywołana obecnością w surowicy w stężeniach ponadprogowych przeciwciał przeciwinsulinowych, wytwarzanych przez plazmocyty powstałe w wyniku proliferacji — stymulowanej przez insulinę …Brokuły – wartości odżywcze i zdrowotne właściwości tej rośliny
Brokuły, często niedoceniane w polskich kuchniach, to prawdziwe superfood, które zasługuje na szczególną uwagę. Bogate w składniki odżywcze, te zielone warzywa są …Galaktozuria
Próg nerkowy dla galaktozy wynosi 0,5—1,0 mmol/1 (10— 20 mg%) i przekroczenie tej wartości z następczą galaktozurią zdarza się rzadko u dzieci …Interakcja z innymi lekami
Najczęściej występuje i ma największe znaczenie interakcja pochodnych sulfonylomocznika z lekami, które nasilają i przedłużają ich działanie hipoglikemizujące. Mechanizm tej interakcji jest …Wpływ insuliny na przemianę węglowodanów
W zakresie przemiany węglowodanów insulina działa następująco: 1. Nasila ona transport glukozy i monosacharydów o analogicznym układzie przestrzennym przy węglach C1—C3 (D-galaktoza, …Właściwości limonki – klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia
Limonka, mały zielony owoc cytrusowy, to nie tylko popularny składnik napojów i potraw, ale również prawdziwa skarbnica zdrowotnych właściwości. Zawiera mnóstwo witamin, …Kakao w diecie odchudzającej – jakie ma właściwości zdrowotne?
Kakao, często kojarzone z przyjemnością i smakiem, skrywa w sobie znacznie więcej niż tylko walory smakowe. To prawdziwy skarb natury, który może …Cynamon na odchudzanie – jak go stosować, by schudnąć?
Cynamon, znany przede wszystkim jako aromatyczna przyprawa, ma znacznie więcej do zaoferowania niż tylko smak w naszych potrawach. Badania sugerują, że regularne …Substancje resztkowe
Już bardzo dawno zauważono, że jarzyny wyraźnie poprawiają tolerancję węglowodanów przez chorych na cukrzycę i fakt ten był nawet powodem poszukiwania w …
Najnowsze komentarze