Ilość białka w diecie jest proporcjonalna do jej wartości energetycznej. Na ogół wystarcza zalecenie spożycia 1,0 g białka na kg masy należnej, natomiast dzieci, rekonwalescenci, kobiety w ciąży i pracownicy fizyczni powinni spożywać go więcej — do 2 g na kg masy należnej ciała. W niewydolności nerek, która towarzyszy schyłkowemu okresowi nefropatii cukrzycowej, zawartość białka ogranicza się do 0,5 g na kg masy należnej ciała. Połowę białka powinny stanowić produkty pochodzenia zwierzęcego (aminokwasy egzogenne), jak mięso, ryby, mleko, ser, jaja. Ponieważ produkty białkowe zawierają często dość dużo tłuszczu, należy zalecać te, w których zawartość tłuszczu jest mała. Tendencja do ograniczania spożycia tłuszczu w cukrzycy jest wynikiem znajomości przemiany lipidów i zaburzania przez nią metabolizmu węglowodanów, jak również empirycznych obserwacji dowodzących gorszego wykorzystania węglowodanów (zmniejszenie bilansu węglowodanowego) przez chorych na cukrzycę przestrzegających diety bogatotłuszczowej, Ograniczenie spożycia tłuszczów jest ponadto uzasadnione ich potencjalnym wpływem na rozwój miażdżycy, szczególnie groźnym dla chorych na cukrzycę, u których choroba podstawowa zwiększa możliwość wystąpienia zmian naczyniowych (angiopathia diabetica). Z tych względów zaleca się spożywanie olejów (nienasycone kwasy tłuszczowe) i ogranicza spożycie cholesterolu do mniej niż 300 mg/d. Przeciętna zawartość tłuszczu w dietach małoenergetycznych wynosi 30—50 g, w dietach o większej wartości energetycznej — do 70 g; 1/2 dziennej racji powinny stanowić oleje. Pokarmy węglowodanowe dzieli się na: 1) cukry proste, jak cukier buraczany, miód, dżemy, ciastka, cukierki, czekolada, oraz 2) produkty zawierające węglowodany złożone, tzn. skrobię, jak przetwory zbożowe, ziemniaki, ryż. W diecie chorego na cukrzycę węglowodany powinny pokrywać połowę lub nieco więcej ogólnego zapotrzebowania energetycznego; w zasadzie są to tylko węglowodany złożone. W zależności od wartości energetycznej diety ich ilość wynosi od 200 do 400 g, najczęściej jednak (w dietach zalecanych osobom otyłym) mieści się przy dolnej granicy wyżej podanego zakresu. Cukry proste albo się całkowicie skreśla z jadłospisu, albo też znacznie ogranicza ich spożycie. Są one głównie nośnikami energii (mała objętość) oraz powodują wzrost glikemii i cukromoczu. To ostatnie zjawisko występuje szczególnie wyraźnie w cukrzycy typu 2, w której zachowana jest endogenna sekrecja insuliny. Wydzielanie tego hormonu jest jednak opóźnione, często też zmniejszone, w związku z czym wchłanianie jelitowe glukozy szybko uwalnianej ze .spożytych disacharydów wyprzedza wyrzut insuliny; ta nie wykorzystana w wątrobie przechodzi do obszaru pozawątrobowego (hiperglikemia), skąd zostaje wydalona do moczu. Po spożyciu węglowodanów złożonych, które wchłaniają się znacznie wolniej w przewodzie pokarmowym, przyrost glikemii jest znacznie mniejszy. W cukrzycy leczonej insuliną można w ograniczonym stopniu dostosować rodzaj preparatu insuliny oraz porę jej wstrzykiwania do spożycia i szybkości absorpcji jelitowej niewielkiej ilości cukru, która nie powinna jednak przekraczać 6 łyżeczek do herbaty (30 g) dziennie. W dietach niskoenergetycznych, przeznaczonych dla otyłych chorych z cukrzycą typu 2, nie należy przekraczać 3 łyżeczek do herbaty cukru dziennie (15 g), aczkolwiek w tych przypadkach najlepiej jest przekonać pacjenta, by całkowicie zrezygnował z konsumpcji cukrów prostych.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Maliny – odkryj zdrowotne korzyści i właściwości tych owoców
- Pokrzywa zwyczajna – właściwości zdrowotne i zastosowania w medycynie
- Dieta na trądzik: jak żywienie wpływa na zdrowie cery?
- Zdrowotne i odżywcze właściwości jabłek – poznaj ich korzyści
- Witamina A – kluczowe informacje o funkcjach, źródłach i zdrowiu
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Nieprawidłowości u noworodków
Dzieci urodzone przez matki chore na cukrzycę są obciążone zwiększonym zagrożeniem śmiercią lub powikłaniami w okresie okołoporodowym. Sam poród może nastąpić wcześniej; …Pizza włoska: czym kierować się przy zamówieniu? Pizza włoska Warszawa 24h
Miłośnicy pizzy są zgodni w jednym: znaleźć dobrą pizzerię jest niezwykle trudno. Pizza włoska to taka, która posiada niewielką ilość składników, charakteryzuje …Mechanizm działania somatostatyny
receptorami błonowymi komórek wrażliwych na jej wpływ. W wyniku tej interakcji zmniejsza się w tych komórkach stężenie cAMP, jednak jej główne działanie …Dopalacze ciekawostki- obiekt kolekcjonerski czy niebezpieczna używka?
Zatrucie dopalaczami może być bardzo niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Podobnie jak alkohol i standardowe narkotyki są one substancjami psychoaktywnymi, wywołującymi stany odurzenia …Obraz morfologiczny i hipotezy patogenetyczne kardiopatii cukrzycowej
U chorych na cukrzycę z udarem mózgu stwierdza się bardzo często duże zmiany miażdżycowe w łuku aorty, tętnicach szyjnych i tętnicach kręgowo-pod- …Burak ćwikłowy – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
Burak ćwikłowy, znany ze swojego intensywnego koloru i charakterystycznego smaku, to warzywo, które zyskuje coraz większą popularność nie tylko w kuchni, ale …Dieta 5 posiłków dziennie – korzyści, zasady i przykłady menu
Dieta, w której kluczem do sukcesu jest regularność, zyskuje coraz większą popularność wśród osób pragnących zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Dieta …Dieta dobrych produktów: zasady, korzyści i wpływ na zdrowie
Dieta Dobrych Produktów (DDP) to innowacyjne podejście do odżywiania, które przyciąga coraz większą uwagę osób pragnących poprawić swoje zdrowie. Oparta na rotacji …Czym różnią się aparaty słuchowe?
Aparaty słuchowe to urządzenia, które pomagają osobom z trudnościami ze słuchem poprawić komfort życia oraz utrzymać komunikację z innymi ludźmi. Wśród dostępnych …Taro – właściwości zdrowotne, składniki i wpływ na organizm
Taro, znane jako korzeń taro, to niezwykła bulwa, która od wieków cieszy się uznaniem w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej. Wyróżnia się nie tylko …Czym się różni USG płodu 4D od 3D?
Ciąża jest pięknym, ale zarazem bardzo stresującym czasem dla każdego rodzica. Na szczęście, współczesna medycyna dysponuje wieloma narzędziami diagnostycznymi, które pozwalają monitorować …
Najnowsze komentarze