Ma ono na celu zmniejszenie glikemii i przywrócenie molalności osocza do wartości prawidłowej oraz wyrównanie zaburzeń gospodarki wodno- elektrolitowej i poprawę zmniejszonej perfuzji narządów. Ogólne zasady leczenia są zbliżone do tych, których przestrzega się w leczeniu śpiączki ketonowej, są one jednak częściowo zmodyfikowane, co wynika z odrębności patogenetycznych śpiączki hipermolalnej. W terapii tej postaci śpiączki również odróżnia się 2 fazy, których granicę wyznacza zmniejszenie glikemii do 16,7—11,1 mmol/1 (300—200 mg%), a molalności — do 320 mmol/kg HaO. Insulina. W śpiączce hipermolalnej do zmniejszenia glikemii wystarczają na ogół mniejsze dawki insuliny niż w śpiączce ketonowej. Jest to wynikiem nieobecności kwasicy metabolicznej oraz typu (2) cukrzycy, charakteryzującego się umiarkowanym (względnym) niedoborem tego hormonu. Należy to mieć na uwadze i podawać takie ilości insuliny, aby zmniejszenie glikemii nie nastąpiło zbyt gwałtownie. Woda i elektrolity. Niedobór wody w śpiączce hipermolalnej jest większy (9—11 l), niedobór sodu jest tego samego rzędu lub nieco mniejszy niż w śpiączce ketonowej. Przeciętnie utrata wody jest dwukrotnie większa od utraty elektrolitów. Z tego względu od początku leczenia tej postaci śpiączki podaje się we wlewie dożylnym półfizjologiczny (0,45%) roztwór chlorku sodowego i to dość szybko. Wyrażono pogląd, że uzupełnianie strat wody powinno rozpoczynać się od podania fizjologicznego (0,9%) roztworu chlorku sodowego, gdyż w ten sposób można łatwiej zwiększyć objętość płynu zewnątrzkomórkowego, a równocześnie zapobiega się skuteczniej zbyt szybkiemu zmniejszeniu jego molalności. Tych zastrzeżeń nie potwierdzają ani obserwacje kliniczne, ani obliczenia teoretyczne, które dowodzą, że 70% wody podanej w półfizjologicznym roztworze chlorku sodowego pozostaje w przestrzeni zewnątrzkomórkowej. Przeciętnie podaje się w ciągu pierwszych dwóch godzin 3 1 tego płynu, później zaś szybkość wlewu i stężenie chlorku sodowego ustala się na podstawie natremii i wyliczonej molalności osocza. Występująca w toku leczenia hiponatremia (rzekoma) nie powoduje uwodnienia komórek, ponieważ duże stężenie glukozy utrzymuje molalność płynu zewnątrzkomórkowego. Jest zasadą, aby w ciągu pierwszych godzin nie zmniejszać molalności osocza poniżej 320 mmol/kg H2O dalsze zmniejszenie do wartości prawidłowej powinno nastąpić dopiero w ciągu 18—24 h. Po obniżeniu poziomu glikemii do 16,7—11,1 mmol/1 (300—200 mg%) rozpoczyna się podawanie 5% roztworu glukozy, zaś w razie utrzymywania się znacznej hipernatremii — 2,5% roztworu tego cukru. Rozpoczęcie uzupełniania strat potasu, które w tej postaci śpiączki są mniejsze niż w śpiączce ketonowej (poniżej 200 mmol), zależy od zawartości tego kationu w surowicy oraz od czynności nerek. Jeżeli stężenie potasu jest prawidłowe (poniżej 5,5 mmol/1), szybkość wlewu nie powinna przekraczać 10 mmol/h; w stanach hipokaliemii powinna być odpowiednio większa. Leczenie i profilaktyka powikłań. Znacznie częściej niż w śpiączce ketonowej występuje hipotonia, zapaść i niewydolność nerek, które się leczy w typowy sposób. Zagęszczenie krwi oraz wzrost jej lepkości w skojarzeniu ze zmniejszeniem perfuzji sprzyjają tworzeniu się zakrzepów w żyłach i tętnicach; w tych przypadkach wskazane jest leczenie heparyną (o ile nie ma przeciwwskazań do tego typu terapii). Rzadziej natomiast niż w śpiączce ketonowej występują powikłania leczenia. Obrzęk mózgu w śpiączce