Zróżnicowanie obrazu klinicznego cukrzycy sprawiało, że już od dość dawna podejmowano próby klasyfikacji tej choroby. W ciągu ostatniego stulecia przyjmowano różne kryteria podziału cukrzycy: masę ciała (diabete maigie, diabete gras), niedobór insuliny (Insulinmangeldiabetes, Gegenregulationsdiabetes) i wiek, w którym wystąpiła choroba (juvenile-onset albo growth-onset diabetes, JOD; maturity-onset diabetes, MOD). Ten ostatni podział, wprowadzony pierwotnie w piśmiennictwie anglosaskim, przyjął się w ciągu ostatnich trzydziestu lat na całym świecie. Zwraca uwagę, że mimo różnych kryteriów klasyfikacji linia podziału cukrzycy przebiegała dość podobnie, wyróżniając 2 grupy chorych na cukrzycę „idiopatyczną”, różniące się między sobą nie jedną, a kilkoma cechami. W piśmiennictwie polskim Węgierko zaproponował na początku lat pięćdziesiątych podział cukrzycy na pierwotną i skojarzoną, dopatrując się w tej ostatniej jedynie grupy objawów (nietolerancji węglowodanów) jakiegoś bardziej ogólnego zaburzenia. To nazewnictwo, którego podstawą była oryginalna koncepcja patogenetyczna, nie przyjęło się jednak z tego względu, że przeciwstawienie cukrzycy skojarzonej cukrzycy pierwotnej mogło mylnie sugerować, że w pierwszym przypadku chodzi o cukrzycę wtórną, jaka występuje np. w chorobach trzustki, hemochromatozie lub niektórych chorobach gruczołów dokrewnych. Z tych samych względów nie utrzymały się określenia: cukrzyca pierwotna i regulacyjna. Tak więc w Polsce, podobnie jak w innych krajach, w ostatnich dziesięcioleciach dzielono cukrzycę na typ młodzieńczy i typ dorosłych. Niezależnie od podziału przekrojowego cukrzycy jawnej przyjął się w ostatnich dziesięcioleciach podział prospektywny tej choroby, oparty aa koncepcji tzw. historii naturalnej cukrzycy. Opracowali ją autorzy amerykańscy, którzy na podstawie badań przeprowadzonych w okresie międzywojennym wysunęli hipotezę o jednolitym uwarunkowaniu cukrzycy przez pojedynczy gen recesywny o niepełnej penetracji. W świetle tej teorii od chwili ustalenia się właściwej konstelacji genetycznej, a w każdym razie od urodzenia, w organizmie osób predysponowanych do cukrzycy toczy się jakiś proces, który z czasem u części z nich doprowadza do ujawnienia się choroby. Ponieważ działalność zapobiegawcza powinna koncentrować się na okresie poprzedzającym wystąpienie jawnej postaci cukrzycy, ten właśnie okres był i nadal jest przedmiotem badań, ukierunkowanych głównie na wykrycie subtelnych zaburzeń czynności komórek B lub całego narządu wyspowego trzustki. Ostatecznie wyróżniono w nim 3 następujące po sobie okresy, które nazwano odpowiednio: cukrzycą potencjalną (w pojęciu retrospektywnym — stanem przedcukrzycowym), cukrzycą utajoną lub przemijającą i cukrzycą chemiczną. Trudności jednoznacznego odgraniczenia poszczególnych faz „naturalnego rozwoju” cukrzycy skłoniły niektórych autorów do zaniechania dzielenia okresu życia poprzedzającego wystąpienie jawnej cukrzycy i przyjęcia dlań jednolitej nazwy (piotodiabetes mellitus, diabetes piaemellitus). W każdym razie zachowano dla tego okresu życia nazwę diabetes, dając w ten sposób wyraz poglądowi, że chodzi tu o określoną fazę rozwoju tej choroby. Postęp badań w dziedzinie epidemiologii, immunologii, genetyki i patomorfologu cukrzycy, jak również badań dotyczących diabetogennego wpływu różnych czynników środowiskowych, który doprowadził do gruntownej zmiany poglądów na etiologię cukrzycy i wykazał wyraźne zróżnicowanie jej przyczyn i przebiegu, narzucił także konieczność rewizji zarówno dotychczasowych zasad klasyfikacji tej choroby, jak i samej koncepcji jej „naturalnego rozwoju”. Tę ostatnią stawiają pod znakiem zapytania m.in. przeprowadzone w ostatnich latach kontrolowane badania prospektywne osób z nieprawidłowym wynikiem testu tolerancji glukozy, które wykazały, że ryzyko„pogorszenia” przemiany węglowodanów w kierunku cukrzycy jest w tej populacji niewielkie (2—3% rocznie) i że u wielu spośród tych osób następowała samoistna remisja. W 1979 r. Komitet Ekspertów ds. Cukrzycy WHO opracował nowe kryteria klasyfikacji cukrzycy, które obecnie są coraz powszechniej stosowane. Odzwierciedlają one współczesną znajomość etiopatogenezy tej choroby, co oznacza, że w miarę postępu wiedzy może zajść konieczność rewizji także i tych kryteriów.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zupy odchudzające – dlaczego warto je wprowadzić do diety?
