Wobec konieczności wyboru zawodu stają pacjenci młodociani, chorujący najczęściej na cukrzycę typu 1, natomiast u osób w wieku dojrzałym, zwykle z cukrzycą typu 2, wchodzi ewentualnie w rachubę zmiana dotychczasowego stanowiska (rzadziej zawodu) na bardziej dla nich odpowiednie. Zarówno wybór zawodu, jak i przekwalifikowanie muszą być dobrze przemyślane, dostosowane do przebiegu choroby, i powinny uwzględniać upodobania, uzdolnienia i umiejętności chorego. Osoby leczone insuliną wobec możliwości wystąpienia u nich nagłego niedocukrzenia krwi połączonego z utratą przytomności powinny unikać lub zaniechać zawodów, które narażają na niebezpieczeństwo życie innych, bezpośrednio lub pośrednio powierzonych ich pieczy, oraz ich własne. Należy tu: zawód maszynisty, motorniczego, pilota, kierowcy, sternika, zwrotniczego oraz zawody związane z przebywaniem na wysokości. Nie są także wskazane dla chorych na cukrzycę (zarówno insulinozależną, jak i nie wymagającą insuliny) stanowiska, które utrudniają prowadzenie unormowanego trybu życia, a więc związane z pracą na zmiany, stałym podróżowaniem, nieregularnym odżywianiem się. Z możliwością zaniechania pracy w przyszłości muszą się liczyć chorzy na cukrzycę w zawodach wymagających doskonałej ostrości wzroku. W związku z rozwojem motoryzacji bardzo aktualna jest sprawa przyznawania osobom z cukrzycą prawa prowadzenia pojazdów mechanicznych. We wszystkich krajach chorzy ci otrzymują prawo prowadzenia pojazdów mechanicznych kategorii amatorskiej (lub jej odpowiadającej); w niektórych krajach nie zezwala się im, zwłaszcza w przypadkach leczenia insuliną, na prowadzenie dużych środków komunikacji (autobusów) i transportu (samochody ciężarowe). Do zawodów, które można polecić młodocianym chorym na cukrzycę, należy praca w służbie zdrowia (daje ona możliwość stałej kontroli metabolicznej, zaś sama choroba jest lepiej rozumiana przez środowisko w miejscu pracy), w szkolnictwie, administracji, handlu, rzemiośle (z wyjątkiem zawodów związanych z obsługą maszyn), rolnictwie, leśnictwie. Na ogół praca umysłowa jest dla chorych na cukrzycę bardziej wskazana niż ciężka praca fizyczna. Młodych pacjentów należy Zachęcić, aby starali się osiągnąć co najmniej średnie, a o ile to możliwe — wyższe wykształcenie. Uzyskane w ten sposób zawody umożliwiają najczęściej regularne rozłożenie posiłków i systematyczne wstrzykiwanie insuliny, rzadko też w razie wystąpienia stanu niedocukrzenia krwi powodują skutki groźne dla chorego i jego otoczenia. Ponadto przekonano się, że wyższy poziom wykształcenia jest bardzo pomocny w nawiązaniu prawidłowej współpracy chorego z leczącym go personelem medycznym i wyraźnie przyczynia się do poprawy wyników leczenia. Wymowne są pod tym względem wyniki badań nad dużą grupą chorych na cukrzycę, przeprowadzonych w Warszawie, a dotyczących okresu 1973—1978; wykazano w nich, że umieralność osób z cukrzycą mających wyższe wykształcenie nie różniła się od umieralności odpowiednio dobranej grupy ogólnej ludności Warszawy, natomiast była znacznie wyższa wśród chorych na cukrzycę z wykształceniem podstawowym lub niepełnym podstawowym. W polskim prawodawstwie pracy cukrzyca „jako taka” nie jest wymieniona jako przeciwwskazanie do podejmowania zajęć zawodowych podlegających bezpośrednio nadzorowi medycznemu Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej (z wyjątkiem zawodów narażających pracowników na kontakt z selenem i dwusiarczkiem węgla). Chorzy na cukrzycę nie podlegają obowiązkowej służbie wojskowej i nie są przyjmowani do zawodowych szkół wojskowych, do Milicji Obywatelskiej i do szkół milicyjnych, w Ministerstwie Komunikacji na stanowiska związane z zapewnieniem bezpieczeństwa ruchu i na te kierunki w szkołach zawodowych, nie są też przyjmowani do pracy w marynarce i rybołówstwie ani do odpowiednich szkół zawodowych. Zgodnie z obowiązującymi obecnie w Polsce przepisami nie wydaje się