Próba Himswortha w swoim klasycznym wykonaniu obejmuje 2 kolejne testy: w pierwszym badany otrzymuje doustnie 30 g glukozy na 1 m2 powierzchni ciała, w drugim taką samą dawkę glukozy doustnie oraz 5 j.m. insuliny krótko działającej na 1 m2 powierzchni ciała dożylnie. Glikemię oznacza się co 10 min przez 60 min. Planimetrycznie oblicza się wielkość powierzchni zakreślonej przez krzywe glikemiczne podczas kolejnych testów i z porównania powierzchni I (działanie insuliny) i powierzchni G (działanie glukozy) oblicza się wskaźnik wrażliwości na insulinę (I/G). Prawidłowo wynosi on około 1,0, w cukrzycy typu 1 i innych chorobach cechujących się zwiększoną wrażliwością na ten hormon osiąga wartości wyższe, w cukrzycy typu 2 i chorobach o zmniejszonej wrażliwości — niższe. W próbie Engel-Scotta badanemu wstrzykuje się dożylnie 0,1 j.m. insuliny krótko działającej na kg masy ciała, a po 30 min podaje się do spożycia 0,8 g glukozy na kg masy ciała. U ludzi zdrowych po zmniejszeniu się glikemii w 30 min następuje jej wzrost powyżej wartości wyjściowej, spowodowany zarówno działaniem mechanizmu regulacyjnego, jak i spożyciem glukozy. W przypadku nadwrażliwości na insulinę krzywa glikemiczna pozostaje przez cały czas poniżej wartości wyjściowej. Ta próba jest szczególnie przydatna w badaniach diagnostycznych w stanach niedoczynności części gruczołowej przysadki i kory nadnerczy, gdyż zmniejsza ryzyko hipoglikemii. Dokładną ocenę wrażliwości na insulinę uzyskuje się także przez podwójne dożylne obciążenie glukozą w dawce 0,33 g tego cukru na kg masy ciała, w którym równocześnie z drugą dawką glukozy wstrzykuje się dożylnie insulinę krótko działającą w dawce 0,3 j. na kg masy ciała. Przyrost współczynnika przyswajania glukozy K (A K) jest wykładnikiem działania insuliny egzogennej.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
- Feijoa – zdrowy owoc pełen wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych
- Cukinia – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
- Zdrowe śniadanie przy Hashimoto – co jeść i czego unikać?
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Owoce w diecie przy Hashimoto – które wybierać i dlaczego?
Dieta osób z Hashimoto wymaga szczególnej uwagi, zwłaszcza w kontekście wyboru odpowiednich produktów spożywczych. Owoce, pełne witamin i przeciwutleniaczy, mogą odegrać kluczową …Stosowanie pochodnych biguanidu
Leczenie pochodnymi biguanidu rozpoczyna się od dawek małych, stopniowo zwiększając je aż do osiągnięcia dawki terapeutycznej lub do wystąpienia objawów nietolerancji. Efekt …Graviola – superfood z tropików, właściwości i zastosowanie zdrowotne
Graviola, znana również jako flaszowiec miękkociernisty, to fascynujący owoc tropikalny, który skrywa w sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale również szereg korzyści …Awokado w diecie odchudzającej – zdrowe tłuszcze i korzyści
Awokado, znane jako superfood, zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również liczne korzyści zdrowotne, które …Rosyjska dieta odchudzająca – zasady, efekty i program żywieniowy
Rosyjska dieta odchudzająca zyskuje na popularności jako efektywny sposób na zredukowanie wagi i poprawę ogólnego stanu zdrowia. Opracowana przez specjalistę w dziedzinie …Zyski i straty z picia alkoholu. Pić czy nie pić? – wpływ alkoholu na organizm człowieka
Żyjemy szybko, w nieustannym stresie. Często nie radzimy sobie z codziennymi sytuacjami w pracy, przerastają nas problemy w domu. Szukamy wtedy ratunku, …Daktyle w diecie odchudzającej – wartości odżywcze i zdrowotne właściwości
Daktyle, znane z egzotycznego smaku i naturalnej słodyczy, stają się coraz bardziej popularnym składnikiem w dietach odchudzających. Zawierają szereg cennych składników odżywczych, …Komórki A
Komórki A występują zawsze w wyspach trzustkowych u człowieka i większości zwierząt. Ich liczba jest mniejsza w wyspach mieszczących się w głowie …Drastyczne diety – jakie są skutki i jak schudnąć bezpiecznie?
Drastyczne diety zyskują na popularności, obiecując szybkie efekty w odchudzaniu, ale czy rzeczywiście są skuteczne i bezpieczne? Często słyszymy o przypadkach, gdy …Zielony groszek: właściwości, wartości odżywcze i zdrowe przepisy
Zielony groszek to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale także prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. W każdej 100-gramowej porcji tego …Frutarianizm – zdrowe odżywianie czy ryzykowna dieta?
Frutarianizm, skrajnie restrykcyjna forma diety wegańskiej, przyciąga coraz większą uwagę, ale także budzi wiele kontrowersji. Opierając się głównie na spożywaniu surowych owoców, …
Najnowsze komentarze