Dostępna na rynku i powszechnie dotąd stosowana insulina jest otrzymywana z trzustek wieprzowych i bydlęcych. Mianuje się ją w jednostkach międzynarodowych (j.m.). 1 mg IV międzynarodowego standardu insuliny, zatwierdzonego przez WHO w 1959 r., zawiera 24 j.m., czyli 1 j.m. odpowiada 0,04167 mg IV międzynarodowego standardu insuliny. Okazało się jednak, że ta standardowa insulina zawiera, podobnie jak wszystkie wielokrotnie krystalizowane rodzaje insuliny, niewielką (około 4,5%) ilość domieszek, których przy stosowaniu konwencjonalnej technologii produkcji nie można usunąć. Natomiast 1 mg wysoko oczyszczonej (monokomponentnej) ludzkiej insuliny odpowiada 27 j.m. i w niniejszej książce ten stosunek stanowi podstawę do przeliczania stężenia insuliny we krwi z mj. na pikomole . Należy oczekiwać, że przy ustalaniu kolejnego międzynarodowego standardu insuliny problem stopnia czystości i pochodzenia gatunkowego insuliny zostanie uwzględniony. Wytwarzane przez krajowy przemysł farmaceutyczny preparaty zawierają 40 lub 80 j.m. w 1 ml, zaś objętość fiolek wynosi 10 ml. W ostatnich latach zaczęto już w niektórych krajach wprowadzać zgodnie z zaleceniem WHO i Międzynarodowej Federacji Cukrzycowej preparaty o stężeniu 100 j.m. w 1 ml i prawdopodobnie w przyszłości wszyscy producenci przejdą na wytwarzanie insuliny w tym stężeniu. Niektóre firmy ampułkują ponadto niewielkie ilości insuliny w postaci bardziej rozcieńczonej po 20 j.m. w 1 ml dla małych dzieci i w postaci stężonych roztworów po 500 j.m. w 1 ml dla chorych ze znaczną insulinoopornością. Preparaty insuliny należy przechowywać w temperaturze 3—10°C, nie wolno ich jednak zamrażać (najlepiej przechowywać je w lodówce z dala od zamrażalnika). Zmiana wyglądu zawartości fiolki, np. zmętnienie roztworu prawidłowo przejrzystego, dyskwalifikuje preparat do dalszego stosowania. Na każdej fiolce podany jest okres ważności, który przeciętnie wynosi 1,5—3 lat. Biorąc pod uwagę okres działania, dzieli się preparaty insuliny na: 1) insuliny krótko działające i 2) insuliny o działaniu przedłużonym, a tę ostatnią grupę na: a) insuliny długo działające (powyżej 24 h) i b) insuliny o „pośrednim” okresie działania (do 24 h).
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Jak zdrowo jeść na diecie wegetariańskiej? Przewodnik i przepisy
- Proste sałatki na odchudzanie – przepisy i zasady przygotowania
- Ogórki kiszone – odkryj ich zdrowotne właściwości i korzyści
- Dieta ketogeniczna – zasady, zalety i przykładowy jadłospis
- Właściwości prozdrowotne propolisu – jak go stosować i jakie ma korzyści?
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Dieta – podstawa zdrowego stylu życia. Warzywa ekologiczne sklep internetowy, oleje roślinne – olej z pestek dyni
Zdrowa i zbilansowana dieta jest bez wątpienia najważniejszym elementem dbania o stan naszego organizmu. To od niej zależy jakość i długość życia, …Właściwości zdrowotne liścia miłorzębu japońskiego: co warto wiedzieć?
Liść miłorzębu, znany również jako Ginkgo biloba, to jeden z najstarszych gatunków drzew na naszej planecie, który przetrwał na Ziemi przez około …Jak bezpiecznie i skutecznie wybielić zęby?
Wiele osób pragnie, by ich uśmiech był olśniewający. Jednakże sporo czynników takich jak: częste spożywanie kawy, herbaty, czy nałogowe palenie tytoniu przyczynia …Katecholaminy
Spośród katecholamin biologicznie czynnych główny wpływ na metabolizm wywiera adrenalina. Jej fizjologiczna funkcja polega na szybkim uruchamianiu rezerw energetycznych organizmu i dostarczeniu …Właściwości zdrowotne likopenu – jak wspiera zdrowie i chroni przed rakiem?
Jakie są właściwości zdrowotne likopenu? To pytanie, które zyskuje na znaczeniu w kontekście zdrowego stylu życia i zapobiegania chorobom. Likopen, naturalny związek …Inne choroby skóry
Donoszono o częstym występowaniu w cukrzycy takich dermatoz, jak: liszaj płaski (lichen planus), liszaj twardzinowy i zanikowy (lichen sclerosus et atrophicus), łuszczyca …Nauczanie pacjentów
Podejmując szkolenie chorego na cukrzycę należy uwzględnić jego wiek, rodzaj cukrzycy, stan emocjonalny, poziom wykształcenia, zdolność przyswojenia sobie wiadomości, a także sytuację …Rokowanie i zapobieganie choroby niedokrwienna serca
Rokowanie. Jest ono u chorych na cukrzycę gorsze aniżeli u pacjentów z prawidłową przemianą węglowodanów. Jest to widoczne w przebiegu zawału mięśnia …Propolis: właściwości zdrowotne i zastosowania w medycynie naturalnej
Propolis, znany jako „kit pszczeli”, to fascynujący produkt pszczeli, który od wieków jest ceniony za swoje liczne właściwości zdrowotne. Badania wykazują, że …Kontrola cukrzycy w czasie operacji
Bezpośrednie niebezpieczeństwo zabiegu chirurgicznego u chorego z cukrzycą sprowadza się z jednej strony do wystąpienia stanu niedocukrzenia krwi, z drugiej zaś do …Ogólne wpływy insuliny
Przytaczane najczęściej mechanizmy ogólnego działania insuliny stanowią poniekąd historyczny przegląd postępu badań w dziedzinie poznawania molekularnych podstaw funkcjonowania komórki i jej struktur. …
Najnowsze komentarze