hipermolalnej zdarza się wyjątkowo i przypuszcza się, że ochronny pod tym względem wpływ wywiera dość długo utrzymująca się hipermolalność osocza i opóźnienie zmniejszania się hipermo.lalności płynu mózgowo-rdzeniowego. Mniejsze jest też ryzyko hipokaliemii. Okres rekonwalescencji. Objawy śpiączki hipermolalnej ustępują wolniej niż ketonowej. Objawy neurologiczne cofają się zwykle całkowicie po wyrównaniu zaburzeń metabolicznych i uzupełnieniu strat wody i elektrolitów, jednak u około 1/4 chorych upływa 3—5 dni, zanim odzyskają oni pełną świadomość. Ze względu na wiek oraz częste i groźne powikłania chorzy ci wymagają intensywnego nadzoru lekarskiego i pielęgniarskiego przez dłuższy okres w czasie rekonwalescencji.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
- Feijoa – zdrowy owoc pełen wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych
- Cukinia – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
- Zdrowe śniadanie przy Hashimoto – co jeść i czego unikać?
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Jedzenie na domową imprezę – pizza w nocy na telefon. Pizzerie Warszawa
Tak zwane domówki cieszą się dużą popularnością wśród młodych ludzi. To tanie i wygodne rozwiązanie na zorganizowanie niewielkiego przyjęcia urodzinowego, spotkania z …Granat – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
Granat, często nazywany owocem zdrowia i miłości, skrywa w sobie niezwykłe właściwości, które mogą przynieść korzyści dla naszego organizmu. Ten soczysty owoc, …Oliwki – właściwości, skład i zdrowotne korzyści dla organizmu
Oliwki, znane jako owoce drzewa oliwnego, to nie tylko pyszny dodatek do potraw, ale także prawdziwe bogactwo zdrowotnych właściwości. Te małe, zielone …Właściwości zdrowotne natki pietruszki: witaminy, minerały i zastosowanie
Natka pietruszki to nie tylko popularny dodatek do wielu potraw, ale także prawdziwa skarbnica zdrowotnych właściwości. W 100 gramach tej zielonej przyprawy …Nieprawidłowości u noworodków
Dzieci urodzone przez matki chore na cukrzycę są obciążone zwiększonym zagrożeniem śmiercią lub powikłaniami w okresie okołoporodowym. Sam poród może nastąpić wcześniej; …Feijoa – zdrowy owoc pełen wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych
Feijoa, znana również jako gujawa ananasowa, to owoc, który nie tylko zachwyca intensywnym zapachem i słodkim smakiem, ale również kryje w sobie …Cykl fosfatydyloinozytolu
Aktywacji większości komórek towarzyszy przyspieszenie przemiany fosfolipidów, określanej mianem cyklu fosfatydyloinozytolu. Kluczową reakcją w toku tej przemiany jest rozpad fosfatydyloinozytolu, lub też …Dopalacze – skutki zatrucia. Objawy zażywania
Dopalacze to jedne z najniebezpieczniejszych substancji spośród wszystkich środków psychoaktywnych. Różnorodność dostępnych produktów sprawia, że często lekarze nie są w stanie udzielić …Insulina we krwi w niektórych innych chorobach
Poza cukrzycą duże zmiany w stężeniu insuliny we krwi obserwuje się w wyspiakach wychodzących z komórek B wysp trzustkowych z zachowaną czynnością …Awokado w diecie odchudzającej – zdrowe tłuszcze i korzyści
Awokado, znane jako superfood, zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również liczne korzyści zdrowotne, które …Dieta 12 godzinna: zasady, efekty i planowanie posiłków
Dieta 12 godzinna zdobywa coraz większą popularność jako efektywny sposób na poprawę zdrowia i kontrolę wagi. Polega na równym podziale czasu pomiędzy …
Najnowsze komentarze