Przyczyny nasilonej aterogenezy i stwardnienia tętniczek w cukrzycy nie są w pełni wyjaśnione. Z dotychczasowych badań wynika, że mogą być różne. Dowodzą tego m.in. badania epidemiologiczne, w których stwierdzono duże geograficzne zróżnicowanie występowania choroby dużych naczyń wśród chorych na cukrzycę i znamienną korelację częstości występowania zmian w tętnicach u chorych na cukrzycę z ogólną zapadalnością i częstością występowania choroby dużych naczyń w społeczeństwach, w których chorzy na cukrzycę żyją. Dla rozwoju tych zmian mają zapewne znaczenie występujące w cukrzycy zaburzenia metabolizmu, będące skutkiem niedoboru insuliny. Szczególną rolę odgrywa tu pobudzenie lipolizy i zwiększenie podaży kwasów tłuszczowych, co z kolei powoduje zwiększenie wytwarzania w wątrobie lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL). Te zaś pod wpływem lipazy lipoproteinowej (LPL) i acy- lotransferazy lecytynocholesterolowej (LCAT) ulegają częściowemu rozkładowi i przekształceniu do lipoprotein o małej gęstości (LDL). Z nowszych badań wynika, że poza zwiększeniem stężenia tych lipoprotein we krwi w cukrzycy (niedostatecznie wyrównanej) istotne znaczenie ma zmiana ich składu. Prawdopodobnie obecność nadtlenków lipidów w VLDL jest przyczyną ich większej cytotoksyczności w stosunku do komórek śródbłonka naczyniowego. Z kolei zmiana składu LDL (zwiększenie zawartości triglicerydów, zmniejszenie zawartości cholesterolu, glikozylacja apolipoprotein) sprawia, że nie reagują one z prawidłowymi receptorami LDL błon komórkowych, lecz są wyłapywane przez „zmiatające” receptory makrofagów (monocytów) obecnych w błonie wewnętrznej. Wytwarzana przez te makrofagi substancja chemotaktyczna powoduje migrację do błony wewnętrznej komórek mięśni gładkich i ich proliferację, powodując pogrubienie i usztywnienie błony. Z drugiej strony jest możliwe, że nadmiar insuliny we krwi i tkankach, występujący z reguły w cukrzycy typu 2 skojarzonej z otyłością, a w cukrzycy typu 1 będący następstwem wstrzykiwania tego hormonu w sposób i w dawkach niefizjologicznych, może pobudzać proliferację komórek mięśni gładkich w błonie wewnętrznej i przyczyniać się do gromadzenia się w komórkach śródbłonka estrów cholesterolu, Spośród innych czynników związanych bezpośrednio z cukrzycą, które mogą wpływać na obraz i nasilenie miażdżycy, w rachubę wchodzą: zaburzenia krzepnięcia krwi, zmiany w vasa vasorum upośledzające ukrwienie ścian tętnic oraz zaburzenia ich unerwienia (neuropathia diabetica). Poza powyższymi istnieją także przyczyny rozwoju makroangiopatii cukrzycowej nie związane bezpośrednio z charakterystycznymi dla tej choroby nieprawidłowościami metabolicznymi i morfologicznymi. Istotne znaczenie ma powszechne występowanie otyłości w cukrzycy typu 2 oraz częste kojarzenie się tej postaci choroby z nadciśnieniem i pierwotnymi hiperlipoproteinemiami, a także czynniki środowiskowe, jak tryb życia, sposób odżywiania się, palenie tytoniu i inne. Udział czynnika genetycznego w rozwoju makroangiopatii cukrzycowej może co najwyżej być wynikiem dziedzicznej predyspozycji do równoczesnego z cukrzycą występowania chorób, które per se sprzyjają rozwojowi miażdżycy.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Nawilżanie skóry – kluczowe informacje, metody i skuteczne składniki
Nawilżanie skóry to temat, który dotyka każdego z nas, niezależnie od wieku czy typu cery. Skóra, będąca największym organem naszego ciała, wymaga …Czym różnią się aparaty słuchowe?
Aparaty słuchowe to urządzenia, które pomagają osobom z trudnościami ze słuchem poprawić komfort życia oraz utrzymać komunikację z innymi ludźmi. Wśród dostępnych …Motywacja do ćwiczeń i diety – klucz do sukcesu w zdrowym stylu życia
Motywacja do ćwiczeń i zdrowego odżywiania jest kluczowym elementem na drodze do osiągnięcia sukcesu w dążeniu do lepszej kondycji fizycznej i psychicznej. …Zalecane produkty w dietach niskosodowej, lekkostrawnej i przeciwzapalnej
Zrównoważona dieta jest kluczowym elementem zdrowego stylu życia, a odpowiedni dobór produktów spożywczych może znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie i kondycję zdrowotną. …Przekaźniki interakcji insuliny z receptorem insulinowym
Powiązanie interakcji insuliny ze swoistym receptorem błony komórkowej z dalszymi wpływami tego hormonu nie jest dotąd wyjaśnione, a przytoczone poniżej mechanizmy są …Cytryna – właściwości zdrowotne, zastosowanie i korzyści w diecie
Cytryna, znana nie tylko z charakterystycznego smaku, ale także z bogactwa składników odżywczych, jest jednym z najcenniejszych owoców w naszej diecie. Jej …Najsilniejsza maść konopna
Kiedy towarzyszy nam częsty ból mięśni i stawów staramy się znaleźć wsparcie, które złagodzi te dolegliwości. Obecnie dostępnych jest wiele preparatów miejscowych …Insulina
Insulina jest białkiem o masie cząsteczkowej około 6000 (masa cząsteczkowa insuliny ludzkiej wynosi 5808, insuliny wieprzowej — 5778, insuliny wołowej — 5734, …Rokowanie i zapobieganie śpiączki mleczanowej
Spośród omawianych w tym rozdziale śpiączek występujących u chorych na cukrzycę rokowanie w śpiączce mleczanowej jest najgorsze. Śmiertelność wśród chorych, u których …Właściwości limonki – klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia
Limonka, mały zielony owoc cytrusowy, to nie tylko popularny składnik napojów i potraw, ale również prawdziwa skarbnica zdrowotnych właściwości. Zawiera mnóstwo witamin, …Biała porzeczka – zdrowotne właściwości i kulinarne zastosowania
Biała porzeczka, często pomijana wśród bardziej popularnych owoców, zasługuje na szczególną uwagę. Należąca do rodziny agrestowatych, jest nie tylko smaczna, ale również …
Najnowsze komentarze