Obecność receptora insulinowego stwierdzono w błonie licznych komórek, takich jak adypocyty, komórki mięśniowe, hepatocyty, limfocyty, inonocyty i in. Zasługuje na uwagę, że insulina jest wiązana przez receptory błonowe wielu komórek, które pobierają glukozę z przestrzeni zewnątrzkomórkowej niezależnie od tego hormonu (należą tu krwinki czerwone, komórki i ośrodkowego układu nerwowego, komórki cewek nerkowych). Zjawiska tego dotąd nie wyjaśniono. Być może zadaniem tych receptorów po związaniu się z insuliną jest wyzwolenie efektów nie związanych z przemianą glukozy (np. transport jonów, aminokwasów). Receptor insulinowy jest glikoproteiną, stanowiącą integralną część błony komórkowej. Jego masa cząsteczkowa wynosi 300 000 do 350 000, przy czym wyróżnia się w nim podjednostki połączone mostkami dwusiarczkowymi: dwie podjednostki a o masie cząsteczkowej około 125 000—130 000 i dwie podjednostki (5 o masie cząsteczkowej 95 000. Te mniejsze podjednostki nie biorą bezpośrednio udziału w wiązaniu insuliny, natomiast wpływają na powinowactwo receptora do tego hormonu. Wiązanie insuliny przez receptory błony komórkowej jest determinowane przez dwie ich właściwości: liczbę i powinowactwo. Na obie te właściwości wpływa ilość insuliny, z jaką komórka się styka. Badania dotyczące internalizacji insuliny sugerują, że ten proces może regulować liczbę receptorów insulinowych w błonie komórkowej zarówno przez wpływ na ich syntezę, jak i recyklizację. Tymi mechanizmami tłumaczy się zjawisko ,,down regulation”, tzn. zmniejszenie liczby receptorów insulinowych na powierzchni komórek w stanach hiperinsulinemii. Z kolei powinowactwo receptora insulinowego maleje w miarę wiązania coraz to nowych cząsteczek insuliny. To zjawisko, zwane ujemną kooperacją, jest następstwem dysocjacji kompleksów, proporcjonalnej do stopnia wysycenia receptorów insulinowych. Zarówno liczba, jak i powinowactwo błonowych receptorów insulinowych może ulegać zmianom w warunkach fizjologicznych: zwiększenie powinowactwa stwierdzono po wysiłkach fizycznych, zaś zmniejszenie w czasie ciąży. Zmianę liczby i powinowactwa receptorów insulinowych na powierzchni komórek opisano także w niektórych chorobach i zespołach klinicznych, cechujących się zmniejszoną lub (rzadziej) zwiększoną wrażliwością na insulinę. Receptory insulinowe stwierdzono także wewnątrz komórek, w aparacie Golgiego, w siateczce śródplazmatycznej, w jądrze. Ich rola nie jest wyjaśniona, prawdopodobnie jednak wiąże się ze zjawiskiem internalizacji insuliny, tzn. przenikania drogą endocytozy (pinocytozy) kompleksów insulina-receptor błonowy do wnętrza komórki. Wewnątrzkomórkowe losy tych kompleksów są zapewne zróżnicowane. Część z nich lub ich składowych trafia do lizosomów, w których ulega degradacji. Dotyczy to w większym stopniu insuliny, natomiast część receptorów jest wykorzystywana i ponownie trafia na powierzchnię komórkową (recyklizacja). Obecność receptorów wiążących insulinę z różnymi strukturami wewnątrzkomórkowymi przemawia jednak za tym, że hormon ten po uwolnieniu się z kompleksu z receptorem błonowym pa tej właśnie drodze może powodować niektóre efekty biologiczne.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Czy orzechy włoskie tuczą? Wpływ na wagę i zdrowie
Czy orzechy włoskie tuczą? To pytanie nurtuje wielu miłośników zdrowego odżywiania, zwłaszcza że orzechy te dostarczają aż 660 kcal na 100 g. …Jak zapewnić zdrowe odchudzanie nastolatków? Kluczowe zasady diety
Dieta odchudzająca dla nastolatków to temat, który zyskuje na znaczeniu w dzisiejszym świecie, gdzie nadwaga i otyłość wśród młodzieży stają się poważnym …- boldenone undecylenate
Gruszka Nashi – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
Gruszka nashi, znana również jako gruszka azjatycka, zyskuje coraz większą popularność jako superowoc, który nie tylko zachwyca smakiem, ale także przynosi szereg …Wybór zawodu
Wobec konieczności wyboru zawodu stają pacjenci młodociani, chorujący najczęściej na cukrzycę typu 1, natomiast u osób w wieku dojrzałym, zwykle z cukrzycą …Jakie terapie można odbyć w ośrodku uzależnień?
W ośrodkach uzależnień można odbyć różne terapie w zależności od rodzaju uzależnienia. Niezależnie od tego, czego dokładnie dotyczy problem, kluczowe jest dobranie …Pizza włoska: czym kierować się przy zamówieniu? Pizza włoska Warszawa 24h
Miłośnicy pizzy są zgodni w jednym: znaleźć dobrą pizzerię jest niezwykle trudno. Pizza włoska to taka, która posiada niewielką ilość składników, charakteryzuje …Ogólne wpływy insuliny
Przytaczane najczęściej mechanizmy ogólnego działania insuliny stanowią poniekąd historyczny przegląd postępu badań w dziedzinie poznawania molekularnych podstaw funkcjonowania komórki i jej struktur. …Pierwotne uszkodzenie włókna osiowego związane z zaburzeniem przemiany mioinozytolu
Zawartość tego cyklicznego poliolu, będącego jednym z 9 stereoizomerów inozytolu i mającego uznane działanie biologiczne, jest w nerwach obwodowych 30 razy większa …Obraz kliniczny i leczenie cukrzycy
Na ukształtowanie się obrazu klinicznego cukrzycy składają się z jednej strony zróżnicowane czynniki etiologiczne, doprowadzające do bezwzględnego lub względnego niedoboru insuliny, z …Dieta dobrych produktów: zasady, korzyści i wpływ na zdrowie
Dieta Dobrych Produktów (DDP) to innowacyjne podejście do odżywiania, które przyciąga coraz większą uwagę osób pragnących poprawić swoje zdrowie. Oparta na rotacji …Pomarańcze – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie
Pomarańcze to nie tylko soczyste i orzeźwiające owoce, ale także prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Bogate w witaminę C, błonnik i wiele innych …
Najnowsze komentarze