Około 1—5% wszystkich przypadków cukrzycy rozpoznaje się przed 15 r.ż. Dość duży zakres tego odsetka zależy do pewnego stopnia od braku — jak dotąd — odpowiednio wystandaryzowanych badań chorobowości wskutek cukrzycy dziecięcej. W większości badań skryningowych w kierunku cukrzycy pomijano bowiem grupę populacji poniżej 14—15 r.ż.. Ponadto w rachubę wchodzi zapewne wpływ czynnika etnicznego (genetycznego): w krajach Dalekiego: Wschodu, wśród mieszkańców Oceanii, Murzynów, Indian północnoamerykańskich cukrzyca typu 1, w tym cukrzyca dziecięca, jest znacznie rzadsza niż wśród ludności kaukaskiej. W Polsce częstość występowania cukrzycy wśród dzieci jest raczej bliska dolnej granicy wyżej podanego zakresu. Wbrew powszechnemu przekonaniu cukrzyca występująca u dzieci nie ma jednolitego przebiegu i nie można wszystkich jej przypadków zaliczyć do typu 1 tej choroby. Zaburzenie przemiany węglowodanów może ujawniać się w różnej formie, przy czym duże znaczenie ma wiek, w którym ujawniła się choroba. W tym okresie życia cukrzyca występuje bardzo rzadko, nastręcza jednak największe trudności diagnostyczne i terapeutyczne. Wyróżnia się 2 rodzaje zaburzeń przemiany węglowodanów, jakie mogą pojawić się w krótkim odstępie czasu po urodzeniu: Przemijająca cukrzyca okresu noworodkowego. To zaburzenie występuje zwykle między 5 a 20 dniem po urodzeniu, najczęściej u dzieci o małej urodzeniowej masie ciała, po ciąży, w której przebiegu ujawniły się objawy niewydolności łożyska. Uważa się, że jego przyczyną jest niedojrzałość komórek B wysp trzustkowych, których największy rozwój przypada na ostatni trymestr życia płodowego (p. str. 455). Początek choroby jest nagły i u wielu spośród noworodków (niemowląt) pierwsza oznaczona wartość glikemii przekracza 55,5 mmol/1 (1000 mg%). Zwraca uwagę, że mimo tak dużej hiperglikemii ketoza i kwasica ketonowa występują rzadko. W obrazie klinicznym na pierwszy plan wysuwają się takie objawy, jak częste moczenie się dziecka, chudnięcie i znaczne odwodnienie, które rozwija się na przestrzeni 2—3 dni. Ten stan wymaga stosowania insuliny i szybkiego uzupełnienia strat wody i elektrolitów, podobnie jak trwała cukrzyca wieku niemowlęcego. Ponieważ noworodki i niemowlęta są bardzo wrażliwe na działanie insuliny, konieczne jest częste oznaczanie glikemii po podaniu tego hormonu. Zaburzenie to ustępuje samorzutnie po upływie 1—3 miesięcy i dotąd nie wiadomo, czy jest ono zapowiedzią większego zagrożenia rozwojem cukrzycy w przyszłości.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Cukromocz ciężarnychGlukoza pojawia się w moczu w około 25% przypadków ciąży i jest następstwem zwiększonego przesączania kłębuszkowego i zmniejszonego wchłaniania w cewkach tego …
Kapusta rzymska – właściwości, składniki i korzyści zdrowotneKapusta rzymska, znana również jako sałata rzymska, to nie tylko popularny składnik sałatek, ale także prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Bogata w witaminy, …
Niezdrowe przekąski – jak wpływają na zdrowie i jak je unikać?W dobie szybkiego stylu życia i łatwego dostępu do jedzenia, niezdrowe przekąski stały się nieodłącznym elementem naszej codzienności. Często sięgamy po nie, …
Zakażenia w cukrzycyW przeszłości zakażenia były częstym powikłaniem cukrzycy i niejednokrotnie w dużym stopniu przyczyniały się do niekorzystnego w niej rokowania. Od czasu odkrycia …
Kwas jabłkowy: właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotneKwas jabłkowy, często pomijany w codziennych rozmowach o zdrowiu i urodzie, to organiczny związek chemiczny, który ma wiele do zaoferowania. Naturalnie występujący …
Zdrowe desery – przepisy, korzyści i składniki odżywczeZdrowe desery to nowoczesna odpowiedź na miłość do słodkości, która nie musi odbywać się kosztem zdrowia. W dobie rosnącej świadomości na temat …
Choroby skóry spowodowane mikroangiopatiąW tej grupie chorób skórnych zasadniczą nieprawidłowością są zmiany naczyń włosowatych skóry, typowe dla mikroangiopatii cukrzycowej. Są one poniekąd szczególną postacią choroby …
Rambutan – egzotyczny owoc. Właściwości i działanie zdrowotneRambutan, egzotyczny owoc z Azji Południowo-Wschodniej, przyciąga uwagę nie tylko swoim niecodziennym wyglądem, ale również bogactwem składników odżywczych. Jego włochata skórka kryje …
Oliwa z oliwek extra virgine – zastosowanie i właściwości zdrowotne. Grecka oliwa z oliwek sprzedaż – sklep internetowyOliwa z oliwek to doskonałe źródło wielu substancji odżywczych. Korzyści ze spożywania tego produktu na zimno jest bardzo wiele. Regularne spożywanie oliwy …
Dieta 12 godzinna: zasady, efekty i planowanie posiłkówDieta 12 godzinna zdobywa coraz większą popularność jako efektywny sposób na poprawę zdrowia i kontrolę wagi. Polega na równym podziale czasu pomiędzy …
Skład jakościowy dietyW ramach ustalonego na wstępie zapotrzebowania energetycznego należy tak dobrać poszczególne składniki pokarmowe, aby dzienna racja żywności zawierała odpowiednią ilość białka, tłuszczu …
Najnowsze komentarze