Przedłużenie okresu działania insuliny, przekraczające 24 h, a najczęściej sięgające 30—36 h, uzyskano przez dodanie do niej protaminy i (lub) większej ilości cynku oraz przez odpowiednią technologię produkcji (krystalizację). Z preparatów krajowych do tej grupy insulin należą: insulina cynkowo-protaminowa i insulina ultralente. Pierwsza jest otrzymywana z trzustek bydlęcych i wieprzowych, druga — tylko z trzustek bydlęcych. Insulina cynkowo-protaminowa, wprowadzona do leczenia cukrzycy jeszcze w latach trzydziestych, znajduje nadal — chociaż w ograniczonym stopniu — zastosowanie w terapii tej choroby. Stanowi kompleksowe połączenie insuliny bezpostaciowej zwykłej z protaminą (białko zasadowe uzyskane z nasienia ryb) i cynkiem w postaci zawiesiny w roztworze buforu fosforanowego. Tylko wyjątkowo jest wstrzykiwana jako preparat wyłączny, głównie u chorych o małym zapotrzebowaniu na insulinę, natomiast najczęściej stosowana jest w postaci indywidualnej mieszaniny z insuliną krystaliczną. Insulina ultralente jest zawiesiną kryształów cynkowo-insulinowych o średnicy 25—30 p,m w roztworze buforu octanowego. Należy do insulin cynkowych. Działa nieco krócej niż insulina cynkowo-protaminowa, jednak okres jej aktywności także przekracza 24 h (dochodzi do 30 h). Podobnie jak tamta, jest najczęściej stosowana w połączeniu z insuliną krótko działającą, mającą ten sam bufor i to samo pH (insulina maxirapid, insulina semilente). Nieobecność dodatkowego białka sprawia, że jest ona obecnie najpowszechniej stosowanym preparatem insuliny długo działającej.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Rośliny strączkowe w diecie: zdrowie, wartości i zastosowanie
Rośliny strączkowe to niezwykle ważny element naszej diety, pełen wartości odżywczych i zdrowotnych korzyści. Niezależnie od tego, czy preferujesz fasolę, soczewicę, groch …Neurochirurgia – gdzie przyjmuje dobry neurochirurg w Bydgoszczy
Chirurgiczne leczenie chorób układu nerwowego to bardzo poważna sprawa, którą zajmować mogą się jedynie wybitni specjaliści. Oczywiście trzeba posiadać w tym zakresie …Skrzyp polny: zdrowotne właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania
Skrzyp polny, znany również jako Equisetum arvense, to roślina, która od wieków fascynuje zielarzy i naukowców swoimi niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Bogata w …Dieta odchudzająca na Thermomix – plany, przepisy i efekty
Dieta odchudzająca na Thermomix staje się coraz bardziej popularnym rozwiązaniem dla tych, którzy pragną nie tylko zredukować masę ciała, ale także wprowadzić …Elektrolity
Prawidłowy przebieg wydzielania insuliny wymaga obecności niektórych kationów. Obie fazy sekrecji tego hormonu ulegają zahamowaniu w razie braku wolnych jonów wapniowych lub …Kapusta rzymska – właściwości, składniki i korzyści zdrowotne
Kapusta rzymska, znana również jako sałata rzymska, to nie tylko popularny składnik sałatek, ale także prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Bogata w witaminy, …Zmiany wysp trzustkowych w cukrzycy typu 3
Spośród dużej grupy odmian tego typu cukrzycy zmiany w wyspach trzustkowych występują w zapaleniach trzustki, w hemochromatozie oraz w nowotworach trzustki, zarówno …Sałata – zdrowotne właściwości, wartości odżywcze i rodzaje
Sałata, często niedoceniana wśród warzyw, jest nie tylko pysznym dodatkiem do sałatek, ale również prawdziwą skarbnicą zdrowych składników odżywczych. Zawiera witaminy A, …Pomarańcza Moro – zdrowotne właściwości i zastosowanie w diecie
Pomarańcze Moro, znane ze swojego wyjątkowego koloru i smaku, to nie tylko smakowity owoc, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Czerwone pomarańcze z …Zrozumienie implantologii stomatologicznej: co warto wiedzieć?
Implantologia stomatologiczna to jedna z najbardziej rewolucyjnych dziedzin współczesnej stomatologii, która przywraca uśmiechy i poprawia jakość życia wielu pacjentów. Dzięki zastosowaniu biokompatybilnych …Właściwości prozdrowotne agrestu – skutki dla organizmu i zdrowia
Agrest, mały, zielony owoc, staje się coraz bardziej zauważany w świecie zdrowego odżywiania, a to wszystko dzięki swoim niezwykłym właściwościom prozdrowotnym. Nie …
Najnowsze komentarze