- Semiwegetarianizm – zdrowe nawyki żywieniowe i korzyści zdrowotne
- Dieta przy cerze naczynkowej: Jakie składniki wspierają zdrowie?
- Kapusta kiszona w diecie odchudzającej – zdrowe właściwości i korzyści
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Cukrzyce wtórne i skojarzone (typ 3)
Odróżnienie cukrzyc wtórnych i skojarzonych z innymi chorobami od cukrzycy idiopatycznej, jak również różnicowanie pomiędzy poszczególnymi rodzajami zaburzeń przemiany węglowodanów, zaliczanymi do …Dieta 2000 kcal: jak skutecznie redukować masę ciała?
Dieta 2000 kcal to popularny wybór dla osób pragnących zredukować tkankę tłuszczową, a także dla tych, którzy chcą utrzymać swoją wagę na …Dieta mięsna – zasady, korzyści i ryzyko zdrowotne
Dieta mięsna, zyskująca na popularności w ostatnich latach, przyciąga uwagę zarówno entuzjastów zdrowego stylu życia, jak i osób poszukujących skutecznych metod odchudzania. …Jak jedzenie późnym wieczorem wpływa na zdrowie i sylwetkę?
Jak jedzenie późnym wieczorem wpływa na organizm? Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego często czujesz się ciężko po nocnym podjadaniu? Spożywanie posiłków tuż …Dieta na zdrowe włosy: kluczowe składniki i przepisy
Wpływ diety na zdrowie włosów jest często niedoceniany, a prawidłowe odżywianie może być kluczem do ich piękna i siły. Włosy, podobnie jak …Przekształcenie proinsuliny
Proinsulina ulega przekształceniu przez odłączenie peptydu C i aminokwasów, stanowiących dwupeptydowe połączenie łańcucha C z łańcuchami A i B, w wyniku kolejnego …Neurogenne owrzodzenia stopy
Przyczyną tych owrzodzeń jest uszkodzenie skóry i duża podatność tkanek na zakażenie. Około połowy wszystkich zmian martwiczych na stopie ma takie właśnie …Rozpoznanie i leczenie choroby niedokrwienna serca
Obraz kliniczny i rozpoznanie. Obraz kliniczny choroby niedokrwiennej serca, a w szczególności zawału mięśnia sercowego, u chorych na cukrzycę jest taki sam …Pokrzywa zwyczajna – właściwości zdrowotne i zastosowania w medycynie
Pokrzywa zwyczajna, często postrzegana jako pospolity chwast, skrywa w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne, które od wieków są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Ta …Stężenie IRI w surowicy
Stężenie IRI w surowicy (osoczu), oznaczane najczęściej w praktyce laboratoryjnej dla oceny sprawności czynnościowej komórek B, jest właśnie obarczone możliwością takiej błędnej …Lipoliza wewnątrzkomórkowa i utlenianie kwasów tłuszczowych
Lipoproteiny przenoszące triglicerydy, wydzielane drogą egzocytozy przez enterocyty do przestrzeni międzykomórkowej (chyloimikrony), a przez komórki wątrobowe do przestrzeni okołozatokowych Dissego (VLDL), nie …
Najnowsze komentarze