Mechanizm działania stosowanych w leczeniu cukrzycy pochodnych biguanidu nie jest związany z sekrecją insuliny. Niemniej jednak wykazano, że wywierają one niewielki wpływ na ten proces. W badaniach in vitro leki te stosowane w dawkach nieznacznie większych niż terapeutyczne ograniczają pobudzanie wydzielania insuliny przez glukozę, w dawkach bardzo dużych natomiast powodują nawet przejściowy przyrost wydzielania tego hormonu. U ludzi w dawkach leczniczych wyraźnie zmniejszają przyrost insulinemii po dodwunastniczym wlewie roztworu glukozy lub aminokwasów. Ponieważ przeciwcukrzycowe pochodne biguanidu hamują wchłanianie jelitowe glukozy i aminokwasów, jest możliwe, że właśnie na tej drodze ograniczają czynność wydzielniczą komórek B. Stwierdzono bowiem, że proponowany ostatnio w leczeniu cukrzycy inhibitor sacharazy (akarboza) wybitnie ogranicza przyrost stężeń GIP i IRI w surowicy, jaki normalnie występuje u ludzi po doustnym spożyciu testowej dawki sacharozy.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Budowa, biosynteza i wydzielanie polipeptydu trzustkowego
Ludzki polipeptyd trzustkowy (hPP) jest pojedynczym łańcuchem, składającym się z 36 aminokwasów, o masie cząsteczkowej około 4200. U ssaków różnice w budowie …Zdrowe źródła białka: rodzaje, wartość odżywcza i znaczenie
Białko to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety, odgrywający fundamentalną rolę w budowie i naprawie tkanek oraz w produkcji enzymów i hormonów. …Dieta 8/16 – zasady, efekty i przeciwwskazania do stosowania
Dieta 8/16, znana jako post przerywany, zyskuje coraz większą popularność wśród osób pragnących zredukować masę ciała i poprawić ogólną kondycję zdrowotną. Jej …Pseudomeliturie
Dodatni wynik badania moczu przy użyciu odczynnika Ny- landera lub Fehlinga (Benedicta) może występować w przypadku obecności niecukrowych substancji redukujących. Dotyczy to …Właściwości prozdrowotne agrestu – skutki dla organizmu i zdrowia
Agrest, mały, zielony owoc, staje się coraz bardziej zauważany w świecie zdrowego odżywiania, a to wszystko dzięki swoim niezwykłym właściwościom prozdrowotnym. Nie …Inne leki
Spośród innych przewlekle stosowanych leków, które zmniejszają wydzielanie insuliny, należy wymienić ienytoinę i pochodne lenotiazyny. Opisano wyraźnie pogorszenie przebiegu cukrzycy, a nawet …Chleb orkiszowy – zdrowy wybór w diecie: właściwości i korzyści
Chleb orkiszowy to nie tylko smakołyk, ale także skarbnica wartości odżywczych, która zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia. Powstaje …Kukurydza w diecie odchudzającej – wartości odżywcze i kaloryczność
Kukurydza, często niedoceniana jako składnik diety, może być kluczem do zdrowego odchudzania. Zawiera nie tylko cenne składniki odżywcze, ale również niską kaloryczność, …Cukrzyce wtórne i skojarzone (typ 3)
Odróżnienie cukrzyc wtórnych i skojarzonych z innymi chorobami od cukrzycy idiopatycznej, jak również różnicowanie pomiędzy poszczególnymi rodzajami zaburzeń przemiany węglowodanów, zaliczanymi do …Śpiączka hipermolalna
Opisana w 1961 roku przez Stottera i niezależnie przez Rossiera i wsp. śpiączka hipermolalna (hyperosmolar nonketotic diabetic coma) została tak nazwana w …Kokos – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie
Kokos, znany jako owoc palmy kokosowej, to nie tylko smakowity przysmak, ale także niezwykle wartościowy składnik diety, który może przynieść liczne korzyści …
Najnowsze komentarze