Przebieg porodu powinien być kontrolowany równocześnie przez położnika, internistę (diabetologa) i pediatrę. Obecnie najchętniej odczekuje się do porodu siłami natury (między 38 a 40 tygodniem ciąży). Jednak u ciężarnych, u których na podstawie klasyfikacji White lub Pedersena można przewidywać powikłania okołoporodowe, a także w przypadkach bardzo dużych płodów (ryzyko urazu w czasie porodu) i w innych powikłaniach ciąży (wielowodzie, niewydolność łożyska), dokonuje się porodu przez cięcie cesarskie w 36—38 tygodniu ciąży. Dla kontroli przemiany węglowodanów w okresie porodu ważne są 2 fakty: 1) hiperglikemia matki pobudza wydzielanie insuliny u noworodka i tym samym zwiększa niebezpieczeństwo wystąpienia hipoglikemii bezpośrednio po urodzeniu; 2) po wydaleniu łożyska zapotrzebowanie matki na insulinę zmniejsza się gwałtownie o około 30—50%. W razie rozwiązania ciąży przez cięcie cesarskie postępowanie mające na celu utrzymanie prawidłowej kontroli cukrzycy jest takie samo, jak podczas innych dużych operacji, z tym że dożylny wlew roztworu glukozy przedłuża się: objętość 500—750 ml 10% roztworu tego cukru podaje się w ciągu 4 h (przeciętnie 15—18 g/h). Pozwala to na ogół utrzymać glikemię w granicach 6,6—8,3 mmol/1 (120—150 mg%). W przypadkach porodu siłami natury podaje się rodzącej insulinę krótko działającą (krystaliczną lub maxirapid), zaczynając rano od wstrzyknięcia /3 dawki rannej z okresu przed porodem; wielkość następnych dawek insuliny ustala się w zależności od stężenia glukozy we krwi. Po każdym wstrzyknięciu insuliny rodząca powinna spożyć posiłek zawierają-, cy dostateczną ilość węglowodanów (50—75 g), a jeżeli nie może przyjmować pokarmów doustnie, należy jej podać odpowiednią ilość glukozy w powolnym wlewie dożylnym. W czasie porodu wyraźnie zaznacza się tendencja do kwasicy głodowej, która w razie nieumiejętnego leczenia zaburzeń metabolicznych może przejść w cukrzycową kwasicę ketonową. W okresie porodu można także podawać glukozę i insulinę równocześnie w formie powolnego dożylnego wlewu: glukozę w ilości około 20 g/h jako roztwór 5% lub 10%, insulinę — po wstrzyknięciu dożylnym dawki inicjującej 8—10 j.m. — w ilości 3—4 j.m./h pod kontrolą glikemii, którą w tym systemie utrzymuje się bez obawy hipoglikemii w granicach 4—-6,6 mmol/1 (70— 120 mg%). Postępowanie to jest znacznie ułatwione w razie dostępności Biostatora, który automatycznie reguluje szybkość wlewu insuliny i glukozy przy zachowaniu stałej (pożądanej) glikemii. Laktacja jest na ogół u kobiet chorych na cukrzycę skąpa i nie należy im zalecać karmienia piersią — także w celu uniknięcia nadmiernej sekrecji prolaktyny. U niektórych położnic występuje w tym okresie wyraźne zmniejszenie wrażliwości na insulinę, jednak najczęściej jest ona większa niż przed porodem i przed ciążą; stan taki może się utrzymywać przez kilka miesięcy. Gdy położnica może swobodnie przyjmować pokarmy, wraca się do takiego programu leczenia cukrzycy, jaki stosowała przed ciążą. Ponieważ u przeważającej liczby ciężarnych chorych na cukrzycę występuje typ 1 tej choroby, leczenie insuliną po zakończeniu ciąży jest nieodzowne, przy czym najczęściej w rachubę wchodzi pojedynęze wstrzyknięcie insuliny mieszanej (o „pośrednim” okresie działania) przed śniadaniem. Po zakończeniu ciąży nie ma potrzeby kontynuowania leczenia cukrzycy insulinami wysoko oczyszczonymi (chyba że są ku temu inne powody) i chore mogą otrzymać z powrotem insulinę konwencjonalną. Kobiety, u których w