Glukagon trzustkowy oznacza się w osoczu metodą radioimmunologiczną, posługując się przeciwciałami skierowanymi przeciw C-końcowemu fragmentowi tego peptydu — aminokwasom 24—29. Z przeciwciałami tymi reagują jednak jeszcze inne polipeptydy, obecne w osoczu, mające odsłonięty identyczny fragment C-końcowy. Należą tu prawdopodobnie: 1) heterogenna grupa białek o masie cząsteczkowej przekraczającej 20 000, w większości o masie około 160 000, których pochodzenie i rola nie są znane i które wbrew swej nazwie (big plasma glucagon, BPG) nie wydają się mieć — poza wspólną determinantą antygenową — nic wspólnego z glukagonem; 2) białko o masie cząsteczkowej 9000, będące prawdopodobnie prekursorem glukagonu; 3) mały peptyd o masie cząsteczkowej 2000 (IRG2000), uważany za produkt częściowej degradacji glukagonu. Wymienione peptydy nie mają działania biologicznego glukagonu, jednak ich obecność w osoczu może wpływać na wartości tego hormonu przy oznaczaniu go konwencjonalnymi metodami radioimmunologicznymi. Odróżnienie ich jest możliwe, wymaga jednak zastosowania skomplikowanej techniki, obejmującej oddzielnie ich drogę sączenia cząsteczkowego na żelu, a następnie dokonanie oznaczenia radioimmunologicznego w każdej frakcji. Dotąd tego typu badań przeprowadzono niewiele. Prawidłowe stężenie glukagonu (IRG) w osoczu na czczo wynosi około 40 mmol/1 (150 ng/1). Po obciążeniu glukozą podaną zarówno doustnie, jak we wstrzyknięciu czy wlewie dożylnym stężenie to się zmniejsza. W doustnym teście tolerancji glukozy maksymalne zmniejszenie, dochodzące do połowy wartości wyjściowej, występuje w 30—60 min po spożyciu cukru. Na odwrót, dożylny wlew L-argininy lub posiłek białkowy powodują zwykle 2—3- -krotny wzrost stężenia tego hormonu we krwi. Ten wpływ aminokwasów nie ujawnia się jednak w razie równoczesnego podania glukozy. Najsilniejszym bodźcem zwiększającym sekrecję glukagonu jest hipoglikemia: zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, wywołane wstrzyknięciem testowej dawki insuliny, poniżej 2,8 mmol/l (50 mg%) może powodować nawet 4-krotny wzrost stężenia glukagonu w osoczu. Glukagonemia zwiększa się także podczas wysiłku fizycznego. W cukrzycy stężenie glukagonu w osoczu jest zwiększone zarówno na czczo, jak i w ciągu całej doby. Odwrotnie aniżeli u ludzi zdrowych, w chorobie tejobciążenie glukozą powoduje jego wzrost. Ten paradoksalny przyrost glukagonemii po podaniu glukozy jest bardziej zaznaczony w cukrzycy typu 1 aniżeli typu 2. U chorych na tę ostatnią postać cukrzycy obserwuje się dwufazową reakcję wydzielania glukagonu na obciążenie glukozą: po wstępnym przyroście następuje później zmniejszenie się stężenia tego peptydu w osoczu. U chorych na cukrzycę zmniejsza się także lub zostaje zniesiona reaktywność komórek A na hipoglikemię. Z drugiej strony przyrosty glukagonemii po stymulacji komórek A aminokwasami (L-argininą) są u tych osób znacznie większe aniżeli u ludzi zdrowych. Także i ta nieprawidłowość reakcji komórek A na bodźce metaboliczne jest bardziej zaznaczona w cukrzycy typu 1 aniżeli typu 2. Bardzo duże stężenie glukagonu w osoczu stwierdza się w śpiączkach cukrzycowych, zarówno ketonowej, jak i hipermolalnej (osmotycznej); zmniejsza się ono dość szybko w miarę skuteczności leczenia. Odchylenia w wielkości glukagonemii występują także w innych chorobach. W przypadkach nowotworów wychodzących z komórek A (ghicagonoma) stężenie tego hormonu w osoczu przekracza zwykle 10—100-krotnie wartość prawidłową. Umiarkowane zwiększenie’ stężenia glukagonu w osoczu stwierdza się w akromegalii, chorobie Cushinga, sporadycznie także w guzie chromochlonnym rdzenia nadnerczy (pheochromocytoma). Hiperglukagonemia występuje też w chorobach będących silnym stresem, takich jak ostre zakażenia, oparzenia, zawał mięśnia sercowego, wstrząs, Poza tym zwiększone wartości glukagonu obserwuje się w marskości wątroby i w przewlekłej niewydolności nerek. Znacznie rzadszym zjawiskiem jest zmniejszenie