Przeciwwskazania do stosowania pochodnych biguanidu w cukrzycy można podzielić na 2 grupy, z tym że determinujące je mechanizmy niekiedy się zazębiają. Pierwszą grupę stanowią przeciwwskazania z racji nieprzydatności tych leków w wyrównaniu metabolicznym cukrzycy, co wynika z kolei z przebiegu choroby. Nie ma potrzeby podawania ich chorym, u których cukrzyca jest dobrze kontrolowana samą dietą, stosowaniem pochodnych sulfonylomocznika czy insuliną (w średnich dawkach). Z drugiej strony pochodnych biguanidu nie wolno stosować w stanach znacznego niewyrównania cukrzycy, zwłaszcza w razie współistniejącej kwasicy ketonowej. Są one bezwzględnie przeciwwskazane we wszystkich stanach śpiączkowych u chorych na cukrzycę. Chociaż pochodne biguanidu mogą być pomocne w przełamaniu insulinooporności, nie należy ich podawać w insulinooporności krótkotrwałej, jaka występuje w kwasicy ketonowej i w zakażeniach. Poza tym są one przeciwwskazane, podobnie jak i pochodne sulfonylomocznika, w nefropatii cukrzycowej. Leki te można natomiast stosować w chorobie dużych naczyń w cukrzycy (poza takimi stanami jak zawał mięśnia sercowego czy udar mózgu), a wpływ, jaki wywierają na przemianę tłuszczów i na aktywację fibrynolizy, przemawia za ich przydatnością w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych w przebiegu cukrzycy. Drugą grupą przeciwwskazań do leczenia cukrzycy pochodnymi biguanidu stanowią stany i choroby jej towarzyszące, które zwiększają zagrożenie wystąpieniem kwasicy mleczanowej. Należą tu choroby sprzyjające kumulacji leku w organizmie (choroby nerek), gorszemu zużytkowaniu mleczanu (choroby wątroby) lub zwiększonemu jego wytwarzaniu, co obserwuje się w hipoksji w przebiegu niewydolności krążenia i oddechowej, w zakażeniach, w białaczce, w hipowitaminozie B, w alkoholizmie (po spożyciu alkoholu).
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Probiotyki dla zdrowia: Jak działają i jakie mają właściwości?
- Dieta ziemniaczana – zasady, jadłospis i zdrowotne korzyści
- Dieta zgodna z grupą krwi 0 rh – zasady, korzyści i przepisy
- Fasola czarna – zdrowotne właściwości i zastosowania w kuchni
- Jak stworzyć idealny jadłospis dla ćwiczących na siłowni?
zakątek zdrowia
Archiwa
- listopad 2025
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Czystek – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania tej roślinyCzystek, znany również jako Cistus incanus, to roślina, która od wieków fascynuje miłośników medycyny naturalnej swoimi niezwykłymi właściwościami leczniczymi. Bogaty w polifenole, …
Dieta jajeczna – zasady, efekty i przeciwwskazania do stosowaniaDieta jajeczna zdobywa coraz większą popularność wśród osób pragnących szybko zredukować swoją wagę. U podstaw tego systemu odchudzania leży prostota i efektywność, …
Keratyna w diecie: naturalne źródła dla zdrowych włosów i paznokciKeratyna to nie tylko popularny termin w świecie kosmetyków, ale także kluczowy składnik odżywczy w naszej diecie, który wpływa na zdrowie włosów …
Cynamon na odchudzanie – jak go stosować, by schudnąć?Cynamon, znany przede wszystkim jako aromatyczna przyprawa, ma znacznie więcej do zaoferowania niż tylko smak w naszych potrawach. Badania sugerują, że regularne …
Najlepsze źródła antyoksydantów – Grecka oliwa z oliwek sklep internetowy.Antyoksydanty stanowią bardzo ważny składnik naszej diety – to one zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, regulują poziom cukru, polecane są także osobom, …
GłodzenieGłodzenie, zarówno krótkoterminowe, jak i przedłużone, idzie w parze ze zmniejszaniem się stężenia insuliny we krwi na czczo. Najczęściej stwierdza się wówczas …
Właściwości zdrowotne i lecznicze wiśni – co warto wiedzieć?Wiśnie, te piękne, soczyste owoce, nie tylko zachwycają smakiem, ale także skrywają w sobie niezwykłe właściwości zdrowotne. Od wieków wykorzystywane w tradycyjnej …
Grejpfrut – zdrowotne właściwości, korzyści i przepisy na potrawyGrejpfrut to nie tylko smaczny owoc o orzeźwiającym smaku, ale także skarbnica składników odżywczych, które mogą znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Bogaty …
Leczenie cukrzycy pochodnymi biguaniduPochodne biguanidu stanowią drugą grupę skutecznie działających doustnych leków przeciwcukrzycowych. Od pochodnych sulfonylomocznika różnią się strukturą chemiczną, mechanizmem działania oraz zakresem wskazań. …
KetogenezaKońcowa przemiana kwasów tłuszczowych może w obrębie hepatocytów przebiegać nieco odmiennie, prowadząc do powstania acetooctanu. Mniejsze znaczenie w syntezie acetooctanu ma prosta …
Jarmuż – zdrowotne właściwości superfoods i składniki odżywczeJarmuż, często określany mianem superfood, zdobywa coraz większą popularność w zdrowym odżywianiu. To zielone warzywo nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale przede …
Najnowsze komentarze