czasie ciąży ujawniła się przemijająca nieprawidłowa tolerancja glukozy lub cukrzyca (cukrzyca ciężarnych), są obciążone większym niż inne zagrożeniem wystąpienia trwałej cukrzycy w przyszłości i wymagają starannego nadzoru stanu metabolicznego. Powinno się je poinformować o istniejących obecnie możliwościach zapobiegania tej chorobie, sprowadzającego się przede wszystkim do ograniczenia wpływu lub wyeliminowania tych wszystkich czynników środowiskowych, które sprzyjają ujawnieniu się cukrzycy u osób do niej predysponowanych. W ramach takiego szkolenia należy także uwypuklić ryzyko wystąpienia trwałej cukrzycy w przypadku kolejnej ciąży.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Witamina H (biotyna) – właściwości, źródła i dawkowanie
- Podstawowe zasady zdrowego odchudzania: klucze do sukcesu
- Czosnek czerwony – właściwości, działanie i zastosowanie zdrowotne
- Tamaryndowiec: zdrowotne korzyści i wartości odżywcze owoców
- Kapusta czerwona – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Zmiany anatomopatologiczne innych narządów
Poza opisanymi wyżej, w cukrzycy występują charakterystyczne zmiany morfologiczne w wątrobie, skórze, kościach i stawach, zębach i przyzębiu oraz w soczewce. Zmiany …Kalamondyna: wartości odżywcze, zastosowanie i zdrowotne korzyści
Kalamondyna, znana również jako kumkwat japoński, to mały owoc o średnicy około 4 cm, który zachwyca nie tylko swoim intensywnie pomarańczowym kolorem, …Ostre zapalenie nerwu
Powikłanie to polega na uszkodzeniu pojedynczego nerwu czuciowego lub ruchowego o cechach ostrego zapalenia (rteuritis diabetica, mononeuropathia diabetica). Czasem może być zajęte …Przepis na odchudzanie: Zdrowe nawyki i niskokaloryczne posiłki
Odchudzanie to temat, który dotyka wielu z nas, a w poszukiwaniu skutecznych metod redukcji wagi, często sięgamy po różnorodne diety i przepisy. …Opuncja figowa – odkryj jej zdrowotne i kosmetyczne właściwości
Opuncja figowa, znana również jako opuncja właściwa, to roślina, która zyskuje coraz większą popularność, zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Jej …Pozatrzustkowe choroby gruczołów dokrewnych
Występowanie nieprawidłowej tolerancji glukozy i cukrzycy w chorobach gruczołów dokrewnych może być: 1. Wyłącznym skutkiem diabetogennego wpływu wydzielanych przez te gruczoły hormonów, …Lipoliza wewnątrzkomórkowa i utlenianie kwasów tłuszczowych
Lipoproteiny przenoszące triglicerydy, wydzielane drogą egzocytozy przez enterocyty do przestrzeni międzykomórkowej (chyloimikrony), a przez komórki wątrobowe do przestrzeni okołozatokowych Dissego (VLDL), nie …Powikłania leczenia insuliną
Insulina jest lekiem z wyboru w terapii cukrzycy, gdyż umożliwia rzeczywistą substytucję niedoboru (bezwzględnego i względnego) tego hormonu, jednak w czasie jej …Antygenowość i immunogenność insuliny
Insulina, podobnie jak wszystkie inne hormony białkowe, ma właściwości antygenu. Wprowadzona drogą pozajelitową powoduje u wyższych kręgowców odpowiedź komórek immunologicznie kompetentnych (limfocytów …Ataki głodu: Przyczyny, objawy i jak sobie z nimi radzić
Ataki głodu to zjawisko, które dotyka wielu z nas, niezależnie od wieku czy stylu życia. Czasem intensywna potrzeba jedzenia zdaje się pojawiać …Zdrowe tłuszcze w diecie: jakie są ich źródła i korzyści?
Zdrowe tłuszcze odgrywają kluczową rolę w naszej diecie, a ich znaczenie często bywa niedoceniane. Nie tylko dostarczają one niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, …
Najnowsze komentarze