Główna nieprawidłowość dotyczy aktywności fibrynolitycznej krwi, aczkolwiek u chorych na cukrzycę stwierdzono także przyspieszenie przekształcenia fibrynogenu w fibrynę (nasilone uwalnianie czynnika płytkowego 3, zmniejszenie aktywności antytrombiny III). Dawniejsze badania wskazywały, że aktywność fibrynolityczna może być w cukrzycy zmniejszona, prawidłowa łub nawet zwiększona. Między innymi zaobserwowano, że gwałtowne wahania glikemii aktywują układ fibrynolizy krwi. Jednakże w świetle późniejszych badań należy uznać, że zjawiskiem typowym dla cukrzycy jest zmniejszenie aktywności fibrynolitycznej krwi, zarówno samoistnej, jak i stymulowanej (zastojem żylnym). Zawartość plazminogenu w osoczu w tej chorobie mieści się w granicach „normy”, jednak aktywność tkankowych aktywatorów plazminogenu, oznaczona w bioptycznie pobranych wycinkach ściany małych żyłek, jest wśród chorych na cukrzycę znacznie częściej mniejsza aniżeli u ludzi zdrowych. Aktywność fibrynolityczna krwi w cukrzycy zależy od masy ciała (jest w większym stopniu zmniejszona u chorych otyłych), czasu trwania choroby (zwiększa się z upływem czasu, jednak stale pozostaje poniżej aktywności prawidłowej) oraz obecności powikłań typu mikroangiopatii (jest bardziej zmniejszona u chorych z retinopatią i nefropatią cukrzycową). Na fibrynolizę wywiera także wyraźny wpływ stosowane leczenie przeciwcukrzycowe: jest ona w większym stopniu zmniejszona u chorych leczonych pochodnymi sulfonylomocznika niż u otrzymujących insulinę, chociaż w obu grupach jest ona mniejsza niż u zdrowych probantów. Przeciwcukrzycowe pochodne biguanidu (głównie fenformina) zwiększają aktywność fibrynolityczną krwi i zmniejszają zawartość fibrynogenu osocza. Przyczyna osłabienia aktywności fibrynolitycznej w cukrzycy jest nie wyjaśniona. Być może jest to następstwo zaburzeń metabolicznych występujących w tej chorobie, powodujących „pierwotną” dysfunkcję układu fibrynolityczne- go. W późniejszym okresie powodem zmniejszenia tej aktywności może być ograniczenie wytwarzania i upośledzenie uwalniania tkankowych aktywatorów plazminogenu przez zmienioną ścianę naczyniową lub wzrost stężenia w osoczu a2-makroglobuliny, która obok innych właściwości ma i tę, że wiąże plazminę. Niezależnie od przyczyny, osłabienie aktywności fibrynolitycznej krwi w cukrzycy jest czynnikiem sprzyjającym tworzeniu się zakrzepów na powierzchni zmienionej błony wewnętrznej. Zawartość fibrynogenu w osoczu jest w cukrzycy na ogół zwiększona. Zjawisko to zaobserwowano głównie u chorych z wyraźnymi zmianami naczyniowymi. Nie wiadomo, czy ta hiperfibrynogenemia jest skutkiem osłabienia aktywności fibrynolitycznej krwi, czy też wykładnikiem nieswoistego uszkodzenia tkanek. Udział krwinek czerwonych. Do nadkrzepliwości krwi w cukrzycy przyczyniać się mogą także zmiany w krwinkach czerwonych obserwowane w tej chorobie: większa skłonność do agregacji, zwiększona lepkość krwinek oraz większa ich sztywność. Te zmiany krwinek wraz z zaburzeniami w składzie białek osocza (hiperfibrynogenemia) powodują zwiększenie lepkości krwi.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Tania dieta odchudzająca – jak zacząć i skutecznie schudnąć?
- Cebula dymka – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
- Mikroelementy: ich znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania
- Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznego
- Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Bób – właściwości odżywcze, zdrowotne i lecznicze tego strączka
Bób, znany jako jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, od lat cieszy się popularnością w kuchniach na całym świecie. Jego bogaty profil odżywczy, …Czym się różni USG płodu 4D od 3D?
Ciąża jest pięknym, ale zarazem bardzo stresującym czasem dla każdego rodzica. Na szczęście, współczesna medycyna dysponuje wieloma narzędziami diagnostycznymi, które pozwalają monitorować …Obraz morfologiczny i patogeneza nefropatii cukrzycowej
Poza przytoczonymi tam hipotezami rozwoju mikroangiopatii cukrzycowej w odniesieniu do nerki podkreśla się jeszcze znaczenie zaburzeń czynnościowych, poprzedzających pojawienie się zmian morfologicznych. …Błonnik witalny opinie, błonnik oczyszczający
Panie, które chcą skutecznie zadbać o swoje zdrowie muszą się odpowiednio za to zabrać. Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w odpowiedniej jakości …Patogeneza śpiączki mleczanowej
Podstawowym zaburzeniem w omawianym zespole jest nadmierne gromadzenie się we krwi (płynie ustrojowym) kwasu mlekowego oraz mleczanu i wystąpienie kwasicy metabolicznej. Może …Glikozuria poposiłkowa
Glikozuria poposiłkowa (overilow glycosuria). Są to stany, w których po spożyciu węglowodanów następuje szybko znaczny wzrost glikemii przekraczający próg nerkowy dla glukozy, …Niezwykłe bliny z jabłkami: przepis, który musisz spróbować!
Bliny, choć kojarzone głównie z kuchnią wschodnioeuropejską, to danie, które z powodzeniem można dostosować do różnych smaków i potrzeb. Jednym z ciekawszych …Przewlekła neuropatia symetryczna
Jest to najczęstsza postać neuropatii cukrzycowej i przytoczone wyżej dane na temat częstości występowania i uwarunkowań powikłań w obrębie obwodowego układu nerwowego …Optymalna dieta odchudzająca – zasady, efekty i zdrowe nawyki
Optymalna dieta odchudzająca to coraz bardziej popularny sposób na skuteczną redukcję masy ciała, który zyskuje uznanie wśród osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. …Nieswoiste zakażenia układu oddechowego
Spośród wszystkich infekcji zapalenia płuc u chorych na cukrzycę stanowią obok zakażeń dróg moczowych i nerek najczęstszą przyczynę zgonu. Bakteriami chorobotwórczymi są: …Śliwki – odkryj ich zdrowotne właściwości i wartości odżywcze
Śliwki, te soczyste i słodkie owoce, nie tylko kuszą swoim smakiem, ale także kryją w sobie bogactwo zdrowotnych właściwości. Zawierają cenne witaminy, …
Najnowsze komentarze