Ma ono na celu zmniejszenie glikemii i przywrócenie molalności osocza do wartości prawidłowej oraz wyrównanie zaburzeń gospodarki wodno- elektrolitowej i poprawę zmniejszonej perfuzji narządów. Ogólne zasady leczenia są zbliżone do tych, których przestrzega się w leczeniu śpiączki ketonowej, są one jednak częściowo zmodyfikowane, co wynika z odrębności patogenetycznych śpiączki hipermolalnej. W terapii tej postaci śpiączki również odróżnia się 2 fazy, których granicę wyznacza zmniejszenie glikemii do 16,7—11,1 mmol/1 (300—200 mg%), a molalności — do 320 mmol/kg HaO. Insulina. W śpiączce hipermolalnej do zmniejszenia glikemii wystarczają na ogół mniejsze dawki insuliny niż w śpiączce ketonowej. Jest to wynikiem nieobecności kwasicy metabolicznej oraz typu (2) cukrzycy, charakteryzującego się umiarkowanym (względnym) niedoborem tego hormonu. Należy to mieć na uwadze i podawać takie ilości insuliny, aby zmniejszenie glikemii nie nastąpiło zbyt gwałtownie. Woda i elektrolity. Niedobór wody w śpiączce hipermolalnej jest większy (9—11 l), niedobór sodu jest tego samego rzędu lub nieco mniejszy niż w śpiączce ketonowej. Przeciętnie utrata wody jest dwukrotnie większa od utraty elektrolitów. Z tego względu od początku leczenia tej postaci śpiączki podaje się we wlewie dożylnym półfizjologiczny (0,45%) roztwór chlorku sodowego i to dość szybko. Wyrażono pogląd, że uzupełnianie strat wody powinno rozpoczynać się od podania fizjologicznego (0,9%) roztworu chlorku sodowego, gdyż w ten sposób można łatwiej zwiększyć objętość płynu zewnątrzkomórkowego, a równocześnie zapobiega się skuteczniej zbyt szybkiemu zmniejszeniu jego molalności. Tych zastrzeżeń nie potwierdzają ani obserwacje kliniczne, ani obliczenia teoretyczne, które dowodzą, że 70% wody podanej w półfizjologicznym roztworze chlorku sodowego pozostaje w przestrzeni zewnątrzkomórkowej. Przeciętnie podaje się w ciągu pierwszych dwóch godzin 3 1 tego płynu, później zaś szybkość wlewu i stężenie chlorku sodowego ustala się na podstawie natremii i wyliczonej molalności osocza. Występująca w toku leczenia hiponatremia (rzekoma) nie powoduje uwodnienia komórek, ponieważ duże stężenie glukozy utrzymuje molalność płynu zewnątrzkomórkowego. Jest zasadą, aby w ciągu pierwszych godzin nie zmniejszać molalności osocza poniżej 320 mmol/kg H2O dalsze zmniejszenie do wartości prawidłowej powinno nastąpić dopiero w ciągu 18—24 h. Po obniżeniu poziomu glikemii do 16,7—11,1 mmol/1 (300—200 mg%) rozpoczyna się podawanie 5% roztworu glukozy, zaś w razie utrzymywania się znacznej hipernatremii — 2,5% roztworu tego cukru. Rozpoczęcie uzupełniania strat potasu, które w tej postaci śpiączki są mniejsze niż w śpiączce ketonowej (poniżej 200 mmol), zależy od zawartości tego kationu w surowicy oraz od czynności nerek. Jeżeli stężenie potasu jest prawidłowe (poniżej 5,5 mmol/1), szybkość wlewu nie powinna przekraczać 10 mmol/h; w stanach hipokaliemii powinna być odpowiednio większa. Leczenie i profilaktyka powikłań. Znacznie częściej niż w śpiączce ketonowej występuje hipotonia, zapaść i niewydolność nerek, które się leczy w typowy sposób. Zagęszczenie krwi oraz wzrost jej lepkości w skojarzeniu ze zmniejszeniem perfuzji sprzyjają tworzeniu się zakrzepów w żyłach i tętnicach; w tych przypadkach wskazane jest leczenie heparyną (o ile nie ma przeciwwskazań do tego typu terapii). Rzadziej natomiast niż w śpiączce ketonowej