stężenia glukagonu w osoczu. Jego przyczyną jest albo zmniejszenie liczby komórek A (zespół McQuarriego, ciężkie postacie zapalenia trzustki), albo osłabienie ich reaktywności (hipoglikemia reaktywna?, noworodki urodzone przez matki chore na cukrzycę, karłowatość przysadkowa). Zmniejszenie sekrecji glukagonu po odpowiednich bodźcach stwierdza się także w otyłości bez zaburzenia przemiany węglowodanów. Jednak z chwilą redukcji nadmiaru masy ciała wydzielanie tego hormonu normalizuje się i dlatego uważa się, że jest to zjawisko wtórne (następstwo hiperinsulinizmu). Dla stanów niedoboru lub zmniejszonej reaktywności komórek A charakterystyczne jest wystąpienie hipoglikemii w czasie testu obciążenia L-argininą wskutek przewagi pobudzenia przez ten aminokwas wydzielania insuliny. Z dotychczasowych badań nad innymi peptydami o tych samych właściwościach immunologicznych co glukagon trzustkowy wynika, że jedynie IRG9000 (prekursor) zachowuje się podobnie i że w stanach hiperglukagonemii jego stężenie w osoczu wzrasta. Duże (ilościowe i odsetkowe) zwiększenie stężenia IRG9000 w osoczu stwierdzono w guzach wychodzących z komórek A (glucagonoma) oraz w niewydolności nerek.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Aronia – poznaj jej właściwości zdrowotne i zastosowanie w diecie
- Cykoria – właściwości, składniki i zastosowanie w diecie
- Ataki głodu: Przyczyny, objawy i jak sobie z nimi radzić
- Weganizm i odchudzanie – jak skutecznie schudnąć na diecie roślinnej?
- Dieta bez soli – korzyści zdrowotne i zasady stosowania
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Błona podstawna
Zmiany w strukturze i czynności błony podstawnej stanowią zasadniczy element mikroangiopatii cukrzycowej i w ciągu ostatnich lat błona ta stała się przedmiotem …Pranie w twoim telefonie
Korzystanie z pralni bardzo ułatwia nam życie, a do tego w ostatnim czasie stało się niezwykle popularne. Pranie w pralni jest znacznie …- https://domitaras.pl/miskant-chinski-graziella-trawa-do-twojego-ogrodu/
Dieta 2000 kcal: jak skutecznie redukować masę ciała?
Dieta 2000 kcal to popularny wybór dla osób pragnących zredukować tkankę tłuszczową, a także dla tych, którzy chcą utrzymać swoją wagę na …Kapusta włoska – właściwości zdrowotne i odżywcze tego warzywa
Kapusta włoska, znana ze swojego charakterystycznego smaku i tekstury, to nie tylko popularny składnik wielu potraw, ale także prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. …Otyłość w przebiegu cukrzycy
Hiperinsulinemia towarzysząca otyłości w przebiegu cukrzycy typu 2 jest następstwem otyłości i jest co najwyżej modyfikowana przez dysfunkcję komórek B. Przekonywającego dowodu, …Struktura przestrzenna insuliny
Struktura przestrzenna insuliny jest determinowana przez dodatkowe wiązania wodorowe oraz wiązania jonowe i zmienne oddziaływanie hydrofobowe łańcuchów bocznych. Mieszczące się wewnątrz jej …Dieta na obniżenie cholesterolu – co jeść, a czego unikać?
Wysoki poziom cholesterolu to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. Często ignorujemy jego znaczenie, jednak może to prowadzić …Wpływy metaboliczne insuliny
Wewnątrzkomórkowe wpływy insuliny dzielą się na doraźne i bardziej długotrwałe. Do pierwszej grupy należą wpływy będące wynikiem głównie aktywacji (defosforylacji lub fosforylacji) …Insulinooporność
Podług dawnej definicji insulinooporność rozpoznawano wówczas, gdy zapotrzebowanie na insulinę przekraczało 200 j.m. i utrzymywało się ponad 48 h, obecnie jednak większość …Dieta redukcyjna – jadłospis, przepisy i zdrowe porady
Dieta redukcyjna to więcej niż tylko chwilowy trend – to sposób na trwałą zmianę stylu życia i zdrowe odżywianie. W dobie wszechobecnych …Lanzones – zdrowy, tropikalny owoc pełen wartości odżywczych
Lanzones, znane również jako Lansium domesticum, to egzotyczny owoc, który zyskuje coraz większą popularność, zwłaszcza na Filipinach. Charakteryzuje się słodko-kwaskowatym smakiem i …
Najnowsze komentarze