Przemiana fosfolipidów w komórkach B. W ostatnich latach ustalono, że aktywacji komórek B wysp trzustkowych towarzyszy nasilenie przemiany fosfolipidów, szczególnie w cyklu fosfatydyloinozytolu. Zjawisko to występuje w przypadku stymulowania wydzielania insuliny glukozą i tolbutamidem, natomiast jest ono wyraźnie mniej intensywne w razie pobudzenia tych komórek aminokwasami. Prawdopodobnie istotne znaczenie dla przyspieszenia obrotów w cyklu fosfatydyloinozytolu ma zwiększona wskutek utleniania glukozy podaż zredukowanych dinukleotydów nikotynamidoadeninowych (NADH, NADPH). Hydrolizie fosfatydyloinozytolu towarzyszy zwiększenie napływu wolnych jonów wapniowych do cytozolu komórek B, z drugiej strony ustalono, że niektóre etapy przemiany w tym cyklu wymagają obecności owych jonów. W rachubą wchodzą także inne wpływy przemiany fosfatydyloinozytolu na wydzielanie insuliny. Egzocytozie ziarnistości zawierających insulinę sprzyja zarówno rozluźnienie struktury błony komórkowej spowodowane rozpadem fosfolipidów, jak i aktywacja przez diacyloglicerol swoistej kinazy białkowej stymulowanej przez jony wapniowe, a zależnej od fosfolipidów (Ca2+ -activated, phospholipid-dependent protein kinase PK-C), katalizującej fosforylacją białek wchodzących w skład otoczki ziarnistości komórek B. Ponadto metabolit cyklu fosfotydyloinozytolu — fosfatydan — aktywując lipazą A2 powoduje oddawanie przez fosfolipidy komórkowe kwasu arachidonowego, będącego prekursorem prostaglandyn, oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, stanowiących substrat energetyczny komórek B. Znaczna część tlenu pobierana przez te komórki jest właśnie wykorzystywana do utlenienia kwasów tłuszczowych, i to także wówczas, gdy stężenie glukozy w płynie otaczającym te komórki mieści się w granicach fizjologicznych. Należy oczekiwać, że dalsze badania wyjaśnią szczegółowo te i inne wpływy przemian fosfolipidów (np. wpływ metylacji fosfolipidów na czynność receptorów komórkowych) w komórkach B wysp trzustkowych oraz udział tych przemian w procesie biosyntezy i wydzielania insuliny.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Przekształcenie proinsulinyProinsulina ulega przekształceniu przez odłączenie peptydu C i aminokwasów, stanowiących dwupeptydowe połączenie łańcucha C z łańcuchami A i B, w wyniku kolejnego …
Dlaczego pijemy? Standardowe mechanizmy uzależnienia od alkoholu
Alkohol to substancja psychoaktywna, czyli wpływająca w sposób bezpośredni na funkcjonowanie ludzkiego mózgu, wywołując efekty takie, jak: zmiany postrzegania, świadomości i nastroju. …- Cukrzyca a ciążaDzięki wprowadzeniu insuliny do leczenia cukrzycy młode dziewczęta dotknięte tą chorobą mogą osiągać dojrzałość płciową, a młode kobiety zachodzić w ciążę i …
- Cukrzyca insulinozależna (typu 1)Etiologię tej postaci cukrzycy pojawia się ona najczęściej w dzieciństwie i wieku dojrzewania, znacznie rzadziej w późniejszym okresie życia. Masa ciała chorych …
- Inne przekaźnikiWymienia się tu jony wapniowe i nadtlenek wodoru. Zwiększenie stężenia jonów wapniowych w mitochondriach daje podobne efekty jak wpływ insuliny na utlenianie …
Co może przynieść zatrucie alkoholem? Przedawkowanie alkoholu objawy
Podobno wszystko może być lekarstwem i trucizną. Alkohol pity w dużych ilościach staje się bardzo niebezpieczny dla osoby spożywającej go. Dlatego mówi …- Rozpoznanie różnicoweNa ogół rozpoznanie ketonowej śpiączki cukrzycowej nie jest trudne i można je wstępnie ustalić u osoby ze znaną cukrzycą na podstawie całokształtu …
Dlaczego warto jeść pizzę? Pizzeria nocna Kraków
Pizza to jedna z najbardziej popularnych potraw na całym świecie. Choć głównie kojarzymy ją z Włochami – i bez wątpienia to tam …- „Trzecia śpiączka" WęgierkiW 1956 r. Jakub Węgierko opisał występowanie u chorych na cukrzycę śpiączki, która nie odpowiadała żadnemu ze znanych w owym czasie stanów …
- FruktozurieSą to stany cechujące się pojawieniem się fruktozy w moczu. Wchłania się ona wolniej w jelicie cienkim aniżeli glukoza, natomiast ulega szybszym …
- Terenowa poradnia cukrzycowaJest ona zwykle częścią wielospecjalistycznego ambulatoryjnego ośrodka służby zdrowia, przeznaczonego dla większej liczby mieszkańców (województwa, dużego miasta). Dostateczna sieć tych poradni decyduje …
Najnowsze komentarze