występują powikłania leczenia. Obrzęk mózgu w śpiączce hipermolalnej zdarza się wyjątkowo i przypuszcza się, że ochronny pod tym względem wpływ wywiera dość długo utrzymująca się hipermolalność osocza i opóźnienie zmniejszania się hipermo.lalności płynu mózgowo-rdzeniowego. Mniejsze jest też ryzyko hipokaliemii. Okres rekonwalescencji. Objawy śpiączki hipermolalnej ustępują wolniej niż ketonowej. Objawy neurologiczne cofają się zwykle całkowicie po wyrównaniu zaburzeń metabolicznych i uzupełnieniu strat wody i elektrolitów, jednak u około 1/4 chorych upływa 3—5 dni, zanim odzyskają oni pełną świadomość. Ze względu na wiek oraz częste i groźne powikłania chorzy ci wymagają intensywnego nadzoru lekarskiego i pielęgniarskiego przez dłuższy okres w czasie rekonwalescencji.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
- Feijoa – zdrowy owoc pełen wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych
- Cukinia – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
- Zdrowe śniadanie przy Hashimoto – co jeść i czego unikać?
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Obwodowe działanie pochodnych sulfonylomocznika
Już w dawniejszych badaniach stwierdzono, że pochodne sulfonylomocznika nasilają hipoglikemizujący wpływ małych dawek insuliny u zwierząt pozbawionych trzewi, Doświadczenia te przemawiały za …Zaćma
U chorych na cukrzycę występują 2 rodzaje zaćmy: cukrzycowa i starcza. Zaćma cukrzycowa. Ten typ zaćmy, zwanej także metaboliczną (cataiacta diabetica vel …Glukagon
Glukagon jest drugim hormonem wysp trzustkowych, wywierającym silny wpływ na przemianą węglowodanów, tłuszczów i białek. Działanie tego hormonu jest ukierunkowane na zabezpieczenia …Cukrzyca – co musisz wiedzieć: rodzaje, objawy i leczenie
Cukrzyca, znana jako epidemia XXI wieku, dotyka miliony ludzi na całym świecie, w tym aż 2,7 miliona dorosłych Polaków. To przewlekłe schorzenie …Catering na przyjęcia okolicznościowe – usługi Cateringowe w Warszawie. Catering grill
Usługi cateringowe cieszą się coraz większą popularnością. Duży wybór dań, perfekcyjny smak i podanie oraz oszczędność czasu to główne powody, dla których …Rzeżucha – właściwości, wartości odżywcze i zastosowania zdrowotne
Rzeżucha, znana jako symbol wiosny, nie tylko zdobi nasze stoły podczas wielkanocnych świąt, ale również kryje w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne i …Polipeptyd trzustkowy
Jak dotąd, niewiele wiadomo o wpływie tego peptydu na czynność komórek B. W badaniach doświadczalnych stwierdzono, że u niektórych gatunków zwierząt (mysz, …Jak zapuścić brodę?
Gęsta, atrakcyjnie wyglądająca broda jest marzeniem wielu mężczyzn. Co ciekawe jeszcze do niedawna było wręcz przeciwnie i zarost u mężczyzn kojarzył się …Leki przeciwnowotworowe
Hamowanie biosyntezy i wydzielania insuliny przez te leki jest wynikiem ich ogólnego działania onkostatycznego. Leki alkilujące i antybiotyki, interferując w procesie transkrypcji …Dieta ketogeniczna a niedoczynność tarczycy – najważniejsze informacje
Dieta ketogeniczna zdobywa coraz większą popularność na całym świecie, obiecując szybkie efekty w odchudzaniu i poprawę ogólnego samopoczucia. Jednak dla osób z …Dieta w ciąży – zasady, składniki i zdrowe posiłki dla mam
Dieta kobiet w ciąży to temat, który zasługuje na szczegółowe omówienie, ponieważ odpowiednie odżywianie ma kluczowe znaczenie zarówno dla matki, jak i …
Najnowsze komentarze