Dostępna na rynku i powszechnie dotąd stosowana insulina jest otrzymywana z trzustek wieprzowych i bydlęcych. Mianuje się ją w jednostkach międzynarodowych (j.m.). 1 mg IV międzynarodowego standardu insuliny, zatwierdzonego przez WHO w 1959 r., zawiera 24 j.m., czyli 1 j.m. odpowiada 0,04167 mg IV międzynarodowego standardu insuliny. Okazało się jednak, że ta standardowa insulina zawiera, podobnie jak wszystkie wielokrotnie krystalizowane rodzaje insuliny, niewielką (około 4,5%) ilość domieszek, których przy stosowaniu konwencjonalnej technologii produkcji nie można usunąć. Natomiast 1 mg wysoko oczyszczonej (monokomponentnej) ludzkiej insuliny odpowiada 27 j.m. i w niniejszej książce ten stosunek stanowi podstawę do przeliczania stężenia insuliny we krwi z mj. na pikomole . Należy oczekiwać, że przy ustalaniu kolejnego międzynarodowego standardu insuliny problem stopnia czystości i pochodzenia gatunkowego insuliny zostanie uwzględniony. Wytwarzane przez krajowy przemysł farmaceutyczny preparaty zawierają 40 lub 80 j.m. w 1 ml, zaś objętość fiolek wynosi 10 ml. W ostatnich latach zaczęto już w niektórych krajach wprowadzać zgodnie z zaleceniem WHO i Międzynarodowej Federacji Cukrzycowej preparaty o stężeniu 100 j.m. w 1 ml i prawdopodobnie w przyszłości wszyscy producenci przejdą na wytwarzanie insuliny w tym stężeniu. Niektóre firmy ampułkują ponadto niewielkie ilości insuliny w postaci bardziej rozcieńczonej po 20 j.m. w 1 ml dla małych dzieci i w postaci stężonych roztworów po 500 j.m. w 1 ml dla chorych ze znaczną insulinoopornością. Preparaty insuliny należy przechowywać w temperaturze 3—10°C, nie wolno ich jednak zamrażać (najlepiej przechowywać je w lodówce z dala od zamrażalnika). Zmiana wyglądu zawartości fiolki, np. zmętnienie roztworu prawidłowo przejrzystego, dyskwalifikuje preparat do dalszego stosowania. Na każdej fiolce podany jest okres ważności, który przeciętnie wynosi 1,5—3 lat. Biorąc pod uwagę okres działania, dzieli się preparaty insuliny na: 1) insuliny krótko działające i 2) insuliny o działaniu przedłużonym, a tę ostatnią grupę na: a) insuliny długo działające (powyżej 24 h) i b) insuliny o „pośrednim” okresie działania (do 24 h).
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Soki warzywne i owocowe – zdrowe źródło witamin i energiiSoki warzywne i owocowe to nie tylko smaczny dodatek do codziennej diety, ale także prawdziwa bomba witaminowa, która może znacznie poprawić nasze …
Wielokrotne w ciągu dnia wstrzykiwanie insulinyJest to prosty sposób zbliżenia do naturalnego rytmu wydzielania tego hormonu. W praktyce ta metoda leczenia sprowadza się do wstrzykiwania insuliny krótko …
Swoisty system transportuW usuwaniu nadmiaru cholesterolu z komórek do wątroby, która jest głównym narządem wydalającym go z organizmu, szczególną rolę odgrywa swoisty system transportu …
Fit śniadanie do pracy – przepisy i wartości odżywczeW dzisiejszym zabieganym świecie, gdzie tempo życia nieustannie rośnie, kluczowe staje się zadbanie o zdrowe nawyki żywieniowe. Jednym z najważniejszych posiłków dnia …
Jakie właściwości zdrowotne ma biała kapusta? Dieta i korzyściKapusta biała, znana ze swoich niskokalorycznych właściwości, zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Ta zielona królowa warzyw …
Dieta grejpfrutowa – zasady, efekty i jadłospis na 12 dniDieta grejpfrutowa zyskuje na popularności jako jedno z rozwiązań dla osób pragnących szybko zredukować swoją wagę. Opierająca się na niskokalorycznym menu, skupia …
Puste kalorie – jak unikać ich w zdrowej diecie?Puste kalorie to pułapka, w którą łatwo wpaść w dzisiejszym świecie pełnym przetworzonej żywności i słodkich napojów. Choć mogą one dostarczać dużą …
Chude mięso – rodzaje, korzyści zdrowotne i przepisy na potrawyChude mięso to niezwykle wartościowy element diety, który dostarcza nie tylko pełnowartościowego białka, ale również cennych składników odżywczych. Zawierając mniej niż 10 …
Zyski i straty z picia alkoholu. Pić czy nie pić? – wpływ alkoholu na organizm człowiekaŻyjemy szybko, w nieustannym stresie. Często nie radzimy sobie z codziennymi sytuacjami w pracy, przerastają nas problemy w domu. Szukamy wtedy ratunku, …
Zmiany wysp trzustkowych w cukrzycy typu iZmiany morfologiczne wysp trzustkowych są w cukrzycy typu 1 bardzo widoczne i wykazują charakterystyczną dynamikę. W okresie początkowym występują — głównie u …
Daktyle – zdrowe właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotneDaktyle, znane jako naturalne słodycze, to nie tylko smaczna przekąska, ale także potężne źródło składników odżywczych korzystnych dla zdrowia. Zawierają dużą ilość …
Najnowsze komentarze