zezwolenia na pracę zawodowego kierowcy chorym na cukrzycę insulinozależną ze skłonnością do hipoglikemii, podobnie jak i na inne schorzenia sprzyjające stanom niedocukrzenia krwi. Tak więc miarodajna w tej sprawie jest opinia specjalisty diabetologa lub lekarza zatrudnionego w poradni cukrzycowej. Niezależnie od tego przepisu, przy wydawaniu takiego zezwolenia — nie tylko dla podjęcia pracy zawodowej — bierze się pod uwagę stan ogólny chorego i ewentualną obecność objawów będących wynikiem przewlekłych powikłań cukrzycy, które — jak np. zaburzenia widzenia — stanowią same w sobie przeciwwskazanie do ubiegania się o prawo prowadzenia pojazdów mechanicznych. Chociaż przytoczona wyżej lista zawodów przeciwwskazanych lub nie wskazanych dla chorych na cukrzycę może sprawiać wrażenie dużego- ograniczenia możliwości ich zatrudnienia, to w istocie rzeczy stanowią one bardzo niewielką część ogólnej puli zajęć i osoby z cukrzycą bez trudu znajdują zatrudnienie, w którym mogą w pełni wykazać swoje umiejętności i które daje im pełną satysfakcję. Ponadto należy pamiętać, że te ograniczenia dotyczą przede wszystkim chorych na cukrzycę leczonych insuliną, którzy stanowią około 20% wszystkich osób dotkniętych tą chorobą.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
- Feijoa – zdrowy owoc pełen wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych
- Cukinia – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
- Zdrowe śniadanie przy Hashimoto – co jeść i czego unikać?
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Czym jest proteza modularna?
Protezy są dla wielu pacjentów jedynym sposobem na odzyskanie satysfakcji i komfortu życia. Osoby, które mają wady wrodzone lub zostały poddane amputacji …Taro – właściwości zdrowotne, składniki i wpływ na organizm
Taro, znane jako korzeń taro, to niezwykła bulwa, która od wieków cieszy się uznaniem w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej. Wyróżnia się nie tylko …Powikłania metaboliczne
Głównym i najgroźniejszym powikłaniem jest kwasica mleczanowa, będąca wynikiem nasilenia pod wpływem pochodnych biguanidu glikolizy beztlenowej i wytwarzania mleczanu. Rozwijająca się na …Rokowanie i zapobieganie śpiączki hipermolalnej
Rokowanie w śpiączce hipermolalnej jest gorsze niż w ketonowej. Śmiertelność w tym zespole jest przez różnych autorów podawana w bardzo szerokich granicach …Rodzaje diet – odkryj, jak zbilansować zdrowe odżywianie
W świecie, gdzie zdrowie i dobre samopoczucie stają się priorytetami, różnorodność diet zyskuje na znaczeniu. Każda dieta, od niskokalorycznych po terapeutyczne, ma …Głodzenie
Głodzenie, zarówno krótkoterminowe, jak i przedłużone, idzie w parze ze zmniejszaniem się stężenia insuliny we krwi na czczo. Najczęściej stwierdza się wówczas …Siemię lniane na odchudzanie – jak właściwie je pić?
Siemię lniane, znane od wieków jako skarbnica zdrowia, zyskuje coraz większą popularność wśród osób pragnących zredukować masę ciała. Badania wskazują, że regularne …Wpływ insuliny na przemianę węglowodanów
W zakresie przemiany węglowodanów insulina działa następująco: 1. Nasila ona transport glukozy i monosacharydów o analogicznym układzie przestrzennym przy węglach C1—C3 (D-galaktoza, …Zdrowa dieta redukcyjna: plan, jadłospis i najważniejsze zasady
Przygotowanie planu diety to kluczowy krok w drodze do zdrowego stylu życia i skutecznej redukcji masy ciała. Czy wiesz, że dobrze skomponowana …Dieta 2100 kcal: Plan żywieniowy, korzyści i przykładowy jadłospis
Dieta 2100 kcal staje się coraz bardziej popularnym planem żywieniowym, który łączy w sobie zdrowe odżywianie z odpowiednią kalorycznością. W dobie, gdy …Czerwona porzeczka – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
Porzeczka czerwona to nie tylko smaczny dodatek do deserów czy napojów, ale także prawdziwa bomba zdrowotna. Bogata w witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, …
Najnowsze komentarze